avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea acordului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea acordului de munca

Va rog sa-mi transmitetii, care sunt modalitatile de atac pentru nerespectarea acordului de munca? Si cine ar trebui, in mod firesc sa faca demersurile pentru acesta:: sindicatul sau membrul de sindicat?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:59, 23 Decembrie 2008
Presupun ca va referiti la contractul individual de munca. In conditiile in care clauzele acestuia nu sunt respectate de catre angajator, puteti sa actionati in judecata angajatorul la tribunal-sectia de litigii de munca.

Potrivit art. 28 din Legea nr. 54/2003 a sindicatelor, nu membrul de sindicat face aceste demersuri, ci organizatia sindicala.
Art. 67. - Sunt conflicte de drepturi următoarele:
a) conflictele în legătură cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă;
b) conflictele în legătură cu executarea contractelor colective de muncă.
Art. 68. - Sunt, de asemenea, considerate conflicte de drepturi următoarele:
a) conflictele în legătură cu plata unor despăgubiri pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de părţi prin neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stabilite prin contractul individual de muncă;
b) conflictele în legătură cu constatarea nulităţii contractelor individuale sau colective de muncă ori a unor clauze ale acestora;
c) conflictele în legătură cu constatarea încetării aplicării contractelor colective de muncă.

In asemenea cazuri angajatul este cel care poate actiona in judecata angajatorul.
Sindicatul are doar dreptul sa-i ajute pe angajati, dar orice actiune intreprinde o intrepreinde tot in numele angajatilor/membrilor de sindicat. (unii sunt de parere ca sindicatul nici nu ar putea sa intreprinda actiuni doar in numele unui singur angajat, ci numai actiuni colective... aici as avea de comentat dar nu e cazul pe forum)

Legea sindicatelor spune in art 58 ca:

Organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.
(2) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, fără a avea nevoie de un mandat expres din partea celor în cauză. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată.
Legea sindicatelor spune in art 58 ca:


Doamna, daca si dvs. faceti ca mine, m-am linistit.
Mi-am gasit cea mai tare scuza, cum ar zice fata mea! :)
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
dymamaryus a scris:

Va rog sa-mi transmitetii, care sunt modalitatile de atac pentru nerespectarea acordului de munca? Si cine ar trebui, in mod firesc sa faca demersurile pentru acesta:: sindicatul sau membrul de sindicat?
Va multumesc.


Atat sindicatul , cat si salariatul au posibilitatea de a ataca in justitie nerespectarea c.i.m.
Parerea mea este ca salariatul sa inceapa acest demers.:)
Gabriela Pintea a scris:

Legea sindicatelor spune in art 58 ca:


Doamna, daca si dvs. faceti ca mine, m-am linistit.
Mi-am gasit cea mai tare scuza, cum ar zice fata mea! :)



:) asa e. Nu-i 58, e 28, dar la ora 06.09 e scuzabil. Nu stiu altii cum sunt dar eu am schimbta de mult ordinea: intai Avocatnet si dupa aia se face cafeaua de dimineta :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscrisuri forsyte forsyte Cum trebuie sa demonstrez calitatea de membru de sindicat instantei fara a apela la serviciul de resurse umane ? Sunt lider de sindicat si mi se cere acest ... (vezi toată discuția)
Reprezentare sindicala in instanta ? enco enco In ce masura poate o federatie sindicala sa se implice in reprezentarea in instanta a unui membru de sindicat al unui sindicat component? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Indexarea salariala - drept individual sau colectiv? Adamantix Adamantix Buna ziua! Am si eu o situatie in care as vrea o lamurire de la cineva avizat. In institutia in care lucrez nu s-a mai acordat indexarea salariala din 2008, ... (vezi toată discuția)