avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua.
Am fost anuntat ca nu mai este de munca si nu mai sunt vanzari la firma si vrea sa ma dea afara. Administratorul a zis ca ma baga in somaj dar ulterior am aflat de la contabila ca firma are datori la stat si este si inregistrata cu datori la stat.Au zis ca o sa le plateasca dar nu au bani acuma doar pete 3-4 luni.cum as putea sa intru in somaj????
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:08, 15 Iunie 2012
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;

Art. 32.
(1) În cazul neachitãrii contribuţiilor pentru constituirea bugetului asigurãrilor pentru şomaj, a majorãrilor de întârziere şi a penalitãţilor, Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã va proceda la aplicarea mãsurilor de executare silitã prevãzute de lege.

(2) Recuperarea debitelor din contribuţii şi majorãri se poate face şi prin compensarea cu active imobile din patrimoniul debitorilor, evaluate de instituţii autorizate în condiţiile legii, cu condiţia ca acestea sã fie necesare funcţionãrii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi sã fie prevãzute în programul de investiţii.

Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...

2. - Asadar peste tot in lege se spune ca stagiul de cotizare nu este acela in care ai platit contributia la somaj ci numai daca ai datorat-o.
- Nu este vina salariatului ca angajatorul a calculat, a retinut dar nu a virat contributia la somaj.
- ANOFM este cea care se ocupa de incasarea contributiilor restante de la debitori.

3. Dar ca sa dovedesca datoria angajatorul trebuie sa completeze si sa trimita lunar declaratia nominala D112.

4. Asa ca daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj veti beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot beneficia de somaj in acest caz? wall-street wall-street Firma la care am lucrat 3 ani de zile a intrat in proces de insolventa, urmand ca contractul meu de munca sa inceteze in data de 30 iunie 2012. Contributiile ... (vezi toată discuția)
Incetare cim ... cerere somaj? sidoniapop sidoniapop Buna ziua, cu permisiunea dvs. va supun atentiei urmatorul caz. Am lucrat ultimele luni (2) la o firma care din anumite motive a facut restructurari si m-a ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? mateii mateii dupa doi ani de munca la o societate comerciala am aflat ca patronul nu a platit contributele la stat drept urmare nu am dreptul la somaj.ce trebuie sa fac cui ... (vezi toată discuția)