avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Chemare in garantie: detalii de aplicare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Chemare in garantie: detalii de aplicare

Buna seara,

Speta: societatea mea este chemata in judecata pentru pretentii comerciale.
Pretentiile sunt compuse din debit propriu zis (factura neplatita), dobanda legala, cheltuieli de judecata.

Recunosc pretentiile prin intampinare, si intentionez sa chem in garantie un tert. Practic am facut o plata nedatorata la acest tert, in loc sa fi platit corect la reclamant.

Intrebari:
1. Sub ce forma cer de la chemata in garantie "cheltuielile de judecata facute de reclamanta" la care voi fi eu obligat?
Pot sa le obtin prin chemarea in garantie?
Sunt ele parte din debit sau mai degraba parte din propriile mele cheltuieli de judecata? Sau au un regim de sine statator ...
2. Voi depune chemarea in garantie cu intampinarea. Asa-i ca se va amana cauza pentru a se comunica cererea de chemare in garantie (chiar daca nu se amana pentru intampinare)?
3. Din experienta dvs., v-ati astepta sa se disjunga cehmarea in garantie (fiindca recunoasterea mea impune o solutie rapida, iar chemarea in garantie presupune vreo 2-3 termene cel putin).
4. Daca se disjunge cauza, ramane competenta teritorial instanta investita cu chemarea in garantie? (daca as promova actiune separat, nu ar mai fi).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 23:05, 11 Iunie 2012
nu cred ca veti reusi deoarece nu acesta este scopul chemarii in garantie. raportul juridic dintre dvs si accipiens nu are nici o legatura cu cel dintre dvs si creditorul dvs. nu cred ca instanta va admite aceasta cerere de chemare in garantie.
@matachiro, multumesc.
Hmm. :-/
Eu am avut un contract cu (viitorul) chematul in garantie.
Chematul in garantie a cedat creantele din contract catre reclamantul de azi.
Eu, din greseala, am platit chematului in garantie serviciile prestate de el, care trebuiau platite in fapt reclamantului. Chematul stie (el insusi mi-a notificat cesiunea de creanta) ca plata nu trebuia sa ajunga la el, insa amiabil nu vrea sa mi-o restituie.
Toti tri suntem din orase diferite, cauza e de competenta judecatoriilor. Momentan n judecam la sediul meu.

CPC zice:Art. 60
Partea (adica eu) poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia ar putea sa se indrepte (adica partenerul meu contractual), in cazul cand ar cadea in pretentiuni (= as pierde in fata reclamantului, ceea ce precis o sa mi se intample) cu o cerere in garantie sau in despagubire. In aceleasi conditii, cel chemat in garantie poate, la randul sau, sa cheme in garantie o alta persoana.


Am vazut spete in care genul asta de probleme s-au rezolvat fix prin chemarea in garantie...Om trai si om vedea.

Ce ar urma sa faca instanta care "nu ar admite o astfel de cerere"?

Alte pareri? Poate raspunsuri?
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2012
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare actiune: ce se intampla cu chemarea in garantie? smeagull smeagull Buna ziua. Reprezint parata intr-o actiune in pretentii. Prin intampinare am chemat in garantie un tert. Am timbrat chemarea in garantie pentru primul ... (vezi toată discuția)
Codul de procedura civila kykysor kykysor Articolul 60 din CODUL DE PROCEDURA CIVILA Chemarea in garantie Art. 60. - Partea poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia ar putea sa ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala pasiva in persoana reclamantului? Bahar Bahar Sint proprietara unui imobil din Bucuresti. In 2006 imobilul meu a fost vindut in mod fraudulos, in baza unei procuri speciale aparent emise de mine, unei ... (vezi toată discuția)