avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... EXEQUATOR
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

EXEQUATOR

Buna seara,am si eu nevoie de ajutor pt a demara aceasta procedura.Trebuie sa obtin transcrierea unui certificat de divort din SUA.In 4 luni max!!!!
Am nevoie neaparat de avocat sau ma poate ajuta si un consilier juridic?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ANDREEAMIAMI , utilizator 11:55, 6 Ianuarie 2009


Ambele persoane va pot ajuta



procedura de Exequatur este demarata in baza legii 105/ 1992, mai exact, in baza prevederilor legale enuntate mai sus. Aceasta procedura este insa destul de greoaie, costisitoare si implica prezentarea la minim 2 termene intr-un Tribunal romanesc, adica cateva luni bune, asa ca, in cazul transcrierii unei hotarari de divort, cetatenii romani au la dispozitie o procedura alternativa:



B. aceasta procedura poate depasi, de asemenea, o luna de zile, dar sfatul nostru este ca, daca aveti posibilitatea, sa optati pentru aceasta varianta. Iata si care sunt detaliile de catre trebuie sa tineti cont:

1. Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate trebuie sa fie definitiva si executorie;
2. Pentru a-i fi recunoscuta autenticitatea in Romania, Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate, trebuie, mai intai, apostilata (supralegalizata) de catre autoritatile statului in care a fost emisa;
3. Dupa venirea in Romania Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate trebuie tradusa de catre un traducator autorizat, iar traducerea trebuie legalizata un Notar Public;
4. Dupa ce ati parcurs toate etapele de mai sus, puteti depune o cerere de transcriere a Hotararii Judecatoresti emise in strainatate, insotita de traducerea legalizata a acesteia la Serviciul de Stare Civila al Primariei, care a emis Certificatul de Casatorie;
5. Primaria respectiva va trimite dosarul la Bucuresti la I.N.E.P. (Inspectoratul National de Evidenta Informatizata a Persoanelor), care va analiza dosarul, dupa care il va trimite inapoi primariei insotit de un Referat. In baza acestui Referat primaria respectiva va aplica mentiunea "Divortat" pe marginea Certificatului de Casatorie initial.



In ambele cazuri, hotararea judecatoreasca emisa in strainatate trebuie sa fie definitiva si executorie, iar, pentru a putea fi recunoscuta in Romania, trebuie sa fie apostilata (daca statul respectiv este membru al Conventiei de la Haga / 1961) sau saupralegalizata de autoritatile competente ale statului respectiv (daca statul respectiv nu este semnatar al Conventiei de la Haga din 1961).

Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna seara,si multumesc pt raspuns.
Eu am fost la oficiul de stare civila unde este transcrisa casatoria aici in Romania,dar mi-au spus ca nu pot transcrie divortul,ca trebuie sa merg intai la tribunal apoi la ei cu hotararea judecatoreasca.
Cum sa-i conving sa accepte cererea,in baza carei legi?
Ce sa scriu in cerere?
Multumesc
Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca au fost transcrise/inscrise in registrele de stare civila romane.

Pentru ca o persoana aflata in aceasta situatie sa obtina o recunoastere juridica a casatoriei incheiate in strainatate, este nevoie sa transcrie certificatul de casatorie emis in strainatate in registrele de stare civila romanesti.
In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in tara, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea de domiciliu si sunt necesare urmatoarele acte :
- xerocopie a cartii de identitate sau a buletinului, petru cetatenii romani cu domiciliu in localitatea unde se face transcrierea;
- certificatul sau extrasul de casatorie original
- o copie xerox legalizata a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie traducerea in limba romana de catre un traducator autorizat roman a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie legalizata de catre un notar public din Romania
- certificatele de nastere ale sotilor in copii xerox
- declaratie legalizata la un notar public din Romania in situatia in care sotii si-au pastrat numele de familie anterioare, le-au reunit sau sotul a luat numele de familie al sotiei sau in cazul in care numele de familie purtat de catre soti pe timpul casatoriei NU este inscris in certificatul de casatorie
- o copie xerox a extrasului sau a cartii de familie; (Numai in cazul in care nu se depune declaratie legalizata cu privire la numele de familie purtat pe timpul casatoriei);
- timbre fiscale

Daca este cazul :
- adeverinta din care sa rezulte cum figureaza in Registrul Permanent de Evidenta Populatiei eliberata de Biroul Evidenta Populatiei de la ultimul domiciliu avut in tara( in situatia in care solicitantul se legitimeaza cu pasaport romanesc expirat sau cu titlu de calatorie)
- sentinta de divort, ramasa definitiva si irevocabila (daca este cazul) + copie xerox + traducerea in limba romana legalizata)

In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea unde cetateanul roman a figurat cu ultimul domiciliu si sunt necesare, pe langa documentele enumerate mai sus, urmatoarele acte :
- adeverinta de cetatenie, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate si care nu pot face dovada cetateniei romane, adeverinta se elibereaza de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti- prin Directia de Pasapoarte Bucuresti
- adeverinta privind ultimul domiciliu din tara, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate, eliberata de Biroul Evidenta Informatizata a Persoanei local

In aceasta situatie, cererea de transcriere a Hotararii Judecatoresti emise in strainatate, insotita de traducerea legalizata a acesteia se depune la Serviciul de Stare Civila al Primariei, care a emis Certificatul de Casatorie.
Vedeti art.43 alin.3 din Legea nr.119/1996
Buna ziua.
Certificatul de casatorie este deja transcris in Romania.
Acum incerc sa transcriu certificatul de divort.
Am toate actele ,original,copie,apostilat,tradus,legalizat,etc.
Dar imi este neclar de unde sa pornesc.
Pt ca mai sus mi s-a oferit si varianta B,dar eu deja am fost la Starea Civila sa fac ce scrie in varianta B dar mi-au spus ca trebuie sa merg la tribunal neaparat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in anglia ! karlo_cip karlo_cip buna!sunt casatorit in uk din 2011 la primaria locala dintrun mic oras, mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)vreau sa stiu daca este recunoscuta ... (vezi toată discuția)
Divort DRAGOS PRELIPCEAN DRAGOS PRELIPCEAN pot desface intr-o instanta romaneasca o casatorie incheiata in strainatate intre un cetatean roman si unul strain? (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii si casatoriei din strainatate, in romania claudymaria claudymaria sunt cetatean roman casatorita de 5ani cu un spaniol si avem o fetita de 1 an .cum procedez ptr. a o inregistra in evidenta populatiei in Romania.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)