avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete cadou pentru toti salariatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete cadou pentru toti salariatii

LA MULTI ANI tuturor!
Ajutati-ma, va rog . Unitatea noastra a acordat tichete cadou ( 20 buc.= 200 lei valoare/salariat) in luna decembrie 2008.Tichetele cadou nu s-au dat in beneficiul copiilor minori cu ocazia Craciunului ci LA TOTI SALARIATII . Problema este ca sunt aproape sigura ca se impoziteaza , dar nu stiu daca se retin si contributiile la asigurari sociale , asigurari sociale de sanatate si somaj .(Ordonanta 93/2007 ??). Legea vis-a-vis de aceste tichete cadou este foarte interpretativa,dar eu nu stiu cum sa procedez sa nu gresesc . Va rog, as dori o interpretare profesionista, cu mentionarea bazei legale . Va multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 20:33, 21 Ianuarie 2009
Tichete cadou. se acordă angajaţilor de Sărbători (Crăciun, Paşte, i Iunie, 8 Martie) şi nu se impozitează dacă nu depăşesc 150 de lei pe beneficiar. Sumele alocate tichetelor cadou nu trebuie să depăşească plafonul de 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile per¬sonalului. Cu tichetele cadou pot fi cumpărate diferite produse: de la îmbrăcăminte, cărţi, cosmetice până la mobilier
Tichetele cadou se acordă în conformitate cu Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă şi cu normele de aplicare a acesteia.
Tichetele cadou pentru salariati, oferite de 8 Martie, Paste, 1 Iunie, Craciun si alte ocazii deosebite, sunt deductibile si scutite de taxele sociale aferente angajatorului, in limita a 2% din fondul de salarii. Angajatii sunt scutiti de impozit pana la 150 lei de persoana, per eveniment.
Si eu am crezut ca nu se impoziteaza ( ca asa mi-a spus cineva ), dar cautand pe net ( inclusiv aici pe forum ), am gasit ca in cazul in care sunt acordate angajatilor si nu copiilor minori ai acestora, sunt considerate venituri de natura salariala si se impoziteaza. Nu se retin CAS-ul si CASS-ul. Postez mai jos, un articol pe care l-am gasit pe net.
Tratamentul fiscal al tichetelor cadou


Angajatorii pot acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita “Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.

Avantajele primite de salariati sub forma de tichete cadou reprezinta venituri neimpozabile, conform art. 55 alin.(4) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, numai daca acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

In cazul in care aceste tichete cadou sunt oferite salariatilor sub alte forme, precum: premii pentru rezultatele obtinute, ca stimulente in programele de motivare, pentru a sarbatori unele evenimente speciale din viata personala si profesionala (zile onomastice, aniversari ale firmei, etc.) sunt asimilate din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si impozitate potrivit Codului fiscal.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile reprezentand cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie se incadreaza la cheltuieli sociale. Acestea sunt deductibile in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/ 2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare. Cheltuielile sunt deductibile in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

In concluzie, cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate anterior, cadourile oferite salaritilor care nu au copii minori sau cele care depasesc valoarea de 150 lei reprezinta avantaje primite de salariat si trebuie incluse in venitul impozabil al persoanei fizice. In aceste conditii, fiind impozitate la angajat, aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

Asupra sumelor corespunzatoare tichetelor cadou acordate de angajator nu se calculeaza si nu se retin nici pentru salariat, nici pentru angajator contributiile obligatorii de asigurari sociale, contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj sau contributiile obligatorii pentru asigurarile de sanatate; angajatorii nu datoreaza nici contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

In cazul in care cadourile oferite in conditiile prevazute de Codul fiscal depasesc limita cotei de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, partea care depaseste limita reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit, si nu se impoziteaza la salariat.


Autor: Adriana Ene
Sursa: Consulting Review, martie 2008
Buna ziua,

revin si eu asupra acestui subiect pt ca am primit 2 raspunsuri contradictorii de la firma care ne furnizeaza tichetele si de la firma noastra de consultanta:
- daca se dau tichete cadou in valoare de pana in 150 RON/ luna angajatilor care NU au copii minori, se impoziteaza ca si cum li s-ar da bani/ un bonus? Adica si angajatul si firma platesc taxele si impozitele aferente?
- sau daca angajatii fara copii minori primesc tichete cadou pana in 150 RON/ luna se impoziteaza doar cu 16% (firma plateste 16%, angajatul nu plateste nimic). Avantajul este ca daca i-am oferi angajatului bani/ bonus in loc de tichete cadou ar trebui platite si restul de contribuitii : CAS, CASS, Somaj etc. Este corect?

Multumesc pentru clarificare.
sau angajatilor care NU au copii pot primi tichete cadou numai de ocazii speciale Paste, 8 Martie, 1 iunie, Craciun si atunci NU sunt impozitate?

Multumesc din nou.

Alte discuții în legătură

Tichete cadou elyss elyss Buna ziua Tichetele cadou oferite salariatilor pentru Paste se impoziteaza? Valoarea este de 150 lei / salariat. Limita de 150 lei neimpozabila este pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou de craciun Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Buna seara! Iar dau de o problema pe care nu o inteleg. Citind atatea forumuri vad ca parerile referitoare la tichetele cadou sunt impartite. Daca poate ... (vezi toată discuția)
Sindicat elenaoana elenaoana Pot fi date tichete cadou membrilor cotizanti ai unui sindicat, in conditiile in care Sindicatul nu este angajator, cum prevede Legea 193/2006? (vezi toată discuția)