avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistrare operatiuni economice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistrare operatiuni economice

1. Ce articol de lege obliga persoana juridica sa inregistreze in contabilitate un raport de evaluare a unei cladiri?
2. Care este documentul care se inregistreaza in contabilitate?
3. In cat timp se poate inregistra acel document in contabilitate?
4. Se sanctioneaza neinregistrarea in contabilitate a unui raport de evaluare?
Cel mai recent răspuns: CO.COS , utilizator 14:50, 5 Iulie 2012
Art.253 Coful fiscal
(5) In cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladiri este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului – persoana juridica.
(6) In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 5% si 10% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri este cea prevazuta la alin. (2).

In contabilitate inregistrati pe baza raportului evaluatorului, deci a expertizei contabile.
Nu aveti o data limita de tipm pentru aceasta inregistrare,Numai ca, ma gandesc eu ,ca apeland la un evaluator si nefolosind indicii preturilor de consum, in urma reevaluarii ,valuarea cladirii a scazut.So, e in interesul persoanei juridice sa inregistreze cat mai repede acesat scadere a imobilizarii corporale.:)
Deci, o mare balacareala... adica legea nu indica un termen pana cand trebuie facuta inregistrarea unei cladiri in evidenta contabila??? Pai, sa zicem ca achizitionez o cladire cu contract de vanzare-cumparare, autentificat la notar... bla-bla.
Acel act ma obliga sa inregistrez cladirea in contabilitate?
cum o inregistrez, cu nota contabila sau cu ce alt document financiar-contabil? si in ce termen spune legea contabila?
nu-mi bagati Codul fiscal fiindca prevederile mentionate se refera la obligatia de o declara la plata impozitului pe baza inregistrarii din contabilitate!
Valoarea cladirii din raportul de evaluare se poate inregistra cu nota contabila in contul 212, dar in cat timp ma obliga legea? nu e normal sa fie inregistrat cu data intocmirii raportului si sa se reflecte in balanta la sfarsitul lunii?

...vreau art. de lege nu pareri! asa ca va rog nu va bagati in seama inutil.
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
CO.COS, utilizator
Si daca din reevaluare iese o valoare contabila mai mare , diferenta dintre valoarea reevaluata si cea contabila de intrare este nedeductibila fiscal?
Legea contabilitatii:
art 2
(1) Contabilitatea este o activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor prevazute la art. 1. În acest scop, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si alte informatii referitoare la activitatea desfasurata, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori

art 6
(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.

art 11
Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

art 42
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
1. detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economicofinanciare, fara sa fie inregistrate in contabilitate;
2. nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
a) aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie;
b) utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate;
c) intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;
d) efectuarea inventarierii;
e) intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare anuale si, dupa caz, a situatiilor financiare anuale consolidate, precum si a raportarilor contabile;
f) intocmirea, semnarea si depunerea la Ministerul Finantelor Publice si la unitatile teritoriale ale acestuia, precum si la institutiile publice ierarhic superioare a situatiilor financiare trimestriale si anuale ale institutiilor publice, potrivit legii;
g) depunerea declaratiei din care sa rezulte ca persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(3) nu au desfasurat activitate, respectiv a instiintarii prevazute la art. 27 alin. (3^1) lit. b);
3. prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare;


art 43
Efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii.
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
t.simona, utilizator
Multumesc. Asta voiam, ai inteles perfect. Suntem pe aceeasi frecventa.
Dar, pentru o mai buna edificare, vreau inca un raspuns.
Un raport de evaluare intocmit de un evaluator atestat ANEVAR la cererea unei SC la ce data este VALID pentru inregistrare in contabilitate? la data intocmirii inscrisa in acel raport (ex. 15 ian.) sau la data avizului AGA (ex. 20 feb.)?
Nu apare, conform prevederii legale (...in ordine cronologica...), obligatia inregistrarii prin nota contabila la data intocmirii? mai ales ca raportul de evaluare a fost solicitat de catre ...AGA! Trebuie ca AGA sa-si mai dea cu parerea asupra valorilor stabilite de expertul evaluator ?

Multumesc inca o data pentru disponibilitate.

Alte discuții în legătură

Plata impozit cladire reevaluata ardeleannn ardeleannn Buna ziua! Vă rog să mă ajutaţi cu un răspuns la următoare problemă: - Pentru sem.I 2009, unei SC i s-a stabilit impozitul pe cladire la valoarea ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire avas avas Buna ziua, Am o cladire pe firma , reevaluata in noiembrie 2011. Am mers la TAXE SI IMPOZITE , ca sa inregistrez reevaluarea si mi-au zis ca reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Raport de evaluare cladire Total Contabilitate Total Contabilitate Buna ziua, Am un raport de evaluare pentru un apartament prin care valoarea din contabilitate a fost redusa la valoarea de piata. Cheltuiala pe care o ... (vezi toată discuția)