avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Izolare termica a apartamentului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Izolare termica a apartamentului

Locuiesc pe scara A intr-un bloc cu 4 scari, scarile A si D au cite 10 apartamente (apartamente cu 3 si 4 camere) si scarile B si C au cite 20 apartamente (apartamente cu 2 camere). Scara B este constitiuta ca asociatie de proprietari.
In acest moment, pe scara mea (A) se executa lucrari de termoizolatie la zidurile exterioare, constructorul fiind contractat de catre proprietarii apartamentelor din interior. Eu locuiesc intr-un apartament cu 3 camere, la etajul 2, apartamentul fiind situat pe latura exterioara a blocului, deci am 3 ziduri exterioare (fata blocului, spatele blocului si capatul blocului).
Acest preambul fiind spus, urmeaza intrebarea:
Oare nu este normal ca la lucrarea de termoizolatie a zidului de capat sa contribuie toate apartamentele proportional cu cota parte indiviza? - asa cum s-a procedat si la lucrarea de reparatie terasa (acoperis).
Suma care imi revine sa o platesc eu pentru apartamentul cu 3 camere pe care-l detin este mai mare decit suma pe care o plateste proprietarul unui apartament cu 4 camere si asta din cauza acelui zid de capat pe care il am eu si nu-l au apartamentele din interior.
Am intreprins si 2 actiuni:
1. Am discutat cu citiva vecini si nu vor sa contribuie cu bani la termoizolarea acestui zid de capat, spunind ca acesta imi este norocul pentru ca am cumparat un apartament situat in capatul blocului. Dar eu am contribuit cu bani la repararea acoperisului si nu am zis ca asta e norocul celui care locuieste la ultimul etaj.
2. Am facut o adresa la Asoc. de proprietari prin care am cerut ca numai lucrarea de termoizolare a zidului exterior sa fie facuta prin asociatie si costurile sa fie repartizate proportional cu cota parte individa a fiecarui apartament si presedintele asociatiei de propr. mi-a raspuns ca a cautat in toate legile existente si nu a gasit nicaieri ca zidul de capat este zid comun tuturor locatarilor, ca el intelege situatia dar nu are cadrul legal sa ma ajute.
Am replicat ca daca tot blocul era termoizolat prin asociatie atunci cheltuielile erau repartizate proportional cu cota parte individa si deci toti locatarii ar fi suportat o parte din costul termoizolarii zidului de capat. Mi-a replicat ca lucrarea nu se face prin asociatie ci individual.
I-am spus ca atunci cind au fost facute aceste legi nu sa gindit nimeni ca va aparea si aceasta lucrare, dar degeaba.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, un articol de lege sa altceva prin care sa pot obtine -fortat, daca nu vor de buna voie- bani si de la ceilalti locatari pentru acest zid de capat.
In momentul de fata, datorita costului mare al devizului (aprox. 4850 lei) nu pot sa angajej executantul sa-mi termoizoleze apartamentul. Imi lipsesc 1800 lei, adica aprox. valoarea intreaga a acestui zid de capat.
Cel mai recent răspuns: geta5 , utilizator 10:14, 25 Iunie 2012
Domnul adriantot,
Lucrarile au fost incepute individual si sunt in desfasurare la acest moment.
Din cele 10 ap. de pe scara, 7 au fost de acord si au incheiat contracte individuale cu executantul lucrarii. Eu sunt una din cele 3 ap. care nu am incheiat contract cu executantul dar am cerut printr-o adresa asociatiei de proprietari sa-mi termoizoleze zidul de capat si celelalte ziduri le izolez prin contract individual, dar raspunsul presedintelui de asociatie a fost ca nu poate deoarece lucrarea este inceputa individual si nu are baza legala ca asociatia sa incheie contract de prestari servicii numai pentru acel zid, deoarece nu este nominalizat in nici o lege ca fiind suprafata comuna.
Suma totala a lucrarii pt. apartamentul meu este de aprox 4800 lei din care zidul de capat costa aprox. 1700 lei. Daca as avea toti banii as executa lucrarea dar nu am decit 3000 lei si nici nu este echitabil sa suport eu intregul cost al acelui zid atita timp cit acum 5 luni am contribuit la reparatia acoperisului cu toate ca locuiesc la etj. 2.

Rugamintea mea este daca puteti sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez pentru ai determina si pe ceilallti locatari sa contribuie la termoizolarea acelui zid.
Credeti ca o actiune in instanta ar fi o solutie viabila in cazul in care nici asociatia de proprietari si nici ceilalti locatari nu doresc sa participe la costul termoizolarii acelui zid de capat?
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2012
geta5, utilizator
Imi pare rau dar nu gasesc vreo solutie "pentru ai determina si pe ceilallti locatari sa contribuie la termoizolarea acelui zid", asa cum spuneti dumneavoastra.
Solutii legale se gaseau daca intrebati aici pe forum inainte de a se incepe lucrarile.
Discutati si cu ceilalti vecini care sunt in aceeasi situatie cu dumneavoastra. Sunteti singurul proprietar care aveti acel perete pe capat? Vecinul de deasupra sau de sub dumneavoastra, care au si ei acel perete, ce fac, ce parere au?
Este total ilegal ce se intampla in blocul dvs. Suprafata exterioara a blocului, inclusiv acel zid, face parte din suprafata comuna. Proprietarii care au decis izolarea exterioara a blocului in mod individual au comis o ilegalitate. Ca proprietarindividual nu au nici un drept asupra peretilor exteriori pe care ii izoleaza.

E ca si cum dvs aveti un perete comun cu un vecin si ati vrea sa varuiti petele, pe partea lui- in verde fluorescent. E o tampenie.
In primul rand puteti sesiza oficiul ce se ocupa de asociatiile de proprietari din cadrul primariei.
Atat administratorul cat si presedintele asociatiei, gresesc pentru ca nu se implica, greseala ce va fi sanctionata cu amenda. Nu se poate ca fiecare sa faca cum il taie capul - pe proprietatea comuna.

Sfatul meu e sa nu platiti acea suma pentru contractare individuala. Mai devreme sau mai tarziu( in functie de cat de gospodari sunt cei din conducerea asociatiei), lucrarea tot va fi facuta ca la carte.

adriantot a scris:

........
Sunteti singurul proprietar care aveti acel perete pe capat? Vecinul de deasupra sau de sub dumneavoastra, care au si ei acel perete, ce fac, ce parere au?


Nu sunt singura. Pentru ca stau la etj 2 mai am 2 vecini sub mine si inca doi deasupra.
Cei de deasupra executa lucrarea acum... cu contract individual, pentru ca isi permit costul lucrarii. Cei de sub mine nu au incheiat contract pentru ca nu au bani.
"Ce parere au?"
Hmmm... Parerile sunt impartite in functie de gradul de cultura, de grosimea teancului din buzunar si mai ales de dorinta de discutii surde in contradictoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzul presendintelui de asociatie de proprietari vinti vinti in blocul de 10 etaje unde locuiesc s-au termoizolat peretii laterali de nord si de sud (???):O si am solicitat sa se termoizoleze si peretele din scara din ... (vezi toată discuția)
Termoizolatie apartament bloc ContSters138306 ContSters138306 Buna ziua. Suntem posesorii unui apartament cu 3 camere la parterul unui bloc din sectorul 6. Am dori sa realizam o lucrare de termoizolatie exterioara, dar ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)