avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas sotie supravietuitoare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas sotie supravietuitoare

Stimate Doam, (Doamna)-daca nu este problema, mai am o intrebare. Tatal meu a decedat de o luna . Mama are dreptul de pensie de urmas , dupa 51 de ani de casatorie si aprox. 15 ani de pensie ? Daca da, in ce procent din pensia tatalui?
Va multumesc mult, cu stima:
Gabriela Déry
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 13:35, 26 Iunie 2012
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

2. Daca mama dvs. are pensie poate opta pentru pensia proprie sau pentru 50% din pensia sotului decedat.
Pensia de urmas se calculeaza ca procent din:

-pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
-pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta si era in plata cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau ar fi avut dreptul, in conditiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie;
Pensia urmasilor se calculeaza procentual din pensia decedatului astfel:

pentru un urmas 50%
pentru doi urmasi 75%
pentru trei sau mai multi urmasi 100%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas pituna pituna mama este vaduva de miner. deci tatal meu a murit in accident de mina in 1965. mama mea ia pensie de urmas, intrebarea mea este, trebuie sai dea 50% din pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas condria dumitru condria dumitru in cazul in care sotul decedat a avut pensie de invaliditate,sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas?Daca da care va fi cuantumul ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas luiza44 luiza44 SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)