avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoatere minor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoatere minor din tara

Buna seara.
Cum am putea scoate din tara un copil de 11 ani doar cu acordul unuia dintre parinti in conditiile in care minorul este sportiv legitimat si urmeaza sa calatoreasca in afara tarii pe o perioada determinata in vederea participarii la un concurs?
Precizez faptul ca minorul se afla in custodia ambilor parinti (custodie comuna cu domiciliu la mama). Tatal isi da acordul pentru parasirea tarii.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: AlexandraMihaela , utilizator 10:49, 23 Iunie 2012
Este necesar acordul ambilor parinti, prin declaratie incheiat la notarul public.
Daca tata isi da acordul si mama nu, atunci ar trebui sa discutati cu mama, ca minorul se afla in grija ei si poate stie ea de ce nu vrea.

Alternativa este o actiune in instanta pentru inlocuirea acordului parintelui.
Din informatiile pe care le-am adunat din diverse surse, exista posibilitatea scoaterii din tara a minorilor fara acordul unuia dintre parinti in urmatoarele conditii:
- daca calatoria se face in interes de sanatate si se poate dovedi ca este necesar un tratament in afara tarii
- daca minourul este sportiv legitimat si poate dovedi ca urmeaza sa participe la o competitie sportiva
Vreau sa stiu cat de reala este aceasta info si ce acte sunt necesare?
Art.30-legea 248/2005
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi, numai în următoarele situaţii:
...................................
b) în cazul în care însoţitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, chiar dacă există acordul doar al unuia dintre părinţi.
Corect ceea ce spuneti. Trebuie doar sa aveti documentati care sa dovedeasca ca participa la concursul sportiv si acordul tatalui.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am un băiat de 12 ani, care practica inot de performanta ... Alina Lupu Alina Lupu Bună ziua! Am un băiat de 12 ani, care practica inot de performanta și trebuie sa plece într-un cantonament în Bulgaria. Problema este ca tatăl este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. intrebarea mea este despre parasirea teritoriului ... Simonabcr Simonabcr Buna ziua. Intrebarea mea este despre parasirea teritoriului tarii de catre un minor insotit de o terta persoana in cadrul unui proiect scolar numit :PROIECT ... (vezi toată discuția)
Minor care calatoreste fara parinti irinagh irinagh Buna ziua, Doresc sa stiu care sunt demersurile legale care trebuiesc realizate in cazul in care un minor trebuie sa calatoreasca in strainatate, nu cu ... (vezi toată discuția)