avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Repunerea cauzei pe rol dupa intrarea in vigoare a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Repunerea cauzei pe rol dupa intrarea in vigoare a NCPC, dispozitii procedurale aplicabile

Stimati Avocati,

Daca un proces este suspendat inainte de intrarea in vigoare la 1 septembrie a NCPC si repunerea pe rol se face dupa intrarea in vigoare a NCPC dupa care cod de procedura civila se va face judecarea cel vechi sau cel nou ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:51, 3 Iunie 2012
1. repunerea pe rol se face dupa incetarea motivelor care au detrminat suspendarea
2. judecata se face dupa legea substantiala aplicapila momentului nasterii raportului juridic civil
3. procedura civila este de imediata aplicare
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
ContSters253638, utilizator
Punctul nr. 1 este evident.
referitor insa la punctele 2 si 3 mentionate de dumneavoastra va rog sa-mi spuneti mai clar, pe linga citarea art. , daca dupa repunerea pe rol care cod de procedura civila se aplica cel vechi sau cel nou.
Nu are importanta ca judecarea cauzei a fost suspendata si ca aceasta va fi repusa pe rol dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. Important este momentul la care a inceput procesul, adica momentul investirii instantei cu judecarea acestei cauze.

Prevederea legala care va intereseaza este art. 3 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. Eu nu am gasit in cuprinsul acestui act normativ dispozitii care sa deroge de la regula instituita prin art. 3. Prin urmare, in cauza dvs. se vor aplica dispozitiile vechiului Cod de procedura civila.
Art. 3.
(1) Dispozitiile Codului de procedura civila se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acestuia in vigoare.
(2) Procesele incepute prin cereri depuse, in conditiile legii, la posta, unitati militare sau locuri de detinere inainte de data intrarii in vigoare a Codului de procedura civila raman supuse legii vechi, chiar daca sunt inregistrate la instanta dupa aceasta data.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanþa competentã sã soluþioneze o contestaþie la executare conform noului cod de procedurã civilã clara1801 clara1801 Buna ziua, Am in practica urmatoarea speta: executarea silia a fost inceputa sub imperiul vechiului cod de procedura civila (ianuarie 2013). Toate actele de ... (vezi toată discuția)
Îndreptare eroare materialã - codul aplicabil quiras quiras Trebuie sa solicit instantei de judecata indreptarea unei hotarari pronuntate inainte de intrarea in vigoare a NCPC. Intrebarea este : In temeiul carui art. ... (vezi toată discuția)
Competența materialã a ca într-un litigiu arbitral în raport de dispozițiile art. 25, alin. 2 ncpc și art. 83, lit. k din legea nr. 76/2012 cmihai2012 cmihai2012 O hotărâre arbitrală cu valoarea de 165 mil pronunţată în anul 2000 a fost contestată pentru anulare în nov. 2000 la TB. Acesta şi-a declinat ... (vezi toată discuția)