avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor

Sunt divortata insa inainte de a-mi fi expediata acasa sentinta de divort am apucat sa plec din tara, si nu am reusit sa merg sa pun stampila de definitiv si irevocabil. In august revin in tara si as dori sa rezolv situatia. In urma procesului de divort custodia copilului este comuna cu domiciliul la tata. Eu as dori sa iau copilul aici la mine. Cum ar trebui sa procedez? Sa nu mai merg sa pun stampila de definitiv si irevocabil pentru ca nu mai sunt de acord si doresc doar eu custodia? Fostul sot e de acord sa mi-l dea mie dar nu stiu cum e mai bine sa procedez. Cand ajung in tara sa merg si sa pun stampila de definitiv si irevocabil si apoi sa merg la un notar sa schimbam custodia? Va rog sa ma ajutati cu un sfat cum e mai bine sa procedez ca sa obtin custodia copilului meu ca sa-l pot lua la mine. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:32, 20 Iunie 2012
Nu mai puteti ataca acea hotarare, o puteti legaliza cand veniti. Faptul ca ambii parinti exercita autoritatea parinteasca , nu va impiedica sa plecati din tara, veti pleca cu minorul cu acordul scris al tatalui.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
gi-jane2, moderator
As dori sa am doar eu custodia pentru ca vreau sa ne stabilim aici, sa-l inscriu la gradinita, apoi la scoala si nu vreau sa am probleme si sa am mereu nevoie de acordul tatalui. In viitor daca vreau sa merg cu el undeva in vacanta de aici in alta tara nu doresc ca toata viata sa imi trimita din tara hartii cu acordul lui. Nu se poate sa imi predea custodia totala? El este de acord.
Parerea mea este ca ar trebui sa va legalizati hotararea pentru ca e posibil sa mai aveti nevoie de ea pe viitor cand veti mai schimba cartea de identitate, pasaport etc. Chiar ar fi indicat sa faceti vreo 3-4 exemplare legalizate.

Cat despre locuinta minorului, conf art.403 C.civ prevede ca: "În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului."

Prin urmare, competenta sa dispuna schimbarea domiciliului minorului va fi instanta de tutela, care va lua aceasta masura tinand cont de conditiile dvs si de interesul superior al minorului.

1. pentru a scoate copilul din tara va trebuie doar procura de la tata si sentinta de divort legalizata
2. pentru a lua copilul la dvs va trebuie o noua actiune cu v-a spus colega , ce se poate rezolva la primul termen
3 Faptul ca nu legalizati hotararea nu inseamna ca acesta nu exista sau ca nu-si produce efectele
Cati ani are copilul? E atat de insignifiant sa va jucati cu el ca si cu o minge? Ba ia-l tu, ba-l vreau eu...
De tata veti depinde mereu, ca e tatal copilului dv. si e indicat sa il vada, sa petreaca vacante cu el, sa va coordonati concediile etc. Nu este in interesul copilului nici exercitarea tuturor drepturilor de catre dv. singura si nici de tata singur, asa va amintiti mai usor si de program de vizitare si de intretinere minor...

Inca sunt sanse mari ca o instanta sa pronunte o astfel de hotarare proasta prin care sa va acorde dv. exercitiul tuturor drepturilor parintesti, dar eu sper ca, indiferent de acordul dintre voi, parintii, instanta sa vada ca acesta nu e in interesul superior al copilului.

Alte discuții în legătură

Scoaterea din tara a unui minor gogitu gogitu Buna ziua , ma numesc Georgiana si in urma divortului de acum 3 ani , fetita in varsta de 6 ani a ramas in custodia mea , tatal avand drept de vizitare de 2 ... (vezi toată discuția)
Informatie despre calatorie pt un minor cu parintii divortati Andrea_88 Andrea_88 Buna ziua. M-ar interesa daca o femeie divortata, mama unui copil de 6 ani poate sa paraseasca tara fara acordul fostului sot,tatal copilului?In sentinta de ... (vezi toată discuția)
Proces de divort chrysler_sro chrysler_sro buna ziua.am si eu nevoie de niste lamuriri.sunt casatorit de 3 ani si avem si o fetita de 3 ani,si de o perioada nu ne mai intelegem ea a fost plecata ... (vezi toată discuția)