avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante, penalizari, cheltuieli de administrare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante, penalizari, cheltuieli de administrare

buna ziua,

Am cateva nelamuriri cu privire la asociatiile de locatari:

1. Locuiesc de aprox 2 luni intr-un bloc, unde fostul prop care a vandut mi-a lasat la intretinere de plata aprox 100 ron, ptr construirea fatadei blocului. am achitat jumatate din ei in luna martie 2012, cand era vechiul administrator, incepuse din luna resp sa se aplice penalitati, in martie acest administrator si=a dat demisia , in aprilie a venit un altul, care dupa 2 luni de activitate s-a gandit el, ca ar trebui sa puna penalizari, dar cum, calculate de la inceputul anului 2012.
Intrebarea fiind, penalizarile nu se calculeaza dupa 30 zile calendaristice de la neplata a sumei respective? exista vreo lege in care se stipuleaza asa ceva?
Are voie ca si administrator sa aplice penalizari desi nu era in functie in ianuarie - aprilie 2012?
dupa cum am inteles ar fi vrut sa puna penalizari de anul trecut.
daca nu voi achita aceste penalizari ce se poate intampla?


2. a doua intrebare, ar fi , tatal meu are un aparatament 3 camere, care este inchiriat, studentii pleaca in vacanta, si vor fi trecute 0 persoane la intretinere, din luna iulie, 2012, la aceasta asociatie se achita lunar un comision de adminstratie , din care cred ca se fac salariile pers .resp. daca nu loc nimeni sunt obligat sa mai platesc acest comision? la fel daca acest lucru este reglementat de vreo lege


Multumesc f mult

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:37, 20 Iunie 2012
1. Termenul de plata la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice, iar penalizarile se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata (dupa cele 20 zile), deci penalizarile se aplica dupa o perioada de 50 de zile.
Daca vechiul proprietar a lasat o datorie de 100 ron, instrainarea proprietatii s-a facut cu introducerea in contract a unei clauze privitoare la preluarea datoriilor de catre dumneavoastra.
Din momentul in care asociatia a dat adeverinta ca apartamentul nu are restanta si poate fi vandut, nu mai poate nimeni sa spuna acum ca mai erau penalizari de calculat.

2.Pentru un apartament in care nu locuieste nimeni si sunt trecute 0 persoane la cotele de intretinere se platesc doar cheltuielile care sunt calculate pe cota-parte indiviza: salarii,intretinere lift, cheltuieli administrative, cheltuieli de reparatie pentru partile comune.

Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea,organizarea si funcionarea asociatiiIor de proprietari

Buna ziua,

1. Penalizarile se aplica dupa 30 de zile de la scadenta
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


2. Aveti obligatia de a plati cheltuielile pe cota-parte indiviza
multumesc de raspuns, cu privire la intrebarea 1, are dreptul de-a pune penalizari, de la inceputul anului daca nu era in functie administratorul? Aceste penalizari nu au fost afisate pe listele de plata, (este posibil asa ceva, adik se pot cumula penalizari de peste jumatate de an si afisezi odata) pana luna mai 2012, unde ne-am trezit cu penalizari pe 5-6 luni.
In contract nu este stipulat asa ceva, ca eu as prelua datorii am o adeverinta (precum ca nu are datorii) semnata si stampilata de la asociatie, nu este semnata de catre presedinte blocului, cei de la notariat a acceptat asa.
Da, administratorul poate face asta. El practic corecteaza greseala altuia
1.Locuiesc de aprox 2 luni intr-un bloc
2.S-a gandit el, ca ar trebui sa puna penalizari, dar cum, calculate de la inceputul anului 2012
3.In contract nu este stipulat asa ceva, ca eu as prelua datorii am o adeverinta (precum ca nu are datorii) semnata si stampilata de la asociatie


Daca locuiti de 2 luni in apartament si in momentul in care ati cumparat vanzatorul a prezentat o adeverinta semnata si stampilata de catre asociatie, cum poate sa vina cineva sa spuna ca apartamentul are o datorie din ianuarie, cine a semnat adeverinta trebuie sa achite si datoria, nu se poate juca "nu este datoria, uite datoria".
Daca va spune acum ca este o datorie de 10.000 lei la cotele de intretinere, ce faceti, achitati acesti bani??
Adeverinta trebuie sa fie semnata de presedinte sau vicepresedinte, pentru ca in HG 1588/2007 Art (6) se mentioneaza ca stampila asocialiei de proprietari se pastreaza si se foIoseste numai de catre presedinte sau de vicepresedinte.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
ContSters241232, utilizator

Alte discuții în legătură

Proprietar in faliment - calcul penalizari si cotizare la intretinere bpapiiro bpapiiro Buna ziua, Revin cu o intrebare legata de Asociatiile de proprietari. Avem un caz care cred ca exista in mai multe asociatii. Si anume, dezvoltatorului ... (vezi toată discuția)
In litigiu cu administratorul de asociatie dianacatalin dianacatalin buna ziua am si eu o problema cu administratorul intr-o perioada de trei luni am doua hartii la mana care atesta ca nu am datorii la asociatie dupa alte trei ... (vezi toată discuția)
Restanta la intretinere omideo20 omideo20 Buna seara.Mama mea are o datorie la intretinere de 5500 lei.Eu vreu sa platesc suma restanta la intretinere dar administratorul imi scrie chitanta si pentru ... (vezi toată discuția)