avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensionar angajat cu CIM pe durata determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensionar angajat cu CIM pe durata determinata

Buna ziua,
Va rog sa ma sprijiniti intr-o problema:
Un pensionar care a renuntat la pensie este angajat cu contract individual de munca pe durata determinata in functia de director generla.
Este legal sa fie angajat pe durata nedeterminata? renunatand la drepturile de pensie?In ce art. din Lege este specificat acest lucru.Sau poate cumula pensia si sa ia si salariul?dar tot pe durata nedeterminata!Astept cu nerabdare opiniile dvs.Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: georgettegan , utilizator 13:14, 7 Iunie 2012
In ce sector este angajat, bugetar sau privat?


Legea 329/2009 art. 17. - (1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Legea 263/2010 Art. 118. - (1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).

Regula incadrarii cu cim este perioada nederminata iar exceptia este durata determinata

Art. 83 din codul muncii republicat
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
Castigul mediu brut pe economie pentru anul 2012 este de 2117 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie salariu ellaell ellaell Litera g. a articolului 83 din Codul Muncii precizeaza ca unui pensionar i se poate incheia doar CIM pe perioada determinata, iar art,84 prevede ca perioada ... (vezi toată discuția)
Angajare pensionar galbinel galbinel buna ziua As vrea sa angajez o persoana pensionara nascuta in anul 1951 si as vrea sa ma ajutati caci nu stiu cu ce tip de contract sa o inregistrez va ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pensionar cu grad de invaliditate iubisbb iubisbb Buna ziua, ati putea sa imi spuneti :un pensionar cu grad de invaliditate tip 3 poate incheia un contract de munca cu timp partial pe o perioada determinata ... (vezi toată discuția)