avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare

va rog sa-mi spuneti daca este posibila incheierea unui contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager si clauza de intrectinere intre curator si cel asupra caruia s-a instituit curatela.
persoana asupra careia s-a instituit curatela era-intre tipm a decedat- in deplinatatea facultatilor mentale, si are un singur mostenitor, fara discernamant, internat la o institutie medicala de specialitate. rudele persoanei decedata, respectiv doua surori, au obtinut curatela asupra incapabilului si vor sa anuleze actul de v-c.este interzis curatorului sa cumpere ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:13, 21 Decembrie 2008
Nici codul civil, nici codul familiei nu cuprins o interdictie in acest sens, numai ca aplicindu-se regulile de la mandat in cazul instrainariilor trebuie o imputernicire speciala, iar surorile ar putea ataca o asemenea instrainare doar in interiorul unui termen de trei ani pentru alte motive de nulitate a contractului
buna ziua, vad ca sunteti online
contractul indeplineste toate conditiile cerute de lege
nu inteleg ce reguli aplicabile la mandat trebuie aplicate in acest caz
daca puteti sa-mi explicati?
A se vedea şi Legea nr.17/2000 privind ocrotirea persoanelor vîrstnice:

Art. 30. - (1) Autoritatea tutelara sau, dupa caz, consilierii juridici angajati ai consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica au obligatia de a acorda, la solicitarea acesteia, consiliere gratuita in vederea incheierii actelor juridice de vanzare-cumparare, donatie sau imprumuturi cu garantii imobiliare care au drept obiect bunurile mobile sau imobile ale persoanei varstnice respective.
(2) Persoana varstnica, astfel cum este definita la art. 1 alin. (4), va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros ori gratuit, a bunurilor ce ii apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva.


Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transmiterea dreptului de proprietate plesa plesa Parintii sunt varstnici, tatal este bolnav si vor sa incheie un contract de intretinere la notar in favoarea fiicei. Notarul a solicitat numirea mamei in ... (vezi toată discuția)
Contract întreținere drmon drmon Bună ziua. Se poate încheia un contract de întreținere la notar fără prezenta unui reprezentant al autorității tutelare? (vezi toată discuția)
Are tata drept de vanzare proprietate daca este la camin de batrani, plecat prin protectia sociala? anne_mary22 anne_mary22 Buna ziua, Tatal meu este intenat la un camin de batrani,plecat prin protectia sociala. Acum, el vrea sa vanda un teren pe care il detine prin Arges si m-a ... (vezi toată discuția)