avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum esti platit daca lucrezi in ziua de 1 mai?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum esti platit daca lucrezi in ziua de 1 mai?

Buna ziua! Cum esti platit daca lucrezi intr-o zi declarata libera la nivel national(ex. 1 mai, a doua zi de Rusalii, a doua zi de paste)? Apreciez daca cineva mi-ar exemplifica pentru un salariu de 1000 lei. Care este baza legala pentru aceast mod de calcul?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 8 Iunie 2012
În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie, sau specificului activităţii. Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Luna mai 2012
Zile lucratoare in luna : 22
Ore lucrate: 22 zile * 8 ore/zi = 176 ore
Salariu tarifar : 1.000 lei
Salariu / ora : 1.000 / 176 ore = 5,68 lei/ ora
Ore lucrate in zile de sarbatoare nationala : 8 ore
8 ore * 5,68 lei/ora = 45 lei
Spor 100% = 45 lei

Total = 1090 lei ...

Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata sarbatoare legala raly2a raly2a Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca sarbatorile legale sunt remunerate sau nu si daca sunt platite in baza carui articol din codul muncii. Multumesc ... (vezi toată discuția)
Zile sarbatoare  lazarovici alina lazarovici alina am o problema , daca ma poate cineva ajuta in data de 8 iunie s-a lucrat 8 ore, unele persoane vor sa-si ia recuperare unele sa le platim dublu. Problema este ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza salariul daca luna are 20 ,21 sau 22 zile lucratoare badea i badea i Buna ziua. Licrez intr-un hypermarket si as vrea sa stiu cum se calculeaza salariul in functie de cate zile lucratoare sunt in luna respectiva. Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)