avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident in Romania- Asigurare fãcutã pe un nume ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident in Romania- Asigurare fãcutã pe un nume divers de proprietar

Buna seara,
Ma numesc Andronache Ionică, cetățean roman cu rezidenta în Italia. În noaptea de 11 iunie în Sebeș am fost tamponat în spate deoarece am fost nevoit sa frânez lent pentru a păstra distanta dintre mine și vehiculul din fata mea. Am telefonat la politie anunțând evenimentul, dar mi-au spus ca pot completa foaia de constatare amicala dacă nu sunt răniți sau blocata strada.Împreuna cu șoferul mașinii care m-a tamponat am completat aceasta foaie reținând documentele necesare pentru a ma prezenta la asigurarea acestuia.În timpul complectării am constatat că asigurarea mașinii era făcută pe numele altei persoane.Întrebând de ce asigurarea este pe numele altei persoane și nu a proprietarului, acesta mi-a răspuns ca se procedează în România și în acest mod. Prezentându-mă la filiala companiei de asigurări din orașul meu, aceștia mi-au spus că nu este în regulă să fie făcută asigurarea mașinii pe un nume divers de cel al proprietarului.În cazul în care răspunsul companiei de asigurări este negativ în privința despăgubirii daunelor, va rog să-mi spuneți cum pot rezolva problema de a fi despăgubit. Vă Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: TIBERIU P. , utilizator 00:25, 4 Iulie 2012
Din cate cunosc eu asigurarea se face pe autoturism si nu pe persoana. Ce importanta are detinatorul autoturismului atat timp cat acesta este asigurat? Daca asigurarea este pe numele propietarului si accidentul este facut de o persoana careia i-a fost incredintata masina nu este acelasi lucru?

Studiati Legea 136/1995 - privind asigurarile auto RCA.
~ Conținut șters la cerere ~
Corect e ca polita sa fie emisa pentru proprietarul vehiculului, cu toate datele de identificare ale acestuiA. Daca e eliberat tichetul in vederea inmatricularii, nu se trece valabilitatea politei decat dupa ce se inmatriculeaza efectiv acel vehicul, caz in care e operanta asigurarea veche.
acum, trebuie sa vedeti exact ce scrie pe asigurare si care e intervalul in care aceasta e in vigoare. Daca constatati ca e trecuta valabilitatea si la data accidentului polita era in vigoare, atunci asiguratorul e obligat sa va despagubeasca, indiferent de eroarea inscrisa de cel care a emis documentul ( se prevede expres in legislatie ca asiguratorii trebuie sa despagubeasca pe cei pagubiti si in aceste situatii).
"Daca constatati ca e trecuta valabilitatea si la data accidentului polita era in vigoare, atunci asiguratorul e obligat sa va despagubeasca, indiferent de eroarea inscrisa de cel care a emis documentul ( se prevede expres in legislatie ca asiguratorii trebuie sa despagubeasca pe cei pagubiti si in aceste situatii)."

Va rog frumos sa specificati textul de lege unde este precizat acest lucru. Sunt intr-o situatie similara.
Va multumesc.

Daca acidentul de circulatie s-a produs in perioada de valabilitate a asigurarii RCA, atunci nu ar trebui sa va faceti griji cu privire la primirea despagubirii. De regula proprietarul autoturismului (trecut pe certificatul de inmatriculare) este trecut si in polita de asigurare. Exista si exceptii de la aceasta regula, dar nu ar trebui sa va ingrijorati.
Asteptati raspunsul asiguratorului.

Alte discuții în legătură

Interpretare ordinul 14/2011 catalintarcea catalintarcea Privitor la valabilitatea vechii polite de asigurare, conform prevederilor art.29, alin.(2) din Normele RCA puse in aplicare prin Ordinul 14/2011 al ... (vezi toată discuția)
Recuperare rca in 2014 Visarex Visarex Buna ziua. Am urmatoarea dilema: am vandut masina, am radiat-o de la primarie si am decis sa merg sa imi recuperez banii pe asigurare deoarece o facusem cu o ... (vezi toată discuția)
Restituire polita rca in cazul vanzarii autovehiculului andreea_p2212 andreea_p2212 Am incheiat o polita rca la un autovehicul si am vandut-o inainte de a o inmatricula. Asiguratorul nu vrea sa restituie polita pe motiv ca nu am inmatriculat-o ... (vezi toată discuția)