avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la succesiune

De 2 luni a murit bunica din partea mamei.Exista 2 frati ce au aceeasi mama si tata si exista 3 frati numai dupa tata .Nu s-a facut succesiune la moartea tatalui acum 16 ani.Am inteles de la mama ca casa in care au trait si locuit bunica si bunicul au construit-o impreuna dar ca in acel loc era o casa batraneasca pe care au cumparat-o bunicu cu prima sotie in care a locuit cu prima sotie cu care a avut si primii 3 copii .Nu s-a facut succesiune nici dupa prima sotie . Care sunt pasii pe care trabuie sa-i faca mostenitorii si ce cota arte le revine fiecaruia? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Maria Dobozi , Consilier juridic 14:33, 19 Iunie 2012
Aici e vorba de mosteniri succesive. Va prezentati la un notar care activeaza in circumscriptia judecatoriei unde bunica dvs. a avut ultimul domiciliu. Notarul va dezbate intai succesiunea primei sotii a bunicului (mostenitorii fiind bunicul si primii 3 copii/urmasii acestora); apoi succesiunea bunicului (unde mostenitorii sunt bunica dvs, primii 3 copii/urmasii lor si cei 2 copii/urmasii lor din a 2-a casatorie a bunicului) si, in fine, succesiunea dupa bunica dvs (mostenitorii fiind cei doi copii din a 2-a casatorie). Fiind 3 mosteniri succesive si nestiind de cate persoane vorbim in realitate, cate accepta ori renunta la mostenire, cotele vi le va comunica notarul.
Multumesc pentru raspuns intradevar acestia sunt pasii dar nu imi dau seama cum se calculeaza cotele parti.Dupa prima succesiune a primei sotii in cae nici un mostenitor nu renunta cotele ar trebui sa fie 1/4 pentru sot supravietuitor respectiv bunicul iar pentru cei trei copii /urmasi tot 1/4 pentru fiecare.Dar la a doua succesiune a mortii bunicului casatorit fiind cu bunica calculul de unde pleaca ? de la 1/4 partea bunicului sau din tot intregul ? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa deces tata Delfin Mic Delfin Mic Am nevoie de o lamurire, cu privire la impartirea unei mosteniri: Avem o familie formata din mama, tata nr.2 si o fiica nr.3. Tatal nr.2 nu a mai fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire Valentina-cta Valentina-cta Buna ziua, dupa decesul bunicilor s-a facut dezbaterea de mostenire a unei case (in 1984) in urma careia din cei 6 copiii (urmasi), 2 au renuntat la mostenire ... (vezi toată discuția)