avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire ucidere din culpa rca
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire ucidere din culpa rca

am fost condamnat intr-un dosar pt ucidere din culpa in urma unui un accident din anul 2008.victima un batran de 95 de ani.condamnarea definitiva a fost in februarie 2012.acum familia ma cheama in instanta pe mine si pe asigurator pt daune.e posibil ca instanta sa ma oblige la plata??.nu am nimic pe numele meu.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
laurpetre, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 14:09, 7 Iulie 2013
Asiguratorul va suporta daunele ce se vor stabili de plata in instanta.Sunteti acoperit de polita RCA, conform legii asigurarilor(L1361995), care printre altele prevede la Cap.III:

Art. 50. - Despagubirile se acorda pentru sumele pe care
asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare
si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite prin vatamare
corporala sau deces, precum si prin avarierea sau distrugerea
de bunuri.
În caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se
acorda pentru persoanele aflate în afara autovehiculului care
a produs accidentul, iar pentru persoanele aflate în acel
autovehicul, numai daca acestea nu erau transportate în baza
unui raport contractual existent cu detinatorul
autovehiculului respectiv.
De asemenea, legea 136/1995 prevede ca persoana responsabila de producerea accidentului va fi citat in proces in calitate de intervenient fortat, pentru a avea posibilitatea sa formuleze aparari. Dar, in baza politei RCA, asiguratorul Dvs. va plati despagubirile ce vor fi stabilite de instanta.
Familia mosului s-a trezit cam tarziu, ce au facut in dosarul penal, ce au declarat acolo?? asta, intrucat cererea lor la instanta civila s-a prescris si nu cred ca asiguratorul va sta cuminte si nu va invoca acest fapt.
familia victimei va pot chema in judecat pentru obtinerea despagubirilor , in termen de trei ani de la pronuntarea unei hotarari de condamnare definitiva(deci pana in februarie 2015)
În cazul în care accidentul rutier a avut ca urmare și vătămări corporale, indiferent de gravitatea acestora, dreptul de despăgubire se stinge tot după un termen de 3 ani.

În cazul in care accidentul rutier a fost produs de autor în stare de ebrietate, iar prin fapta respectivă s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, sau dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, dreptul de despăgubire se stinge după un termen de 5 ani.

În cazul uciderii din culpă ( accident rutier soldat cu decesul victimei ) avem trei termene de prescripție ale dreptului de despăgubire:

1. Termen de 5 ani – pentru uciderea din culpă a unei persoane și care se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

2. Termen de 8 ani – pentru uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activităţi și care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

3. Termen de 10 ani – atunci când uciderea din culpă a unei persoane este săvârşită de un conducător de vehicul cu tracţiune mecanică, având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală sau care se află în stare de ebrietate, la care pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu vatamare corporala ContSters128169 ContSters128169 Buna ziua ! Va rog , daca se poate , sa ma ajutati cu niste sfaturi asupra problemei mele ! In data de 3 iunie 2011 am avut un accident rutier in urma caruia ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala....rog un sfat stranger43 stranger43 Buna ziua...in urma cu 2 ani am comis un accident de circulatie soldat cu vatamare corporala din culpa,victima necesitand 90 zile ingrijiri medicale si cere ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca deces sssmirel sssmirel Buna ziua....Acum cativa ani am avut un accident auto. Unul din pasagerii autoturismului meu a decedat. Recent sa incheiat si procesul Am primit o condamnare ... (vezi toată discuția)