avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... luare in evidenta la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

luare in evidenta la somaj

- persoana angajata ca asistent personal la adult cu handicap (bunica ) cu contract de munca eliberat de primarie
- adult cu handicap (bunica ) a decedat pe data de 9 06.2012
- cu toate ca a depus cerere sa ii fie eliberate documentele pentru luarea in evidenta la directia muncii si inscrierea la somaj pina acum nu au fost eliberate (motivind ca a fost schimbat primaru, ca deabia a fost investit... etc). Drepturile salariale nu au fost platite din luna martie 2012 inclusiv
- care este termenul de depunere a actelor la directia muncii si unde ma pot adresa pentru rezolvarea problemei in termen
Cel mai recent răspuns: roiban , utilizator 13:48, 5 Iulie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;

Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002

Art.18

7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii şi sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.

3. Asadar faceti o sesizare la Agentia de Somaj si la ITM.

4. Actele pentru indemnizatia de somaj se depun la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la data incetarii contractului individual de munca.

5. Pentru problema cu salariile neplatite va adresati tot la ITM.

multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu imi da actele pentru somaj ildike74 ildike74 buna ziua . in data de 14.04.2014 mi sa desfacut contractul de munca. de atunci astept actele necesare pentru somaj. dar nici pana la aceasta ora nu le am ... (vezi toată discuția)
Refuz intocmire adeverinta somaj de catre angajator prest prest Buna ziua. Daca un angajator refuza sa elibereze o adeverinta pt.somaj unui fost angajat,ce este de facut? Dosarul de somaj trebuie depus si nu are lunile ... (vezi toată discuția)