avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... codurile cu bolile persoanelor adulte cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

codurile cu bolile persoanelor adulte cu handicap

Buna ziua.

As dori sa intreb si eu daca stie cineva in ce act normativ sunt prevazute codurile cu bolile persoanelor adulte cu handicap pe care comisiile de handicap le insereaza in certificatele de handicap, eventual daca cieva poate sa imi dea continutul actului normativ respectiv. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicosteli , utilizator 20:34, 2 Septembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu sunteti f. explicit,de aceea va dau un link
1.catre CLASIFICATIA INTERNATIONALA A MALADIIOR REVIZIA A 10-A OMS(aici gasiti codificarea tuturor diagnosticelor):
[ link extern ]

2.catre Ordin 762/2007 Anexa-CRITERII MEDICO-PSIHOSOCIALE DE ÎNCADRARE ÎN GRAD DE HANDICAP

[ link extern ]
Cred ca am fost destul de explicit. Am spus este vorba de codurile bolilor in care incadreaza comisiile de handicap persoanele adulte cu handicap si le insereaza in certificatele de handicap pe care le emit. Daca ati fi vazut un certificat de handicap, ati fi observat niste coduri pe acolo. Spre exemplu, citez dintr-un certificat de incadrare in grad de handicap: cod handicap: 2 - somatic. La acest cod s-a acordat gradul de handicap mediu. In alt certificat am vazut cod I 42, I 40, H...nu stiu cum, denumiri de genul asociat. Codurile astea ma intereseaza.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
eagle_free, utilizator
Diagnosticul clinic,(cod boala) , gradul de handicap si codul handicapului,sunt notiuni diferite.Pe toate le regasim pe certificat.De aceea,daca ati vorbit despre "codul bolii" m-am gandit la codul diagnosticului clinic.....Acum am inteles ca va intereseaza codul handicapului.
Codul handicapului:
-cod 1. fizic (locomotor);
- cod2. somatic;
-c.3. auditiv;
-c.4. vizual;
-c.5. mental;
-c.6. neuropsihic;
-c.7. asociat;
- c.8. HIV/SIDA;
-c.9. boli rare;
-c.10. altele

Nu este obligatoriu ca pt. un handicap somatic(cod2)de ex.sa se acorde grad de handicap mediu,incadrarea intr-un grad de handicap se face doar in urma evaluarii individuale a parametrilor fizici/functionali de catre comisie,pe baza criteriilor medico-psihosociale de incadrare strabilite.
Pt. un cod de handicap corespund mai multe coduri de diagnostic ,de ex. pt.codul c5-handicap mental putem regasi coduri de diagnostic precum 312(schizofrenie)sau299(dementa vasculara)De aceea v-=am indicat Clasificara maladiilor,acolo aveti codul de diagnostic.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Si totusi, ca sa am o perspectiva mai larga, de ansamblu, in ce acte normtive sunt reglementate aceste coduri pe care le-ati enumerat mai sus precum si celelalte coduri de boala (I 42, spre ex.), intrucat clasificatia maladiilor nu este utilizata in certificatele de handicap?
Este vreun act normativ emis de Comisia Centrala de handicap sau alta institutie?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
eagle_free, utilizator
I42="CARDIOMIOPATIE" I.00-I.99- litera I indica de la 0la 99 codificari pt. bolile sistemului circulator,ca sa va raspund exact pe exemplul dvs.
Asa cum v-am explicat,acestea sunt codificari ale diagnosticelor si sunt folosite nu numai pt. incadrarea in handicap,mai exact este vorba despre ICD,adica
International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems .
In prezent folosim editia a10a revizuita.Daca sunteti interesat de problema,o sa va dau un link unde puteti gasi aceasta clasificare:
[ link extern ]
Daca aveti nelamuriri puteti reveni ...

Alte discuții în legătură

Lista bolilor si criteriile de incadrare in grad de handicap micul_solomon micul_solomon În anul 2010 am fost încadrat in cod handicap 1, cod boala A18, grad de handicap accentuat. Cu același diagnostic din 2010 m-am prezentat la comisia de ... (vezi toată discuția)
concediu medical vali cracana vali cracana Cu cat la suta se plateste certificatul medical cu codul 321 si 325 (vezi toată discuția)
Cod boala handicap valy_gaby94 valy_gaby94 buna seara. As dori daca se poate o adresa unde sa gasesc codurile de boala pentru pensionare. nu coduri boala medic familie. Vreau sa vad daca ... (vezi toată discuția)