avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPTUL DE A REFUZA BULETINUL,PASAPORTUL,PERMISUL CU ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPTUL DE A REFUZA BULETINUL,PASAPORTUL,PERMISUL CU MICRO CIP

DORESC SA STIU DACA IN CONSTITUTIA ROMANIEI EXISTA UN ARTICOL,(si care este el:legea numarul,aricolul numarul etc cat mai detaliat),PRIN CARE SA AM POSIBILITATEA SA REFUZ BULETINELE DE IDENTITATE(cu microcip),PERMISUL DE CONDUCERE(cu microcip),PASAPORTUL(cu microcip).
DORESC SA PRIMESC MODELUL VECHI DE BULETIN,PERMIS,PASAPORT(pe motive religioase),
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2009
DAN, utilizator
Nu cred că veţi găsi, nici în Constituţia României, nici în Declaraţia universală a drepturilor omului, nici în Carta drepturilor fundamentale sau Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale asemenea prevederi.

Aveţi, în schimb, libertatea de a nu solicita un paşaport (cu consecinţa, firească, de a nu putea circula în afara spaţiului UE) sau libertatea de a nu solicita un permis de conducere (consecinţa fiind aceea că nu veţi putea conduce autovehicule decît cu riscul de a săvîrşi o infracţiune).

Mă întreb, cu riscul de a părea maliţios: textul pe care l-aţi postat aici a fost expediat de pe un PC, nu? Adică de pe un calculator, în alţi termeni, şi nu de pe o socotitoare cu bile.

Liviu S.Bordaş
CRED CA NU AM FOST INTELES.EU NU DORESC SA RENUNT DEFINITIV LA BULETINUL DE IDENTITATE,SAU PERMISUL DE CONDUCERE VREAU DOAR SA CONTINUI CU ACESTEA CARE SUNT IN VIGUARE.:)
IN SCHIMP NU AM INTELES IRONIA DUMNEAVOASTRA CU "SOCOTITOAREA CU BILE"
Mă întrebam doar dacă religia care interzice utilizarea unui act cu microcip nu interzice şi utilizarea unui computer racordat la internet. Sau a telefonului mobil.

Probabil că nu.
UN COMPUTER RACORDAT LA INTERNET,UN TELEFON MOBIL,ETC SUNT ACCESORII SI NU POARTA NUMELE MEU PE ELE POT SA RENUNT LA ELE ORICAND,DAR UN ACT CONTINE TOATE DATELE UNEI PERSOANE.ACESTE ACTE CARE CONTIN UN MICROCIP SUNT DOAR INCEPUTUL SFARSITULUI LIBERTATII UNEI PERSOANE,URMEAZA IMPLANTAREA CIPULUI PE MANA SI ATUNCI CHIAR CA VOM FI MONITORIZATI TOT TIMPUL.POATE VI-SE PARE AMUZANT,POATE PUTIN DEPLASAT DAR INTERESATI-VA CA IN TARILE MARI ACEST LUCRU A DEVENIT O OBISNUINTA.ACUM POATE NU NE DAM SEAMA DAR ESTE BINE SA LE EVITAM TOTI OAMENII(nu conteaza religia).SUNTEM PERSOANE LIBERE SI VREM SA RAMANEM ASA,ESTE UN DREPT CARE CREDEM CA ESTE AL NOSTRU.
Pentru inceput v-as ruga sa nu mai scrieti cu majuscule, chiar daca doriti sa accentuati anumite aspecte, credeti-ma e obositor la citit (puteti bolda de exemplu).

Intrebarea este daca puteti refuza pe motive religioase un act emis de autoritati care implica identitatea dvoastra si care va contine un microcip, dvoastra nominalizand buletinul, pasaportul, permisul de conducere.

