avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna Totala RCA / Catalog Schwacke / Valoarea reala ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna Totala RCA / Catalog Schwacke / Valoarea reala auto

Buna ziua,
Pe data de 26.08.2012 am fost implicat intr-un eveniment rutier.
Pe scurt, o doamna a intors in fata mea pe linia continua, neputand sa evit impactul, am lovit-o pe acesta. Ea si-a recunoscut vina, a venit politia la fata locului, a eliberat toate actele necesare, mi-a dat o copie a politei RCA etc.
A doua zi am fost la [EDITAT] unde doamna avea asigurarea obligatorie.
Am mers cu domnul inspector,am facut poze la ambele masini, apoi poze la locul accidentului. Zilele urmatoare s-au facut constatari suplimentare la autoturism.
Am citit Ordinul 14/2011 CSA de mai multe ori pentru a intelege cat mai bine cum functioneaza lucrurile,deoarece nu am mai avut tangenta cu lucruri de genul acesta.
Pana in momentul de fata nu am primit nici un raspuns din partea ASTRA in ceea ce priveste dosarul. Nici daca masina se repara,nici daca este dauna totala.
In ordinul 14/2011 Art. 41. Alin. (14) se precizeaza ca : "In cazul unei daune majore,asiguratorul RCA are obligatia de a comunica in scris pagubitului,in teremen de 10 zile de la data avizarii daunei,valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata, precum si modul de calcul al acestuia."
In paralel am solicitat sevice-ului sa-mi elibereze un deviz complet si am calculat valoarea autoturismul la data producerii evenimentului asigurat.
Deviz = 140000 RON.
Valoarea reala = 175000 RON
In aceasta situatie ne aflam in dauna totala.
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa depun toate documente celor de la ASTRA cu modalitatea mea de calcul, inclusiv cererea de despagubire, sau se le solicit acestora mai intai valoarea lor maxima de despagubire si sa-i presez cu articolul amintit mai sus?
Uzura am calculat-o in conformitate cu Ordinul 14/2011 CSA.
Am folosit cursul euro la data producerii evenimentului asigurat.
Va rog sa-mi comunicati daca va pot ajuta cu mai multe informatii in legatura cu acest dosar de dauna si astept sugestiile voastre.
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:14, 15 Decembrie 2012
Solicitati mai intai oferta lor .
In caz de nemultumire o renegociati cu argumentele expuse !
In urma discutiei purtate astazi cu inspectorul de dauna au aparut mai multe neclaritati pe care as fi recunoscator daca le-am discuta,poate sunt de interes si pentru alte persoane. (pentru mine sunt foarte importante)

1. Pentru calculul valorii de nou a autoturismului am folosit site-ul www.schwacke.de ; Am utilizat acest site,care de altfel este site-ul oficial SCHWACKE, deoarece intr-un catalog clasic Schwacke (editia 09/07) nu am putut identifica pretul tuturor dotarilor optionale ale autoturismului. Imi puteti spune daca societatile de asigurari iau de bun acest site sau folosesc doar cataloage de specialitate clasice? Dar in varianta in care se ajunge in instanta? Sta in fata unui judecator acest site?

2. Pentru calculul uzurii am folosit Ordinul 14/2011 Art. 58 si Art. 59. (data introducerii de nou in circulatie si numarul de km). In urma acestora a rezultat o uzura de 61%,autoturismul fiind incadratat in categoira "starea buna" datorina numarului mic de km. Am discutat astazi cu inspectorul de dauna si mi-a spus ca el nu crede ca autoturismul meu a inregistrat un numar asa mic de km in 9 ani de folosinta (90.000km). Mi-a cerut cartea de service cu toate reviziile ca sa se convinga de nr de km. Eu nu i-am precizat acestuia nici ca posed cartea de service si nici contrariul,dar va spun voua ca nu am aceasta carte de service. Are dreptul legal sa-mi ceara acest document?(eu unul nu am gasit in niciun document oficial sa se precizeze lucurul acesta) In acelasi timp va spun cu sinceritate ca acesta este nr de km reali,masina fiind una cabrio, a fost folosita numai pe timp de vara.
In acest caz va intreb: cine trebuie sa demonstreze nr. real de km? Eu? Sau domnii inspectori care au suspiciuni? Si cum se face acest lucru?
Fac precizarea ca numarul de km este cunoscut,apare pe bordul masinii si a fost trecut pe notele de constatare de catre inspector.

