avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Hotararea pronunta de instantata de contencios ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Hotararea pronunta de instantata de contencios administrativ se investeste sau nu cu formula executorie?

Buna ziua.
Printr-o hotarare judecatoreasca s-a dispus restituirea taxei de prima inmatriculare de catre DGFP plus dobanda fiscala si cheltuieli de judecata.
S-a acordat termen de restituire cu incepere de la expirarea termnenului de 45 zile de la inregistrarea cererii de restituire.
intrebarea care se pune este: Se investeste cu formula executorie hotararea sau nu? si care ar fi temeiul de drept.

Cu toata consideratia
Cel mai recent răspuns: Avocat Sorin Grecu , Avocat 14:58, 12 Iunie 2012
Potrivit art. 22 interpretat per a contrario si art. 24 din Legea nr. 554/2004, hotararile de contencios administrativ prin care s-au admis cererile de chemare in judecata si accesoriile acestora sunt executorii de drept, o cerere de investire cu formula executorie fiind inadmisibila din punctul nostru de vedere. Totusi, in ceea ce priveste cheltuielile de judecata, in faza de executare a hotararilor judecatoresti prin care AFP-urile au fost obligate si la plata acestora, unele dintre organele fiscale, intr-o maniera care se apropie de o conduita contrara legii penale, asa cum vom arata mai jos, refuza sa execute dispozitivul hotararii in totalitate, in privinta cheltuielilor de judecata solicitand ca aceasta sa fie investita cu formula executorie, invocand o obscura ?metodologie MFP?. Fata de acestea, unele instante, probabil pentru a garanta executarea cu deplin succes a hotararilor judecatoresti prin care AFP-urile au fost obligate la restituirea taxei, la plata dobanzii legale si a cheltuielilor de judecata, admit actiunile de investire cu formula executorie a acestora.

Recurgerea la forta articolului 24 din Legea nr. 554/2004
In caz de neexecutare a hotararii de contencios administrativ, Legea nr. 554/2004 prevede un remediu de coercitie in scopul indeplinirii masurilor dispozitivului acesteia. Art. 24 alin. (1) si (2) din lege prevad ca, in caz de neexecutare a hotararii irevocabile in termenul stabilit de catre instanta sau in termen de 30 de zile de la momentul ramanerii irevocabile, conducatorul autoritatii publice va fi amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere iar art. 3 al aceluiasi articol arata ca neexecutarea imputabila sau nerespectarea aceleiasi hotarari in termen de 30 de zile de la aplicarea amenzii amintite constituie infractiune.

In practica, din pacate, art. 24 alin. (2) din Legea nr. 554/2004, cel putin in materia taxei, rar este aplicat de catre instanta ca urmare a cererii depuse in acest sens de catre beneficiarul sentintei irevocabile. Unele instante prefera sa dispuna investirea cu formula executorie a unor hotarari judecatoresti executorii de drept, in dauna aplicarii articolului amintit.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sursa mesajului de mai sus:
[ link extern ]
Va rog sa cititi si sa respectati pct. 2.7 din Regulamentul de postare.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Teoretic, nu. Potrivit jurisprudentei CEDO, statul ar trebui sa indeplineasca de buna-voie obligatiile sale rezultate din hotarari judecatoresti, fiind suficient ca reclamantul sa indice contul in care se vor vira banii. De altfel, potrivit Legii nr. 554/2004, exista si sanctiuni pentru directorul institutie care nu duce la indeplinire hotararea respectiva. Practic, potrivit anexei 2 sau 4 (nu ma retin exact), se completeaza o cerere la care se ataseaza hotararea legalizata. Banii se vireaza cam in 1-2 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitiva si irevocabila Capitan Capitan Capitan Capitan o decizie pe contencios ,definitiva si irevocabila, trebuie investita cu formula executorie? care este procedura de executare a unei astfel de decizii?? (vezi toată discuția)
Termen returnare taxa auto rosu gheorghe rosu gheorghe In 27 decembrie 2011 s-a dat sentinta prin care am castigat returnarea taxei de prima inmatriculare, dobanda fiscala si cheltuieli de judecata. La 03.02.2012 ... (vezi toată discuția)
Iccj. hotararile instantei de contencios administrativ sunt executorii de drept Roland Mindrila Roland Mindrila Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1080 din 23 februarile 2011 pronunţată în recurs de Secţia ... (vezi toată discuția)