avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident munca

Daca firma organizeaza o petrecere in afara firmei si la plecare in drum spre casa unul din angajati are accident de masina , se considera accident de munca ?.#-o
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 23:38, 26 Iunie 2012
Se poate considera accident in legatura cu munca, dar nu neaparat accident de munca.
Declararea evenimentului rutier de care amintiti drept accident de munca este de competenta ITM, care va tine cont de procesul verbal de cercetare al evenimentului de catre firma si de PV al politiei rutiere.
La cercetarea evenimentului, comisia de cercetare va trebui sa aiba in vedere modul in care firma a organizat petrecerea. Daca era prezenta obligatorie, de exemplu, pentru a se dicuta si anumite probleme de serviciu, legate de politica firmei (lucru des practicat astazi), este accident de munca.
Legea nr. 319/ 14.07.2006 defineste la art. 30 accidentul de munca. Cazul prezentat poate fi incadrat la art. 30 lit. g) sau h)
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilesc la art.136 ce evenimente indeplinesc conditiile pentru a fi inregistrate ca AM.
Nu cred ca un astfel de eveniment, cand pleci spre casa de la o petrecere (fie ea organizata de angajator) poate fi considerat “accident suferit in timpul deplasarii de la sediul persoanei juridice” “la locul de munca sau de la un loc de munca la altul, pentru indeplinirea unei sarcini de munca
Doar fortand lucrurile la extrem si aducand argumente “serioase” precum ca petrecerea a fost de fapt o actiune culturala, s-ar putea incadra ca accident de munca aici:

Legea 319/2006
Art. 30. - (1) lit. c) accidentul survenit in cadrul activitatilor cultural-sportive organizate, in timpul şi din cauza indeplinirii acestor activitati;

NM de aplicare Legea 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare
ART. 136
(6) Accidentul de muncă suferit de o persoană în cadrul activităţilor cultural-sportive, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi, se înregistrează de către instituţia sau angajatorul care a organizat acţiunea respectivă.

Eu personal daca as cerceta un astfel de eveniment nu l-as incadra ca accident de munca, pana la urma o petrecere e tot o petrecere si nu un simpozion stiintific.
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare ContSters279404 ContSters279404 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca un accident suferit la un team building organizat de firma se poate considera un accident de ... (vezi toată discuția)
Accident in meci de rugby HOHOTA_IONEL HOHOTA_IONEL Buna seara am suferit un accident de munca( ruptura ligament incrucisat posterior) la un club de rugby de drept public , asta in septembrie pe 14 mai exact, ... (vezi toată discuția)
Se considera accident de munca ? razvaio razvaio In cadrul companiei in care imi desfasor activitatea profesionala am organizat din propia initiativa un turneu de fotbal intre angajatii societatii , Turneul ... (vezi toată discuția)