avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce inseamna intervenient?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce inseamna intervenient?

Intrebarea e in titlu: Ce inseamna intervenient intr-un proces si cine poate avea calitatea asta ?
Multumesc.
Nu în sensul acesta. Intervenientul urmăreşte ca partea pentru care intervinem fie reclamantul, fie pârâtul, să câştige procesul . Intervenientul are şi el un interes ca partea pentru care intervine să câştige, el urmărind şi protecţia unui drept propriu, spre a preveni suferirea unui prejudiciu.De exemplu, intervenientul accesoriu , doreşte să arate netemeinicia susţinerilor reclamantului cu privire la faptele pârâtului, sau vânzătorul intervine în acţiunea prin care o altă persoană revendică de la cumparator bunul, pentru a sprijini pârâtul în apararea dreptului său.
Am cam inteles. Multumesc.
Revin la acest subiect.
In Codul de procedura nu se specifica faptul ca intervenientul in interesul uneia (accesoriu) dintre parti trebuie sa aiba un motiv.
"Alte persoane care pot lua parte la judecata
Sectiunea I
Interventia
Art. 49. - Oricine are interes poate interveni intr-o pricina ce se urmeaza intre alte persoane.
Interventia este in interes propriu cand cel care intervine invoca un drept al sau.
Ea este in interesul uneia din parti cand sprijina numai apararea acesteia.
Art. 50. - Cererea de interventie in interes propriu va fi facuta in forma prevazuta pentru cererea de chemare in judecata.
Ea se poate face numai in fata primei instante si inainte de inchiderea dezbaterilor.
Cu invoirea partilor, interventia in interes propriu se poate face si in instanta de apel.
Art. 51. - Cererea de interventie in interesul uneia din parti se poate face chiar inaintea instantei de recurs. "

Pana la urma, daca ar preveni un prejudiciu ar fi tot in interes propriu, adica tipul 1 de intervenient (principala)

Nu inteleg care ar mai fi atunci diferenta.
Multumesc
Buna ziua! Am fost chemat in instanta ca intervenient intr-un proces pt daune rutiere. Firma de asigurari la care am fost asigurat, nu a platit daunele catre cealalta firma de asigurari. Eu sunt de vina pt acel accident, am incheiat o amiabila. Mi s-a communicat prin posta un formular, odata cu devezile. Vreau sa stiu daca este obligatoriu sa raspund la acel formular si care este rolul meu in proces. Nu inteleg de ce sunt si eu solicitat odata si sunt asigurat iar ei ar trebui sa restituie suma. Multumesc, anticipat!
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2020
Cherim Andan, utilizator
Buna ziua am o întrebare. Sotu a atins o masina intr-o parcare au făcut amiabila și după 4 luni am primit acasa ca firma care am avut asigurarea nu a plătit și edata firma de asigurari in judecata. Dupa i-a venit la sotu o citație in calitate de intervenind. Întrebarea mea este poate sotu sa aibă problema și sa avem noi de plătit. Deși aveam asigurare?

Alte discuții în legătură

Termen de introducere cerere de interventie in interesul uneia dintre parti geolovelife geolovelife Buna ziua. Am o dilema si anume, care este termenul legal de depunere a interventiei in interesul uneia dintre parti. Este precizat undeva explicit un nr de ... (vezi toată discuția)
Interventia voluntara accesorie law_and_order law_and_order Buna seara! va deranjez cu urmatoarea intrebare: cererea de interventie accesorie este o cerere incidentala, prin urmare ea poate fi si o actiune principala ... (vezi toată discuția)
Cererea de interventie accesorie este incompatibila cu calitatea de martor in acelasi dosar? eusaisapte eusaisapte Cererea de interventie accesorie este incompatibila cu calitatea de martor in acelasi dosar? Conform carei legi va rog daca este? (vezi toată discuția)