avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta dintre terenuri pentru edificatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta dintre terenuri pentru edificatie

Salut tuturor.
As vrea sa Va intreb care este distanta care trebuie sa fie pastrata dintre doua terenuri avand un proiect (in gand nu AC) de a construi o cladire.
Eu am un teren si am la stanga tot asa ca la dreapta vecinii care au ridicat casele dar cu o distanta foarte mare dintre casele lor si a mea care vom construi.
Terenul meu este 13*25 m si daca as trebui sa pastrez o mare distanta imprejurul casei mi se pare cam greu...:((
Sper ca informatile sunt destul de suficienti, daca nu o sa incerc sa va spun mai mult.

Va multumesc :D
Fra
Cel mai recent răspuns: minel1950 , utilizator 02:58, 11 Ianuarie 2009
Presupunind ca exista gard intre terenuri, 2 m de la gard.
In conformitate cu prevederile codului civil:
Secţiunea II
Despre distanţa şi lucrările intermediare cerute pentru oarecare construcţii

ART. 610
Cel ce face un puţ sau o privată lângă un zid comun sau nu;
cel ce vrea să clădească un cămin sau o vatră, o fierărie, un cuptor sau o sobă, să-i alăture un ocol de vite, sau cel ce vrea să puie lângă zid un magazin*) de sare, sau grămezi de materii corozive;
e îndatorat să lase depărtarea prescrisă de regulamente**) şi obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau să facă lucrările prescrise de aceleaşi legi şi regulamente**) spre a nu aduce vătămare vecinului.
------------
*) Depozit.
**) Dispoziţii normative speciale.

Secţiunea III
Despre vederea în proprietatea vecinului

ART. 611
Unul din vecini nu poate face, fără consimţământul celuilalt, nici într-un chip, fereastră sau deschidere într-un zid comun.
ART. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietăţii îngrădite sau neîngrădite a vecinului său, de nu va fi o distanţă de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi şi proprietatea vecină.
ART. 613
Nimeni nu poate avea vederi pieziş pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanţă de şase decimetri.
ART. 614
Distanţa de care este vorba în cele două articole precedente se socoteşte de la faţa zidului, pe care s-a deschis vederea, şi, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafară, până la linia de despărţire a celor două proprietăţi.

Secţiunea IV
Despre picătura streşinilor

ART. 615
Tot proprietarul este dator a-şi face streaşina casei sale astfel încât apele din ploi să se scurgă pe terenul său, sau pe uliţe, iar nu pe locul vecinului său.

Este important sa consultati planul de urbanism pentru regelementarile in detaliu.
Din cate inteleg eu ai un teren cu lungimea de 13 si latimea de 25.
Daca e asa nu exista nici un fel de probleme privind distantele dintre constructii deoarece deschiderea este suficient de mare pentru a fi respectate toate distantele prevazute in legislatia civila si in normele de constructii.
In schimb daca latimea este de 13 m situatia se schimba radical deaoarece pe langa distantele date de servituti, (cele prevazute de codul civil), va trebui sa ai si o cale de acces necesara pentru interventia in caz de dezastre. Atunci, din punctul meu de vedere ai fi la limita cu toate distantele dar, indeobste, aceste reglementari sunt specifice de la o autoritate publica la alta (primarie).
Cereti primariei locale un Certificat de Urbanism de informare, costa 4 lei si se elibereaza in maxim 30 de zile, el clarifica orice situatie si veti sti exact limitele si suprafata pe care puteti construii, tipul de gard acceptat in zona si tot ceea ce tine de construire. NU ESTE URBANISMUL PENTRU CONSTRUCTIE, este pur informativ din acest motiv se obtine usor si fara probleme. Cautati in planurile terenului retelele pentru ca un element important vor fi elementele de canalizare, apa si electricitate care pot trece pe proprietatea dumneavoastra sau in apropierea ei.

Alte discuții în legătură

Distanta intre cladiri paul_anita paul_anita in anul 1991 am cumparat un teren pe care am construit o casa p+2e+m (finalizata in 2001 )care se afla la o distanta de 1.80m (in zona parterului ) fata de ... (vezi toată discuția)
Intretinerea peretelui casei in hat cu vecinul romeo mart romeo mart Am un imobil in care peretele vecinului este pe hat (la limita de proprietate asa incit peretele este linie de hotar . De la peretele casei este gradina ... (vezi toată discuția)
distanta legala dintre doua case ctcristina ctcristina va rog un raspuns urgent, peretele casei mele este hotar casa vecina fiind construita acum 10 ani fara acordul cu manevrele facute in Romania ,a mea de 48 ani ... (vezi toată discuția)