avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu medical
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu medical

Cu cat la suta se plateste certificatul medical cu codul 321 si 325
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:55, 27 Octombrie 2019
Faceti o confuzie intre cele doua coduri — codul de indemnizatie şi codul de diagnostic care apar pe certificatul medical

Codul de indemnizatie stabileşte tipul de concediu medical şi in acelaşi timp stabileşte procentul din baza de calcul pentru calcularea indemnizatiei zilnice pentru concediu medical. El va fi mentionat si stabilit de catre medicul care completeaza şi elibereaza certificatul de concediu medical in litere, şi in cifre. Acesta este de la 01 la 15 si reprezinta codul de indemnizatie care se regaseşte pe concediul medical in partea dreapta, sus, imediat dupa seria şi numarul certificatului de concediu medical. Explicarea codurilor de indemnizatie o gasiti pe spatele certificatului medical.
01 Boala obişnuita … 75%
02* Accident in timpul deplasarii la/de la locul de munca … 100%/80%
03* Accident de munca … 100%/80%
04* Boala profesionala … 100%/80%
05 Boala infectocontagioasa din grupa A … 100%
06 Urgenta medico-chirurgicala … 100%
07 Carantina … 75%
08 Sarcina şi lauzie … 85%
09 Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la şapte ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani … 85%
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru … Fara a depaşi 25% din baza de calcul
11 Trecerea temporara in alta munca … Fara a depaşi 25% din baza de calcul
12 Tuberculoza … 100%
13 Boala cardiovasculara … 75%
14 Neoplazii, SIDA … 100%
15 Risc maternal … 75%

Iar codul de diagnostic, cel la care faceti dumneavoastra referire este codul bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca, inscris in conformitate cu clasificatia internationala a maladiilor (CIM), care reprezinta o lista cu 999 coduri de boala, in caractere numerice.
In cazul dumneavoastra 321-Episod depresiv si 325-Tulburari anxioase.

Concediile medicale şi indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obişnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor şi recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizatii de risc maternal.
Caracteristicile concediului şi indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sunt, durata de acordare a concediului şi a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, pentru fiecare tip de afectiune, este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotit din prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 91-a zi concediul se poate prelungi, de catre medicul specialist, pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obişnuite sau de acccident in afara muncii au codurile de indemnizatie 01, 05, 06, 12, 13, 14.
In cazul concediilor şi indemnizatiilor pentru prevenirea imbolnavirilor şi recuperarea capacitatii de munca- cod indemnizatie 10 şi 07. I
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
inspectorSSM, utilizator
Vreau sa stiu daca lucrez de 2 luni la o firmă noua, până aici am avut 2 luni de pauză, iar durata de cotizație totală este de 34 de ani si6 luni fara întrerupere.
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Nu mai postati in discutii vechi pentru a nu obliga pe cei care comenteaza sa reciteasca mesaje scrise cu mult timp in urma.
Postati discutia in sectiunea somaj, concedii medicale si asigurari sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cristi1446 cristi1446 Care este procentul cu care se plateste un concediu medical in urma unei interventii chirurgicale(apenticita)?Care este perioada la care se aplica procentul? (vezi toată discuția)
Plata cm danut30 danut30 daca intr-o luna am efectuat norma aferenta pana pe data de 25 ,si incepand cu data de 26 sunt in concediu medical ,cum voi fi platit ? (vezi toată discuția)
Cum se plateste concediul medical Aura Pop Aura Pop Buna ziua lucrez in administratia publica locala si am fost in concediu medical 10 zile pe certificat este cod indemnizatie 01 si cod ... (vezi toată discuția)