avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2013
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2013

Buna ziua!

Am terminat anul 3 la drept si as dori ca anul viitor sa sustin examenul de admitere la INM.
Am vazut tematica si bibliografia de anul acesta si am observat ca doar aplicarea in timp a CCiv si actul juridic civil sunt dupa sistemul CCiv din 2009.
As vrea sa stiu daca la anul in august 2013 examenul se va da dupa NCC (pe toti cei 3 ani de studiu)?

Precizez ca in facultate am studiat doar contractele si succesiunile – NCC comparativ cu VCC. Actul juridic civil, prescriptia, drepturile reale principale si teoria generala a obligatiilor au fost studiate dupa VCC.

Trebuie citit dupa NCC sau dupa VCC?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters262049 , utilizator 11:38, 20 August 2012
pt. 2013 NCC in totalitate. Nu ar mai exista motive sa dea si din VCC. Argumentul ca nu s-a facut NCC in timpul anilor de studiu nu mai tine dupa parerea mea, 2 ani de zile sunt arhisuficienti sa citesti/parcurgi noul cod (nu si sa te obisnuiesti cu el, ce-i drept). Daca intra si NCPC in vigoare la 1 septembrie cum e stabilit, aceasta reglementare va fi materie de concurs iar nu actualul CPC. Cat despre codurile penal si de proc. penala, sunt putine sanse (infime chiar) ca pana in vara 2013 sa intre in vigoare. Bafta!
"2 ani de zile sunt arhisuficienti sa citesti/parcurgi noul cod"

Din ce stiu eu suntem in 2012 si pana in august 2013 mai e 1 an.
Si o alta problema care apare e ca nu prea ai de unde sa citesti..
majoritatea cartilor aparute prin librarii sunt copy paste dupa cod.. si 2-3 randuri scrise.

Mai astept si alte pareri avizate!
Ma refeream de cand a intrat in vigoare (octombrie 2011). 2011 - 2013 = 2 ani. Si cand am facut afirmatia nu ma refeream la tine in special, ci la practicieni, doctrinari, alti studenti.

Asa e, nu ai carti de referinta cum erau pt vechea reglementare (vezi Deak, Statescu, Beleiu Pop sau Beleiu/Boroi) si probabil nu vor mai fi in viitorul ft apropiat (pana sa sustii tu admiterea) . Dar si astea au fost scrise si reactualizate in multe editii, dupa un cod care data din secolul XIX. Oricum, daca cauti atent, ai sa vezi ca apar incet incet si carti bune. Cel putin pe obligatii au aparut deja (Vasilescu, Pop). Si pe reale sunt convins ca vor aparea iar despre contracte, Stanciulescu a scris deja carte, vor mai aparea si altele, probabil mai aprofundate. Pe succesiuni exista carti destul de dense, care nu copiaza doar cuvant cu cuvant codul, carti scrise in cadrul unor programe de cercetare postdoctorala (imi scapa numele autoarei acum) si vor mai iesi. Codurile comentate sunt si ele bune (cel de la Hamangiu, cel al lui Baias).

In mare trebuie sa intelegi ca vechiul cod (mai exact, jurisprudenta si parerile doctrinare) se reflecta si in Codul din 2009 asa ca, ce ai citit tu in cei 2 ani si cartile scrise in toate materiile incepand cu persoanele si terminand cu succesiunile sunt valoroase inclusiv pentru intelegerea si cunoasterea NCC.
Problema e poate mai spinoasa pe NCPC iar despre celelalte coduri, desi planuieste M.Udroiu sa scoata o carte cu N.Volonciu pe procedura, cred ca ar fi prematur sa iasa pe piata anul asta sau anul viitor (cum intentioneaza) din moment ce momentul intrarii in vigoare a NCP si NCPP este departe si nesigur...
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
the godfather, utilizator
Multumesc pt lamuriri. :)

Da.. Codul comentat de la Hamangiu e bun.. dupa el am invatat Succesiunile si mi-a placut.

Esti auditor de justitie.. cursant la INM?
Pari destul de bine informat. :D
Buna!
Are cineva urmatoarea carte?[ link extern ]
Ce parere aveti? Sau e altceva mai bun pe piata?:-/

Alte discuții în legătură

Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Doctrina inm 2012-2013 codeck codeck Buna ziua! Intentionez sa dau la INM in 2013 si m-ar interesa sa stiu cam de pe ce materiale trebuie sa invat la Penal, Civil si proceduri. Cum la ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)