Buletinul corespunde dreptului dvs de a avea un nume si o identitate (drept personal nepatrimonial), pasaportul are in vedere dreptul de a circula (drept protejat de art. 25 din Constitutie), permisul de conducere implica dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice (drept protejat de lege).
Practic dvoastra ca cetatean al acestei tari aveti 2 categorii de drepturi: drepturile de a avea o identitate, de a circula si de a conduce un autovehicul, o categorie si totodata dreptul de a le exercita, de a le folosi i; din cea de-a doua fac parte dreptul de a obtine si de a folosi un act de identitate, un pasport si un permis.

Se pune problema daca dvoastra va puteti exercita drepturile amintite mai sus (prima categorie) fara sa folositi noile acte de identitate.

Si totodata daca puteti exercita dreptul de obtine si folosi acte de identitate corespunzatoare dreptului fundamental de a avea un nume, o identitate, dreptului fundamental de a circula in strainatate si dreptului de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, care sa nu fie de tip nou adica electronice.
Cele 2 aspecte de mai sus pot fi argumentate legal dar nu cred ca e timpul si locul pt aprofundare si o argumentare juridica solida.

Discutia despre refuzul de a primi un act de identitate pe motive religioase, fundamentat pe Constitutie (art. 29, care prevede libertatea constiintei) si alte acte normative este o discutie de fond si poate, asa cum am spus mai sus, nu e nici timpul nici locul pt asa ceva.

Insa pe scurt raspunsul este ca in momentul de fata nu exista nicio lege care sa prevada expres aceasta posibilitate de a refuza aceste acte personale electronice pentru motive religioase sau pentru alte motive.

Dar exista Constitutia si consider ca singurul motiv pentru care se pot refuza aceste acte este cel religios. Insa acest refuz trebuie sa fie foarte bine argumentat juridic si intemeiat in drept.


Iata ce am gasit pe net despre o situatie similara in Republica Moldova despre acte de identitate mecanolizibile (marturisesc ca nu stiu ce inseamna dar banuiesc ca sunt ceva similar cartilor de identitate de la noi).

"Problema abordată de unii cetăţeni care din motive religioase renunţă la actele de identitate mecanolizibile, deoarece conţin număr de identificare a fost soluţionată.

In conformitate cu Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 45 din 19.01.2005 cetăţenii republicii, care posedă paşapoarte de tip vechi, emise de fosta URSS şi care refuză de a primi acte de identitate de tip nou se vor adresa personal în S(B)EDP din raza de domiciliere pentru înscrierea în paşaport a menţiunii „valabil pe un termen nelimitat”. Menţiunea se va înscrie la pagina 4 ori 6 din paşaport şi va fi confirmată prin semnătura şefului S(B)EDP şi sigiliu, fiind indicată şi data înscrierii menţiunii.

Totodată, cetăţenilor, care deţin deja acte de identitate mecanolizibile şi refuză oficial la ele din motive religioase, se va elibera actul de identitate provizoriu (F – 9) cu termen de valabilitate 10 ani. Formularul dat conţine elemente de protecţie. Cererea de renunţare la actul de identitate mecanolizibil se depune în Biroul evidenţă şi documentare a populaţiei din raza de domiciliere a solicitantului."

Nu am verificat stirea respectiva si daca actul mentionat mai sus mai este in vigoare, dar, iata ca in Modova exista o solutie la acest gen de probleme; poate si in Romania se va propune o asemenea solutie care sa fie adoptata.
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2009
ContSters53762, utilizator

Alte discuții în legătură

Permisul nou liviu101 liviu101 buna ziua .as dori sa stiu ce trebuie sa fac pentru preschimbarea permisului .as dori un permis fara cip .cai de atac eventual un avocat disponibil si care are ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte biometrice.o persoana poate fi localizata cu ajutorul unui astfel de pasaport biometric? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Scandalul pasapoartelor biometrice ce are de fapt la baza? Simpla emitere a pasaportului cu includerea amprentei digitale, numarul apocaliptic 666, riscul ca ... (vezi toată discuția)
Refuzul amprentării la eliberarea pașaportului? stevieosaurus stevieosaurus La eliberarea cărții de identitate \"electronice\" (buletin cu cip) am înțeles că legea permite refuzul scanării amprentelor din motive religioase. La ... (vezi toată discuția)