avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubiri vatamare corporala prin accident rutier. ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubiri vatamare corporala prin accident rutier. polita asigurare

in noiembrie 2009 s-a produs un accident rutier. soferul a fost scos de sub urmarire penala pt vatamarea corporala a unui biciclist, retinandu-se culpa exclusiva a biciclistului. ianuarie 2012: actiune in pretentii a biciclistului solicitand daune multe.
soferul avea polita RCA. In polita singurul risc asigurat este pt avarii si furt.
intrebare: acopera oricum RCA si prejudiciul pt vatamare? se poate face cerere de chemare in garantie pe temeiul art. 48, 49 si 50 din Legea nr. 136/1995 (in vigoare la data producerii accidentului)? Altfel spus, e un risc asigurat potrivit legii sau trebuia specificat expres in polita de asigurare?

multumesc anticipat pentru raspunsuri :)
Cel mai recent răspuns: CrisB , utilizator 15:08, 13 Iunie 2012
Asigurarea RCA acopera si daunele produse in accidentele de circulatie soldate cu vatamare corporala sau deces. In cazul in care pentru plata acestor daune a fost chemat in judecata asiguratul RCA, acesta trebuie intr-adevar sa formuleze o cerere de chemare in garantie a asiguratorului RCA (sau sa invoce exceptia lipsei calitatii procesuale pasive).
Trebuie mentionat insa ca asiguratorul RCA raspunde daca vinovat de producerea accidentului se face asiguratul sau RCA, Ceea ce in cazul de fata nu s-a intamplat dupa cum precizati, organele de cercetare penala stabilind culpa exclusiva a biciclistului. Asa incat in aceste conditii cererea de chemare in judecata apare ca neintemeiata.
intr-adevar, apare ca neintemeiata, dar trebuie sa o formulez. nu stiu peste ce judecator plin de zel dau si admite cererea principala.

Multumesc pt raspuns!
Asigurarea RCA acopera atat daunele provocate bunurilor cat si daunele rezultate in urma vatamarii corporale/decesului persoanelor implicate intr-un eveniment rutier, cu conditia esentiala sa fie vinovat conducatorul auto aflat la volanul masinii asigurate. Cand formulam o actiune in pretentii, trebuie sa dovedim indeplinirea tuturor conditiilor raspunderii civile delictuale: fapta ilicita, paguba, legatura dintre primele doua si vinovatia celui care savarsit fapta ilicita. Intrucat doar biciclistul nu a respectat regulile de circulatie atunci cand s-a produs evenimentul rutier si din vina sa a fost accidentat, actiunea sa, pana la proba contrarie, pare lipsita de orice sansa si un prim pas pe care il trebuie sa il faceti atunci cand intocmiti intampinarea ar fi sa solicitati atasarea dosarului penal.
in rest, trebuie sa stiti ca raspunderea civila delictuala e un domeniu extrem de studiat in scoala de drept si mai apoi ( datorita frecventei sale in viata cotidiana si, implicit, si in instanta) si il cunoaste toata lumea, cu siguranta, inclusiv judecatorul care va solutiona dosarul cu pricina.:)
da, am cerut acvirarea dosarului penal.
multumesc pentru raspuns
Mihaela88 a scris:


soferul avea polita RCA. In polita singurul risc asigurat este pt avarii si furt.
intrebare: acopera oricum RCA si prejudiciul pt vatamare?



Chiar se poate ca prin RCA sa fie asigurat pt furt? Daca da, sunt interesat in ce conditii?

Alte discuții în legătură

Despagubire ucidere din culpa rca laurpetre laurpetre am fost condamnat intr-un dosar pt ucidere din culpa in urma unui un accident din anul 2008.victima un batran de 95 de ani.condamnarea definitiva a fost in ... (vezi toată discuția)
Pretentii calator accidentat in microbuz machis machis In decembrie 2012 , în timpul efectuării unei curse cu călători, şoferul autobuzului a frânat brusc şi un călător s-a dezechilibrat, a căzut în ... (vezi toată discuția)
Accident de masina wabar wabar Buna seara Va rog sa-mi spuneti: daca in urma accidentului s-a constat (nu am avut posibilitatea sa contest PV), ca eu sunt vinovatul, in baza asigurari ... (vezi toată discuția)