avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... legea 118/1990
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

legea 118/1990

Buna ziua

Am si eu o nelamurire. De curand am primit pentru bunicul meu confirmarea ca a fost luptator in rezistenta anticomunista si ca beneficiaza de drepturi conform legii 118/1990. Problema este ca atat bunicul cat si bunica sunt morti si nu au beneficiat niciodata de aceasta lege. Intrebarea este daca eu in calitate de nepot pot obtine vreun drept in numele lui. Despagubiri materiale ma refer.
Cel mai recent răspuns: catzic , utilizator 09:18, 3 Februarie 2009
catzic a scris:

Buna ziua
Am si eu o nelamurire. De curand am primit pentru bunicul meu confirmarea ca a fost luptator in rezistenta anticomunista si ca beneficiaza de drepturi conform legii 118/1990. Problema este ca atat bunicul cat si bunica sunt morti si nu au beneficiat niciodata de aceasta lege. Intrebarea este daca eu in calitate de nepot pot obtine vreun drept in numele lui. Despagubiri materiale ma refer.

Situatia este delicata. Bunicul dvs. ori bunica puteau beneficia de indemnizatia lunara prevazuta la art. 3 din D.L. 118/1990, niciun alt urmas.
Pensia de urmas este o alta poveste.
Prevederile legale sunt destul de clare,singurii beneficiari ai prevederilor D.L.nr.118/1990,sunt urmasii sot sau sotie ai persoanei ale carei drepturi au fost vatamate sau a sufrit persecutii in intelesul acestei legi.Consider,ca totusi legea ar fi trebuit sa se refere si la urmasii copii aflati in stare de nevoie.Acest considerent, pur personal ,se refera la cei cu venituri in cuantumuri mici care chiar daca nu au fost vatamati in mod direct ar fi trebuit sa fie ajutati de stat.Din acest punct de vedere,consider ca legea susmentionata este eliptica si poate,nedreapta
Si eu consider ca si copiii ar trebui sa fie beneficiari ai prevederilor Decretul-Lege nr. 118/1990, dar nu am nicio putere.
Din 1990 pana in prezent legiuitorul a dormit cu capul pe propunerile primite in acest sens!
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
buna dimineata... de fapt este vorba de ordonanta de urgenta 214/1999 despre calitatea de luptator in rezistenta anticomunista in care spune ca beneficiari sunt rudele pana la gradul 4 si ca despagubiri face referire la legea 118/1990.Aici este nelamurirea mea....Multumesc anticipat
Potrivit art. 5 din OUG nr. 214/1999, cererea de constatare a calităţii de luptător în rezistenţa anticomunistă putea fi introdusă de persoana condamnată sau supusă unei măsuri administrative abuzive ori, după decesul acesteia, de soţul sau rudele până la gradul al patrulea inclusiv, până cel târziu la 6 luni de la data intrării în vigoare a ultimei modificări a OUG nr. 214/1999, care s-a făcut de către Legea nr. 173/2006 (termenul a expirat la data de 25.11.2006).
Art . 7 arată care sunt beneficiile pentru persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, precum şi cele din rezistenţa armată care au participat la acţiuni de împotrivire cu arma şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist. Aceste persoane beneficiază de :
a) restituirea, în condiţiile legii, în natură sau, dacă aceasta nu este posibilă, prin echivalent a bunurilor confiscate. Decizia pentru constatarea calităţii de luptător în rezistenţa anticomunistă poate fi folosită ca probă în faţa instituţiilor abilitate a dispune restituirea în natură sau prin echivalent a bunurilor confiscate, în ceea ce priveşte aprecierea caracterului politic al infracţiunilor a căror săvârşire a atras măsura confiscării;
b) drepturile prevăzute în Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările ulterioare;
c) acordarea de ordine şi medalii prevăzute de legislaţia în vigoare;
d) atribuirea, în condiţiile legii, a numelui persoanelor prevăzute la art. 1 unor străzi, parcuri, pieţe şi altor asemenea locuri publice;
e) orice alte drepturi prevăzute în legi speciale.

Alte discuții în legătură

Respingerea calitatii de beneficiar al decret lege 118/1990 t_andreea t_andreea Comisia pentru constatarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista i-a acordat meritul de luptator in lupta anticomunista bunicului mamei mele. Mama ... (vezi toată discuția)
Calitatea de luptator in rezistenta anticomunista sierra sierra Buna! Am niste nelamuriri si m-am gandit sa intreb niste persoane care sunt cel mai in masura sa-mi raspunda sau sa-si dea cu parerea. Probabil v-ati dat ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 si pentru prozonierii de razboi ? allexandru83 allexandru83 Buna ziua, Prevederile legii 221/2009 statueaza ca [i]\"Prezenta lege se aplică şi persoanelor [b]cărora le-au fost recunoscute drepturile prevăzute de ... (vezi toată discuția)