avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Izolare termica a apartamentului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Izolare termica a apartamentului

Locuiesc pe scara A intr-un bloc cu 4 scari, scarile A si D au cite 10 apartamente (apartamente cu 3 si 4 camere) si scarile B si C au cite 20 apartamente (apartamente cu 2 camere). Scara B este constitiuta ca asociatie de proprietari.
In acest moment, pe scara mea (A) se executa lucrari de termoizolatie la zidurile exterioare, constructorul fiind contractat de catre proprietarii apartamentelor din interior. Eu locuiesc intr-un apartament cu 3 camere, la etajul 2, apartamentul fiind situat pe latura exterioara a blocului, deci am 3 ziduri exterioare (fata blocului, spatele blocului si capatul blocului).
Acest preambul fiind spus, urmeaza intrebarea:
Oare nu este normal ca la lucrarea de termoizolatie a zidului de capat sa contribuie toate apartamentele proportional cu cota parte indiviza? - asa cum s-a procedat si la lucrarea de reparatie terasa (acoperis).
Suma care imi revine sa o platesc eu pentru apartamentul cu 3 camere pe care-l detin este mai mare decit suma pe care o plateste proprietarul unui apartament cu 4 camere si asta din cauza acelui zid de capat pe care il am eu si nu-l au apartamentele din interior.
Am intreprins si 2 actiuni:
1. Am discutat cu citiva vecini si nu vor sa contribuie cu bani la termoizolarea acestui zid de capat, spunind ca acesta imi este norocul pentru ca am cumparat un apartament situat in capatul blocului. Dar eu am contribuit cu bani la repararea acoperisului si nu am zis ca asta e norocul celui care locuieste la ultimul etaj.
2. Am facut o adresa la Asoc. de proprietari prin care am cerut ca numai lucrarea de termoizolare a zidului exterior sa fie facuta prin asociatie si costurile sa fie repartizate proportional cu cota parte individa a fiecarui apartament si presedintele asociatiei de propr. mi-a raspuns ca a cautat in toate legile existente si nu a gasit nicaieri ca zidul de capat este zid comun tuturor locatarilor, ca el intelege situatia dar nu are cadrul legal sa ma ajute.
Am replicat ca daca tot blocul era termoizolat prin asociatie atunci cheltuielile erau repartizate proportional cu cota parte individa si deci toti locatarii ar fi suportat o parte din costul termoizolarii zidului de capat. Mi-a replicat ca lucrarea nu se face prin asociatie ci individual.
I-am spus ca atunci cind au fost facute aceste legi nu sa gindit nimeni ca va aparea si aceasta lucrare, dar degeaba.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, un articol de lege sa altceva prin care sa pot obtine -fortat, daca nu vor de buna voie- bani si de la ceilalti locatari pentru acest zid de capat.
In momentul de fata, datorita costului mare al devizului (aprox. 4850 lei) nu pot sa angajej executantul sa-mi termoizoleze apartamentul. Imi lipsesc 1800 lei, adica aprox. valoarea intreaga a acestui zid de capat.
Cel mai recent răspuns: geta5 , utilizator 10:14, 25 Iunie 2012
Aveti perfecta dreptate asupra diferentei de pret ce revine apartamentelor diferit pozitionate in imobil ,dar era necesar ca anterior demararii executarii lucrarii de termoizolare,sa negociati concret toate aspectele privind impunerea costului lucrarii.
In situatia in care lucrarea este contractata individual de proprietari,asociatia de proprietari nu se mai poate implica ,respectiv costurile sunt individual suportate
Asociatia are primita o adresa din partea mea prin care solicit termoizolarea numai a zidului de capat si consider ca cererea este perfect justificata si i se poate da curs, adica poate fi executata lucrarea numai pentru acest zid.
In cazul in care asociatia refuza sa contracteze un executant sa termoizoleze numai acest zid pot actiona in instanta asociatia pentru a o obliga sa efectueze aceasta lucrare sau, in cazul in care fac rost de bani si execut lucrarea sa-mi returneze contravaloarea din factura pe care
am platit-o pentru partea din zid care revenea celorlalti locatari?
Si totusi trebuie sa existe o solutie pentru rezolvarea acestei situatii...
Ma intereseaza un sfat... o solutie de la o persoana care este in domeniul acesta.
Va multumesc!
Asa cum v-a raspuns si @ynocentta este considerata ca imbunatatire a confortului dumneavoastra, trebuia lucrarea sa fie facuta prin asociatie si atunci cheltuiala se repartiza precum terasa, pe cota-parte indiviza.
Vedeti Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, dar nu cred ca aveti sanse sa mai suporte cineva aceasta cheltuiala.
Art.3 c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;
e) cota-parte indiviza - cota-parte de proprietate care ii revine fiecarei proprietati individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre suprafata utila a proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor proprietatilor individuale;
Art. 40. - Asociatia de proprietari are obligatia sa ia masuri cu privire la imbunatatirea confortului termic al cladirii.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
ContSters241232, utilizator
geta5 a scris:

In cazul in care asociatia refuza sa contracteze un executant sa termoizoleze numai acest zid pot actiona in instanta asociatia pentru a o obliga sa efectueze aceasta lucrare sau, in cazul in care fac rost de bani si execut lucrarea sa-mi returneze contravaloarea din factura pe care am platit-o pentru partea din zid care revenea celorlalti locatari?

In situatia expusa cand termoizolatia imobilului a fost demarat prin implicarea si asumarea individuala a responsabilitatii proprietarilor asociatia de proprietari nu poate fi obligata sa contracteze lucrare partiala parte comuna
Care este "zidul care revenea celorlalti locatari" ?
Toate obiectivele si pretentiile dvs referitor la plata c/v lucrare trebuiau concret stipulate in contractul negociat si asumat individual de dvs
Situatia cu care va confruntati dvs nu este singulara si aceleasi obligatii de plata suplimentare revin si celorlalti proprietari cu apartament pozitionat similar dvs

Daca lucarile de reabilitare termica s-au demarat individual este gresit, total gresit atat din punt de vedere tehnic dar si din punct de vedere a suportarii costurilor.
Tehnic este gresit pentru ca daca-si face fiecare in dreptul sau vor ramane destule parti comune neizoilate iar prin acestea va patrunde apa, frigul... ce va degrada si zonele din vecinatate.
O lucrare de reabilitare termica trebuie sa cuprinda intregul bloc, peretii exteriori atat ai apartamentelor cat si ai caselor scarilor, terasele, subsolurile, peretii din casa scarii...
Costul total al acestei lucrari se repartizeaza conform suprafetei utile fiecarui apartament indiferent de pozitionarea acestuia (sus, jos, sud, est...).
Conducerea asociatiei are ca baza legala prevederile din L 230/2007 si mai ales HG 1588/2007.
In acestea se prevede clar, fara necesitatea vreunei interpretari ca repartizarea chreltuielilor cu repartaiile si investitiile se face pe cota indiviza.
Art. 44. -
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere;



Alte discuții în legătură

Abuzul presendintelui de asociatie de proprietari vinti vinti in blocul de 10 etaje unde locuiesc s-au termoizolat peretii laterali de nord si de sud (???):O si am solicitat sa se termoizoleze si peretele din scara din ... (vezi toată discuția)
Termoizolatie apartament bloc ContSters138306 ContSters138306 Buna ziua. Suntem posesorii unui apartament cu 3 camere la parterul unui bloc din sectorul 6. Am dori sa realizam o lucrare de termoizolatie exterioara, dar ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)