avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Înregistrare abuzivã a mãrcii
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Înregistrare abuzivã a mãrcii

Buna, as dori un sfat de la specialistii in marci.
Eu folosesc o marca de peste 15 ani.E adevarat, nu am inregistrat marca respectiva.Intre timp am fost contactata de o societatea care si-a inregistrat marca mea ca doreste sa mi-o cesioneze, in caz contrar imi interzice sa folosesc marca respectiva, adica imi blocheaza piata.Am formulat in instanta o actiune de anulare a marcii, dar aceasta este de durata si in acest interval de timp pier foarte mult financiar deoarece eu am investit mult in publicitate.
Ce ma sfatuiti sa inchei contractul de cesiune(pentru o suma destul de mare) si sa renunt la atiunea in instanta ?
Nu pot sa fac nimic impotriva acestei societati care a actionat cu rea credinta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: alxfirst , utilizator 13:36, 19 Iunie 2012
Impotriva unei persoane care a inregistrat o marca cu rea credinta exista o singura solutie: anularea acesteia de catre Tribunalul Bucuresti. Procesul de judecata dureaza mult si reaua credinta este greu de dovedit( mai ales daca nu ati avut nici o legatura comerciala sau de alta natura cu persoana care a inregistrat marca). Totusi, daca deja ati introdus actiune in anulare a marcii atunci va trebui sa mergeti pe aceasta cale.Va trebui sa va gestionati foarte bine vanzarile din punct de vedere al volumului lor si al incasarilor, inclusiv publiciatate. Va fi necesar sa faceti o comparatie cu volumul vanzarilor si incasarilor fata de perioada dinaintea inregistrarii marcii de catre tert, pentru a dovedi prejudiciul.Aceasta comparatie va va seri la recuperarea prejudiciului daca veti reusi anularea marcii pentru rea credinta.
Pentru anularea marcii ar fi necesar sa contactati un cabinet de avocatura cu experienta in proprietate industriala, deoarece numai reprezentat de un astfel de avocat va cresc sansele de anulare.
Pierd foarte mult financiar, cred ca am sa renunt la judecata si am sa inchei un contract de cesiune.Exita posibilitatea ca acasta firma sa intre in insolventa si nu mai recuperez nici un prejudiciu.
Dar nu exista nici o cale impotriva celor care vor sa faca rost de bani pe aceste cai?
Nu exista alta cale legala decat actiunea in justitie pentru:
a) inregistrarea unei marci cu rea credinta( Legea 84/1998 modificata si republicată - M.Of.nr.350/27.05.2010, art.47 c)
b) folosirea unei marci notorii fara acordul titularului acesteia( pentru marcile notorii nu este obligatorie inregistrarea la OSIM, dar notorietatea trebuie dovedita cu documente conform art .6(2)f)
c) intregistrarea unei marci pentru care se poate dovedi o folosire anterioara a ei de catre alta persoana inaintea datei de depunere carerii de inregistrare art.6(4) b).
Daca va puteti permite sa cumparati marca inregistrata, aveti dreptate este mai simplu, mai ales in cazul in care titularul marcii este in pragul falimentului.
Aveti grija la intocmirea contractului de cesiune asupra clauzei definitive de asigurare a proprietatii asupra marcii si trebuie sa stiti ca acel contract de cesiune trebue inregistrat de Dumneavoastra la OSIM pentru ca cesiunea sa fie publicata si cunoscuta tertilor.
Depinde daca a trecut termenul de opozitie sau apel asupra marcii.
Daca a trecut puteti sa cereti anularea marcii in instanta.
Puteti aduce dovezi de folosire (facturi, publicitate - dar trebuie sa faceti legatura intre acestea si firma dumneavoastra) - Acesta este modul de actiune pe "utilizare".
Puteti sa incercati si pe "notorietate" care este mai greu de dovedit, trebuie sa cereti de la partenerii carora le comercializati declaratii ca au cumparat produse cu marca asta de la dumneavoastra, sa aduceti un sondaj de opinie ca utilizatorii stiu de marca aceasta in legatura cu dumneavoastra, dovezi de la registrul comertului, etc.
In ambele cazuri dureaza foarte mult.
In ambele cazuri puteti aduce dovezi ca firma aceea nu foloseste marca si ca o foloseste cu rea credinta.
Daca aveti de asemenea e-mailuri sau alte comunicari de la ei, le puteti atasa in dosar, si puteti merge si pe santaj, concurenta neloiala.
Daca aveti dovezi ca ati folosit-o 15 ani si ca este cunoscuta de public in legatura cu firma dumenavaostra aveti sanse sa castigati.

[Editat - Utilizatorii contacteaza prin mesaj privat consultantii daca doresc sa beneficieze de servicii platite. Multumesc pentru intelegere]
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
Ares-3, moderator
Da, e clar ca aceasta este procedura dar este de durata, iar eu pierd foarte mult financiar daca nu mai vand produse sub marca respectiva, o perioada de un an sau poate chiar 2.
Tocmai de asta poate ies mai ieftin daca inchei un contract de cesiune, dar in acest caz cel cu rea credinta nu are decat de castigat si chiar nu pateste nimic.
As vrea sa stiu cum ma pot indrepta impotriva lui dupa ce inchei contractul de cesiune.

Alte discuții în legătură

Mãrci verbale identice în aceeaºi clasã pentru produse diferite anasm12 anasm12 Buna ziua As dori sa stiu daca pot coexista doua marci verbale identice pentru aceeasi clasa, dar pentru produse diferite.Legea permite acest ... (vezi toată discuția)
Disputa asupra unei marci paulyaren paulyaren buna ziua,as dori un sfat in legatura cu o marca.am inregistrat o marca deja existenta pe piata dar care nu era inregistrata nici in romania ,nici in tara de ... (vezi toată discuția)
Marcã înregistratã de alþii deºi nu o folosesc suciu_diana suciu_diana Buna ziua, va spun atentiei o situatie putin cam incurcata pentru mine, in speranta ca imi dati niste sfaturi pertinente. Societatea noastra a contactat ... (vezi toată discuția)