avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... retragere plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

retragere plangere penala

Ma intereseaza daca se poate sa retrag o plangere penala, pe care am facut-o si care se afla la organele de politie in cercetare.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lacraa , utilizator 15:52, 14 August 2018
Plangerea penala prealabila , prin care s-a pus in miscare actiunea penala , poate fi retrasa pana la ramanerea definitiva a hotararii , chiar in apel sau recurs.
Astfel , dvs trebuie sa va exprimati acordul de vointa in acest sens.
Daca retragerea opereaza in etapa urmaririi penale , agentii de politiei /procurorul iau act de aceasta , procurorul dispunand , in temeiul art 10 Cod.Proc Pen., incetarea urmaririi penale.
Daca retragerea intervine in etapa judecatii a procesului penal, instanta de judecata pronunta incetarea procesului penal.

In schimb plangerea penala , care nu se confunda cu plangerea penala prealabila , nu mai poate fi retrasa.
Plangerea atesta o vatamare suferite prin infractiune.


Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In codul penal sunt prevazute infractiuni la care merge retragerea plingeri penale in orice faza a procesului.In speta,daca infractiunea reclamata se incadreazain cele la care merge retragerea plingeri o puteti face si la politie.
Retragerea poate intereveni pana la ramanerea definitiva a hotararii, chiar in apel sau recurs.
In schimb , aceasta nu poate opera daca sunt exercitate caile extraordinare de atac , revizuirea sau contestatia in anulare.

Retragerea plangerii penale prealabile reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala.
Pt un raspuns mai precis , dati-ne mai multe informatii , spuneti-ne despre ce infractiune este vorba.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu la toate infractiunile este posibila retragerea plangerii penale.
Trebuie sa indicati infractiunea asa cum a fost incadrata juridic de organele de urmarire penala.
Persoana a fost pus sub invinuire ?

avocat Claudiu Lascoschi
Este vorba de inselaciune in cazul cumpararii unui autoturism, in care este implicata persoana, care mi-a vandut masina, cu kilometrajul dat inapoi si care nu detinea un act de proprietate a masinii, proprietara acesteia fiind o firma, despre care mi-a spus ca este a sa si despre care am aflat ulterior ca nu era a sa.( persoana neavand nicio firma).
Politistul care face cercetarile mi-a spus ca au facut un act de mana prin care respectiva persoana ar fi cumparat masina de la acea firma, dar au trecut cele 30 de zile legale si nu au facut actele.Apoi mi-a vandut masina si mi-a trimis o factura, cu o suma derizorie, cu care as fi cumparat masina, factura emisa de firma cu care eu nu am avut nicio tangenta, asa ca este implicat si administratorul acelei firme, pentru fals si uz de fals, dupa cum mi-a spus politistul, care se ocupa de cercetarile, care sunt inca in curs.Va multumesc mult! Sarbatori cu bucurii!

Alte discuții în legătură

Talharie daniel p daniel p exista posibilitatea retragerii plangerii in caz de talharie in timpul urmaririi penale? (vezi toată discuția)
Dosar ContSters75649 ContSters75649 daca o persoana a facut o plangere penala pe numele meu la parchet iar in urma audierii acea persoana si a retras plangerea. va rog puteti sa mi da-ti un ... (vezi toată discuția)
Ce se mai poate face ? ContSters197431 ContSters197431 In data de 2.02.2011 , am primit acasa o comunicare datata cu 31.12.2010, care continea o rezolutie de neincepere al urmaririi penale , precum si referatul ... (vezi toată discuția)