avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii in care ti se poate desface contractul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii in care ti se poate desface contractul de munca ?

Buna,

As dori sa va prezint o situatie inedita. Ca si angajat al unei companii private, daca sunt avertizat in scris, iar in procedura interna este specificat ca la un numar de 3 avertismente ti se poate desface contractul de munca/incheiere colaborare, cu aceste conditii indeplinite, angajatorul poate opta pentru intreruperea imediata a colaborarii ori exista posibilitatea ca angajatorul sa opteze pentru perioada de preaviz speculata in contract?

Daca de exemplu nu accept sa semnez cel de-al doilea/treilea avertisment, am posibilitatea de a intra in perioada de preaviz ?

Care sunt conditiile actuale specificate in codul muncii ce ma protejeaza de o asemenea masura ?

In speranta unui raspuns detaliat, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 13 Iunie 2012
avertismentele sunt sanctiuni disciplinare si nu conteaza ca semnati sau nu...cand va opreste plitia pe strada si va amendeaza sau va da avertisment , daca nu semnati nu se aplica?

depinde ce prevede regulamntul internn, dar preaviz trebuie sa va dea deoarece este obligatoriu
Care sunt conditiile actuale specificate in codul muncii ce ma protejeaza de o asemenea masura ?

Art.39 (2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
b) obligatia de a respecta disciplina muncii;
c) obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca;
d) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;
e) obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate;
f) obligatia de a respecta secretul de serviciu;
g) alte obligatii prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.

Respectarea acestor obligatii va feresc de abateri disciplinare.
Concedierea disciplinara nu este precedata de preaviz.
Din cate inteleg, imi prezentati doua variante diferite. Doamna avocat spune ca preavizul este obligatoriu indiferent de circumstante, iar in acest moment, pentru propria constiinta, as dori sa stiu daca acest aspect este adevarat sau nu in asa fel incat sa imi pot face un plan pe termen scurt.

Intreb aceasta deoarece am observat ca cele doua raspunsuri se contrazic.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
Art.62
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 63
(1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Nimic despre preaviz.
@ Grobei

1. Raspunsul este simplu: dvs puteti refuza de primire decizia de sanctionare cu avertisment , situatie in care angajatorul o poate comunica prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de dvs.

2. Daca vorbim despre o desfacere disciplinara a c.i.m. , in aceasta situatie , nu se acorda preaviz.

3. Preavizul este acordat in urmatoarele situatii:
- incetarea c.i.m. prin demisie, conform art.81 C.mun.
- concedierea dispusa in baza art.61 lit.c, art.61 lit.d , art.65 si art.66 C.mun.

Art. 75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...

Art.81 C.mun.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

4. Daca va dati demisia, angajatorul are posibilitatea de a renunta total sau partial la termenul de preaviz.

5. Încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea dvs de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? oanaportar oanaportar Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? Sunt membru numit intr-o comisie de cercetare ... (vezi toată discuția)
Concediere Pisoiash Pisoiash BUNA SEARA! Daca dorim sa concediem un angajat ptr anumite nemultumiri din partea unor clienti cum trebuie procedat? incadram la abatere disciplinara art61 lit ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)