avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Proprietar in Faliment - calcul penalizari si cotizare ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Proprietar in Faliment - calcul penalizari si cotizare la intretinere

Buna ziua,

Revin cu o intrebare legata de Asociatiile de proprietari.
Avem un caz care cred ca exista in mai multe asociatii. Si anume, dezvoltatorului ansamblului care inca detine un numar considerabil de apartamente, 133 in cazul nostru, i-a fost cerut falimentul si acesta a fost inceput pe data de 8 iunie 2012. Intrebarea este oarecum simpla dar legea insolventei prevede un lucru in timp ce legea 230/2007 dupa care functioneaza asociatiile prevede altceva.

Intrebare:
Odata inceputa procedura de faliment, asociatia de proprietari mai poate calcula penalizari de intretinere pentru proprietarul respectiv si mai poate distribui pe listele de intretinere din lunile urmatoare cota parte din cheltuielile gospodaresti si retributiile ce revin proprietarului aflat in faliment?

Conform legii insolventei din 2006 raspunsul ar fi nu. Totul se ingheata la data cand a inceput procedura de faliment si te inscri la masa credala.

Conform legii 230/2007, orice proprietar, chiar daca locuieste sau nu acolo, chiar daca a abandonat sau nu apartamentul, trebuie sa cotizeze lunar in functie de suprafata de cota indiviza la cheltuielile gospodaresti si retributiile personalului angajat al asociatiei. Totusi, legea asta data dupa cea referitoare la insolventa nu precizeaza ca ar fi exclusi de la cotizare si deasemenea, nu se precizeaza faptul ca pentru debitele restante nu s-ar mai calcula penalizari de intarziere conform statutului asociatiei.

Cred ca ar trebui facuta putina lumina in acest subiect deoarece prevad mai multe ansambluri rezidentiale cu asociatie de proprietari ca vor avea aceeasi problema. Avocatul nostru spune ca nu ar trebui sa ii mai calculez penalizari dar, cred ca totusi nu are 100% dreptate.

Pe un alt caz cu o firma lichidata deja, am calculat si penalizari si cheltuieli de intretinere si cand noul proprietar a vrut adeverinta i-am dat cu cheltuieli. Drept urmare nu putea inregistra la cadastru acel apartament fara datorii si a fost nevoit sa plateasca el debitele restante.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:46, 28 Iunie 2012
In temeiul disp art 49 din L nr 230/2007
Asociatia de proprietari poate stabili sistem propriu de penalizari,pentru orice suma cu titlu de restanta,afisata pe lista de plata

Norma mentionata nu prevede exceptii sau derogari
@ynocentta
Multumesc pentru raspuns.

Stiu ca asta prevede legea 230/2007. Insa, au fost cateva divergente cu un lichidator care ne-a comunicat ca nu putem sa percepem in continuare penalitati de la proprietarul aflat in faliment conform legii insolventei. Dar cum noi functionam pe o lege speciala care nu prevede expres faptul ca nu mai poate fi pus la plata daca a intrat in faliment acel proprietar, trag concluzia ca putem in continuare sa-i punem la plata.

Exista numeroase cazuri de actionari in justitie pentru recuperare restante de catre asociatiile de proprietari de proprietari,sau de persoane juridice in imposibilitate de plata
indiferent de statutul si celui care se inregistreaza cu restante la plata cotelor individuale de plata,
Avand in vedere disp art 49 din L nr 230/2007 care prevede expres aplicarea de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta,afisata pe lista de intretinerela care se aplica penalizari dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata,
asociatia de proprietari este indreptatita sa aplice aceste penalitati legal prevazute,
penalitati care urmeaza sa fie depozitate in fondul de penalitati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal să se perceapă penalități la un debit stabilit prin hotărâre judecătorească? robert477 robert477 Buna ziua! In baza unei hotarari judecatoresti pentru neplata intretinerii si a penalitatilor, am fost executat silit. In baza unui acord cu Asociatia de ... (vezi toată discuția)
Restanta impusă de conducerea asociației de proprietari Petică Daniel Petică Daniel Este corect si legal să i fie impus unui proprietar penalitate pentru o sumă de bani reprezentând diferenta majorare fond de rulment deși nu este ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere yla john yla john daca facturile furnizorilor de utilitati nu vin cu penalitati este legal a pune penalitati restantierilor?:sorry: (vezi toată discuția)