avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... problema contorizare caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

problema contorizare caldura

Buna ziua,
doresc sa stiu daca ma puteti sfatui cum ar trebui sa procedez in urmatorul caz:

Pe luna noiembrie la 3 camere/ 5 persoane- mi a venit de plata intretinerea 6 milioane- din care 3 milioane reprezinta caldura. Daca as fi avut caldura..nu m ar deranja...dar am folosit aerul conditionat in toate camerele. Fara ajutorul aparatelor, termometrul in sufragerie ajunge la 13 grade si in dormitoare la 15. Am verificat factura cu indexul caloriferelor si nu pare sa fie vreo greseala. In ultima saptamana din 2008 mi au inregistrat contoarele 500 unitati- adica vreo 250 ron pentru o saptamana. administatorul si presedintele dau din umeri ca nu este treaba lor...poate ma puteti lamuri la cine sa apelez. va multumesc mult:sorry:
Cel mai recent răspuns: Volentir Mircea , utilizator 14:13, 12 Ianuarie 2009
dar daca intr-o camera nu functioneaza caloriferul datorat unei nefunctionari a intregii coloane?
administratorul nu ar trebui sa scoata din calcul suprafata acelei camere?
in aceeasi situatie sunt evident toti vecinii care au caldura prin aceeasi coloana defecta.
vallentin24 a scris:

dar daca intr-o camera nu functioneaza caloriferul datorat unei nefunctionari a intregii coloane?
administratorul nu ar trebui sa scoata din calcul suprafata acelei camere?
in aceeasi situatie sunt evident toti vecinii care au caldura prin aceeasi coloana defecta.

Aveti dreptate. Daca factura de plata pentru toti vecinii este de 5000 ron, aceasta se imparte la suprafata tuturor de 500 m.p. Deci veti plati de exemplu 10 ron pe metru patrat luand in calcul toata suprafata.Un apartament are 50 m.p. va plati 500 ron. Daca se scade fiecarui apartament cate 10 m.p. din suprafata, aceeasi factura de 5000 ron se imparte la 400 m.p. rezultand un cost de 12,5 ron/m.p. Un apartament de 50-10=40 m.p. va plati 40m.p. X 12,5 m.p. = 500 ron.
Am facut un calcul simplu pentu o intelegere usoara. Daca am gresit in rationament va rog sa ma scuzati si corectati.
In principiu, adriantot ai dreptate daca repartizarea costurilor cu incalzirea nu se face cu repartitoare de costuri.
In situatia aratata in topic, eu am procedat la desfundarea coloanei respective astfel incat toate caloriferele de pe coloana respectiva au inceput sa se incalzeasca - de fapt acesta este rolul lor, nu?
Ideia era sa nu platim pentru un serviciu inexistent, insa cred ca daca tot platim, sa avem confortul termic necesar..
Ref.: contorizare caldura
Treaba sta in felul urmator:
1.Chiar daca toti locatarii din bloc fac economii la sange, consumul de gcal pe bloc este aproape la fel cu cel daca toti locatarii nu ar face economii, respectiv daca nu ati avea repartitoare! Daca nu credeti verificati in facturi gcal consumate inainte si dupa montarea repartitoarelor.
2. Intrucat, probabil, foarte multi vecini ai dvs. isi restrang consumul de caldura inchizand robinetii termostaticii platind astfel mai putin, cei care vor sa aibe caldura in casa vor plati si partea de economii facuta de ceilalti, asta pentru ca economiile realizate de unii nu se reflecta si la contorul de bloc, agentul termic circuland in schimb cu presiune si viteza mai mare prin instalatia de distributie! De multe ori acest lucru se face simtit si prin suieratul agentului prin tevi.
3. Consultati ordinele ANRSC in aceasta privinta si daca firma de repartitoare nu a respectat normativele prevazute de aceasta puteti anula contractul, puteti solicita daune (vedeti wwwanrsc.ro)
4. Sesizati documentat ANRSC de situatia din blocul dvs

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subsolul e de vina? ContSters189595 ContSters189595 buna ziua suntem o asociatie formata din mai multe blocuri unan dintre scari avand repartioare. as dori sa stiu cum se imparte factura radet .ce ... (vezi toată discuția)
Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)
Care este formula de calcul a caldurii la partile comune intr-un bloc ? rolena rolena Avem contract separat cu RADET-ul pentru plata energiei termice, insa administratorul nu stie cat / cum sa calculeze suma ce ne revine de plata la incalzirea ... (vezi toată discuția)