avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna totala 24.05.2012
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna totala 24.05.2012

Masina este dacia solenza,an 2004,39700km,echiparea confort.
Inspectorul de la Groupama,a trecut masina la starea de intretinere buna si a intocmit un deviz de 8000 ron.Doresc s-a stiu cum se calculeaza suma,pe care urmeaza sa o primesc si daca se ajusteaza ceva la c.f.de uzura in functie de km.
Pret auto nou - 5255 euro,Coef.uzura 56%
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: monta , utilizator 08:21, 23 Iunie 2012
Modul de calcul il gasiti in Anexa nr 3-4 la ORD CSA nr. 14/2011
"Art. 58. — (1) Pentru stabilirea valorii vehiculelor la data producerii evenimentului asigurat, din valoarea de nou a acestora se scade uzura valorica. Prin uzura valorica se intelege acea parte din valoarea vehiculului ce se pierde prin vechime, intrebuintare sau stare de intretinere.
(2) Uzura valorica se calculeaza prin aplicarea unui coeficient de uzura asupra valorii de nou a vehiculului la data producerii evenimentului asigurat.
(3) Coeficientul de uzura se stabileste in functie de gradul de intrebuintare, de numarul de kilometri parcursi cu vehiculul, precum si de vechimea in exploatare, exprimata in unitati de timp (ani), diferentiata pe categorii de vehicule, potrivit tabelelor coeficientilor de uzura nr. 1 si 2 cuprinse in anexa nr. 3.
(4) Pentru stabilirea coeficientului de uzura al unui vehicul sunt necesare:
a) data introducerii in exploatare de nou a vehiculului respectiv, mentionata in documentele de identificare a acestuia: carte de identitate, certificat de inmatriculare etc. sau, in lipsa, anul de fabricatie de pe placa de origine a vehiculului;
b) parcursul in kilometri realizat de vehiculul respectiv de la data introducerii lui in exploatare de nou si pana la data producerii evenimentului asigurat.
Art. 59. — (1) In cazul vehiculelor la care se cunosc datele mentionate la art. 58 alin. (4), pentru stabilirea coeficientului de uzura al vehiculului avariat se cauta in tabelul coeficientilor de uzura linia corespunzatoare vechimii in exploatare, in ani, si coloana corespunzatoare starii de intretinere medie, la intersectia carora se va gasi coeficientul de uzura respectiv.
Coeficientii de uzura sunt determinati pentru un parcurs mediu anual de:
— 7.500 km, pentru motocicluri;
— 15.000 km pentru vehicule cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 t, altele decat motocicluri, si pentru cele al caror numar de locuri pe scaune nu este mai mare de 9;
— 20.000 km pentru vehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 t si pentru cele al caror numar de locuri pe scaune este mai mare de 9.
(2) In cazul in care exista diferente intre parcursul real si cel rezultat utilizandu-se media anuala, coeficientul corespunzator starii de intretinere medie se va corecta cu 0,5% pentru fiecare 1.000 km, fara a se putea depasi coeficientii corespunzatori starilor de intretinere buna sau satisfacatoare.
(3) Corectia se face prin adunare, daca parcursul real este mai mare decat parcursurile medii mentionate la alin. (1), ori prin scadere, daca parcursul real este mai mic."


Mai multe puteti citi in Ordinul 14/2011, accesand link-ul de mai jos:


www.avocatnet.ro/content/art...
Din ce am citit pe internet si dupa calcule,reiese asta :
5255 euro val.nou auto x c.f.uzura 56% x val.epavei 25%(maxim)
2100 euro x 25% val.epavei = 9373 ron x 25% = 7030 ron
Din normele CSA val. este intre 0,1 - 25%.
Acum nu stiu,cat aprecieaza ei valoarea epavei si daca se poate negocia,acel procent.
Va multumesc.
Probleme este urmatoarea,am fost sunat azi de un inspector,care mi-a spus ca trebuie sa vin,s-a completez o cerere de reparatie in regie proprie(eu am vandut masina,ce reparatie in regie proprie,sa mai fac).Masina este dauna totala,devizul estimat de ei era 8000 ron,iar la servisul care am fost valoarea reparatie era de 8173 ron.Cand am depus dosarul,doamna de acolo,mi-a spus ca urmeaza sa ma sune cineva de la ei,sa le comunic nr.contului IBAN,sa-mi vireze banii.Care este treaba cu aceasta cerere ? Vor sa o completez,ca sa-mi dea mai putini bani sau asta este cererea de despagubire,prin care imi vireaza suma corecta
?
Sincer,nu mai inteleg,ce vor de la mine.
Daca am vandut epava,(dauna totala) inainte de solutionarea dosarului,se intampal ceva ?

Alte discuții în legătură

Problema cu societatea de asigurari... geo26 geo26 Cu respect! Ma confrut cu urmatoarea problema in materie de asigurari: autoturismul meu a fost avariat in proportie de 85%, mi s- a ca voi fi incadrat la dauna ... (vezi toată discuția)
Dauna totala rca / catalog schwacke / valoarea reala auto Bujor-Marius Bujor-Marius Buna ziua, Pe data de 26.08.2012 am fost implicat intr-un eveniment rutier. Pe scurt, o doamna a intors in fata mea pe linia continua, neputand sa evit ... (vezi toată discuția)
Accident, despagubire rca, dauna totala - legislatie felisc felisc Buna ziua, Am avut un accident, fiind nevinovat, partea vinovata avand RCA. Care sunt legile pe care trebuie sa le citesc sa fiu complet informat cu ... (vezi toată discuția)