avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Fara permis

Buna seara,

Am nevoie de putin ajutor. Am ramas fara permis pe motiv ca nu am dat prioritate pietonilor. Totul s-a intamplat asa: in oras, 2 benzi pe sens pline de masini, eu eram pe banda 2 circulam la bara, cateva masini din fata mea o bunghesc rapid, eu raman in urma si circul incet (cca 10km/h), cand ma trezesc in mijlocul trecerii cu pietoni in partea dreapta, nu am avut cum sa-i vad deoarece pe banda 1 era coloana de masini. N-am oprit in mijlocul trecerii si am mers mai departe moment in care aud sirena politiei. Aveau camera, ei au zis ca m-au filmat, in PV nu scrie nimic despre asta, cand am preluat PV-ul am mentionat cele zise mai sus si l-am semnat. Am mai luat amenda si pentru ca n-am avut centura :neutral: . Problema e in felul urmator, doresc sa depun o plangere la judecatorie, am ceva sanse sa castig? Ma gandeam sa cer ca proba filmarea lor in care se vede clar ca ma deplasez foarte incet si ca era coloana de masini in dreapta mea. Daca depun plangerea, cum ramane cu cele 48 de ore in care amenda e juma' de pret? Daca n-o platesc acum si o platesc dupa proces (in caz ca pierd) va fi la pret intreg? Chiar daca n-am sanse de castig, ceva amanare mi-ar prinde bine in momentul de fata, insa daca merg pe drumul asta, la final voi avea de platit taxe de judecata?

Va multumesc anticipat,
Dacian

Cel mai recent răspuns: poda1014 , utilizator 21:38, 13 Iunie 2012
Aveti dreptul sa formulati plangere, iar daca in cuprinsul procesului verbal nu se face referire la proba video, inseamna ca nu ati fost filmat. Daca ati pierdut, trebuie sa platiti amenda integral la sfarsitul procesului. In general, in practica, politia rutiera nu solicita cheltuieli de judecata.
o cunostinta era sa piarda permisul pentru ca a trecut pe trecerea de pietoni, si omul nu mai era pe trotuar. A dat in judecata politia, si a castigat pentru ca nu se vedea numarul masinii pe filmul lor, deci nu au putut dovedi ca pe el au filmat.
Inteleg, asadar daca platesc acum ca sa evit dublarea amenzii ce se intampla? Daca n-am martor, sunt sanse ca judecatorul sa-mi dea castig de cauza?
politia nu trimite in instanta inregistrarea video ci numai niste planse foto, prin urmare nu se poate constata cu ce viteza ati circulat in momentul inregistrarii. plansele foto in cele mai multe cazuri nu sunt foarte clare.
numai daca contestati pv in primele 48 de ore de la comunicare veti putea beneficia de achitarea la 1/2 a amenzii in cazul respingerii plangerii, cumulat cu conditia achitarii a 1/2 din amenda in primele 48 ore de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti, ceea ce presupune urmarirea procesului deoarece hotararea nu se comunica partilor.
daca v-au spus ca ati fost inregistrat video trebuiau sa mentioneze acest lucru in pv.
daca depuneti contestatie acum se va stabili probabil un termen dupa 1 septembrie deoarece intre 1/07-30/08 este vacanta judecatoreasca iar dupa 1 septembrie intra in vigoare o modificare a og2/2001 prin care s-a stabilit plata cheltuielilor judiciare de catre cei care pierd procesele.
din cate am inteles exista o diferenta intre cheltuieli judiciare si cheltuieli de judecata dar nu va pot spune cat sunt acestea si ce reprezinta fiecare dintre acestea.

@dangeorgescu, @poda1014 a mentionat in pv ca politistii i-au spus ca a fost filmat si atunci poate solicita proba video in instanta.
din pacate daca nu are un martor care sa ii sustina argumentele sunt slabe sanse de castig. constatarea agentului de politie prevaleaza in fata argumentelor petentului.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
cyan, moderator
Multumesc pentru raspunsuri. Prin og/2001 inseamna ca toti cei care pierd procesele vor plati o anumita taxa? Daca e sa platesc extra, pe langa amenda pe care mi-au dat-o doar pentru o prelungire prefer sa renunt. Intrebam si mai sus, daca platesc amenda si pierd procesul, ce se intampla? Trebuie sa mai platesc o data?

Alte discuții în legătură

Permis retinut: neacordare prioritate pietoni mmm_ggg mmm_ggg Buna ziua, mi-a fost retinut permisul ca urmare a urmatoarei intamplari: Ma deplasam pe banda 3 (pe un bulevard cu 3 benzi pe sens). Tocmai schimbasem ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis 30 zile - neacordare prioritate pieton fox23 fox23 Buna ziua In cursul zilei de vineri 13.01.2011 mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru neacordarea prioritatii pietonilor. Eu nu am vazut nici un ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru ca nu am acordat prioritate mariciii mariciii am primit o amenda de circulatie ca nu am acordat prioritate la trecerea de pietoni.am fost filmat cu aparatul radar .acea persoana de care zic ei ca ... (vezi toată discuția)