avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis SUSPENDAT
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis SUSPENDAT

Buna seara...In urma unui accident rutier soldat cu victime(fratele meu,prietena mea) in care cei 2 au suferit rani usoare(nu au depus plangere)...mi-a fost suspendat permisul ...Nu mi s-a spus pe cat timp , mi s-a spus ca se va hotara in instanta...Acum ce vreau eu sa stiu..Pot sa conduc 15 zile si fara HARTIA doveditoare care se elibereaza?(nu o am) Permisul apare suspendat in baza de date a politiei din data accidentului, sau din data in care se judeca dosarul si se da sentinta pe cat mi-l suspenda...?Pot face cerere pentru a putea conduce pana in data procesului?Va Multumesc Mult...
daca nu vi s-a dat dovada cu drept de circulatie pentru 15 zile de catre lucratorul de politie rutier nu puteti conduce. permisul apare in evidentele politiei ca fiind suspendat. In mod sigur se va intocmi dosar penal pentru Vatamare corporala din culpa art. 184 C. pen. Probabil victimele accidentului rutier au primit ingrijiri medicale de la ambulanta sau la unitatea de primiri urgente. Vor trebui sa declare la politia care instrumenteaza dosarul ca nu se constituie parte civila in cauza si ca nu doresc sa va actioneze in judecata. Pana la solutionarea dosarului, daca s-a constatat ca a-ti incalcat vreo alta dispozitie legala puteti cere de la procuror dovada (nu retin cum se numeste) ca sa puteti circula pana la finalizarea dosarului penal. Succes.
multumesc mult...Dovada aceea se poate cere oricand.?..Unde se face acea cerere?la Politie sau la Judecatorie?Va multumesc
la parchetul de pe langa judecatorie care arondeaza unitatea de politie care efectueaza cercetarile in dosar. Intrebati politistul care are dosarul la ce unitate de parchet este inregistrat. Trebuie neaparat sa stiti si nr. de dosar care il puteti afla tot de la politist.
ART. 111
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau de tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.
(5) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi g), art. 85 alin. (1) şi (3), art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3) şi art. 102 alin. (3) lit. b) şi e), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.
(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
(7) Alineatele (3) - (5) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care se reţine dovada înlocuitoare a permisului reţinut pentru o faptă săvârşită anterior, aflată în termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate al noii dovezi nu îl poate depăşi pe cel al primei dovezi.
#B
Sa inteleg ca ati pierdut dovada inlocuitoare a permisului sau care este situatia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept conducere dupa accident sebastian-barbulescu sebastian-barbulescu Salutare, pot solicita instantei sa imi dea posibilitatea de a conduce auto. dupa ce am avut accident. care ar fi temeiul de drept. auzisem ca nu se mai ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)
Omor din culpa? GEORGESTELIAN GEORGESTELIAN Buna ziua. In urma cu cateva zile a avut loc un accident rutier in urma caruia o persoana a decedat iar alta este in moarte cerebrala in spital,este vorba ... (vezi toată discuția)