3. In cazul in care nu iese dauna totala, este adevarat ca pot solicita plata inaintea reparatiei si ca in acest caz voi fi despagubit cu intreaga suma trecuta pe deviz? (fara sa se scada TVA-ul, manopera si alte elemente).

4. Poate refuza asiguratorul service-ul ales de mine sustinand ca preturile practicate de acesta sunt prea mari? (de exemplu: reprezentata marcii respective)

5. Este adevarat ca societatile de asigurari furnizeaza service-urilor piese after market?
Cum pot solicita ca in cazul in care masina va fi reparata, reparatia sa se faca doar cu piese originale? (identice cu cele aflate pe masina inainte producerii evenimentului asigurat)

Astept cu interes parerile si sugestiile dumneavoastra.


Daca am inteles bine, ai niste nemultumiri/conflicte mai vechi. Pe mine chiar nu ma intereseaza aceste lucruri, vreau solutia cea mai buna in problema mea.
Nu stiu cine sunt persoanele carora te-ai adresat,dar cu siguranta ai gresit articolul.
Ca o paranteza, cu siguranta stiu sa folosesc site-ul schwacke, si pretul este de 7,90 eur, iti spun sigur deoarece tocmai am achitat aceasta taxa si nu 50 eur cum sustii tu.
Toate informatiile prezentate mai sus le-am acumulat intr-o luna de zile de cand stau intre service-uri, asigurari, inspectori si prieteni care s-au lovit cu astfel de probleme.
Daca ai cunostinte in domeniu as fi recunoscator sa-mi raspunzi la intrebarile de mai sus, atlfel as prefera sa te abtii de la comentarii rautacioase. Stima
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
Bujor-Marius, utilizator
Nu inteleg de ce insistati sa calculati dauna totala la autoturismul dumneavoastra daca nu vi s-a comunicat oficial acest lucru de la asigurator.
Pana in acel moment, va intereseaza doar devizul si factura finala, pentru a cuantifica prejudiciul.
Aveti dreptul sa mergeti la orice service doriti, dar nu este exclus ca asiguratorul sa va puna bete in roate in acest caz.
Nu va mai bateti capul cu piesele aftermarket, ca este o discutie fara sfarsit. Deocamdata nu stiti nici daca va despagubesc si nici cu ce suma, sa va mai ganditi si la alte chestiuni de detaliu.
Va sfatuiesc sa apelati la un avocat daca intampinati dificultati cu asiguratorul.
1- Societatile de asigurare folosesc cataloagele SCHWACKE
2- Detailati cum ati ajuns la uzura de 61%.
3- Puteti solicita ca reparatia s-o faceti in regie proprie. In acest caz cuantumul despagubirii va fi calculat de catre asigurator
4-Societatea de asigurare nu poate sa va impuna ca reparatia autoturismului sa fie facuta la un anumit service. Insa daca service-ul la care doriti sa efectuati reparatia nu are contract de decontare directa cu societatea de asigurare problema se complica in sensul ca trebuie sa platiti dvs. contravaloarea reparatiei si apoi sa recuperati banii de la asigurator.
5- Problema pieselor de schimb o rezolvati cu service-ul. Asiguratorul trebuie sa va achite contravaloarea pieselor efectiv montate pe autoturism

Alte discuții în legătură

Dauna totala 24.05.2012 monta monta Masina este dacia solenza,an 2004,39700km,echiparea confort. Inspectorul de la Groupama,a trecut masina la starea de intretinere buna si a intocmit un deviz ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca dauna totala IulianCh IulianCh Buna ziua, In noiembrie 2015 am avut un eveniment cu masina. Am deschis dosar de dauna la asiguratorul celui vinovat si dupa ce am depus toate hartiile am ... (vezi toată discuția)
Problema cu societatea de asigurari... geo26 geo26 Cu respect! Ma confrut cu urmatoarea problema in materie de asigurari: autoturismul meu a fost avariat in proportie de 85%, mi s- a ca voi fi incadrat la dauna ... (vezi toată discuția)