avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AJUTOR-revenire din maternitate-post restructurat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AJUTOR-revenire din maternitate-post restructurat

Buna ziua.
Am nevoie urgenta de sfaturi. Mai am 2 luni si inchei concediul de ingrijire copil. Am anuntat conducerea firmei de intentia mea de revenire la serviciu si am aflat ca magazinul unde lucram s-a inchis. Precizez ca am lucrat intr-o optica medicala pe post de Consultant Vanzari. Firma mai are 2 optici in localitate, una din ele deschisa cand ma aflam in concediu de maternitate.
Problema mea este urmatoare: CUM PROCEDEZ? CE DREPTURI SI OBLIGATII AM?
Vreau sa le trimit o cerere de reluare a activitatii si sa solicit raspuns scris privind situatia mea in cadrul firmei.
Precizez ca s-au facut schimbari in firma(un nou asociat, numele putin modificat etc), dar nu se poate vorbi de faliment sau reorganizare judiciara.
Astept sfaturile dumneavoastra, mai ales ca sunt si intr-o situatie familiala deosebita: tocmai am divortat, am copil mic in ingrijire, bani putini. Si mai e si criza economica pe deasupra...
Multumesc tuturor.
Cel mai recent răspuns: paula2078 , utilizator 22:30, 18 Octombrie 2010
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Cererea pentru acordarea un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil , precum si cererea pentru acordarea compensatiei dintre salariul de baza avut si indemnizatia de maternitate trebuie sa fie facute in termen de 3 ani de zile de la data nasterii dreptului la actiune. Dupa trecerea acestui termen, dreptul de actiune este prescris.
Buna ziua,
Am si eu o problema urgenta. M-am intors la servici din concediu de maternitate de 2 ani si angajatorul mi-a dat preaviz de concediere pe motiv ca mi s-a desfintat postul, din cauza crizei economice, oricum motive care nu tin de mine.. Mentionez ca nu am primit ajutorul de nastere constand intr-un salariu mediu pe unitate si nici compensatiei dintre salariul de baza avut si indemnizatia de maternitate, cu toate ca am facut cerere.
Ce ar trebui sa fac, sa semnez preavizul? sau mai poate fi facut ceva?
Puteti semna preavizul , iar in ceea ce priveste acele drepturi le puteti solicita de la angajator , insa in caz de refuz nu mai aveti ce face intrucat termenul de depunere al actiunii in instanta este de 6 luni de la data nasterii copilului.

De asemenea, puteti depune si o sesizare la ITM in acest sens.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.Credeti ca rezolv ceva daca fac sesizare la ITM. Angajatorul imi tot spune ca nu are bani. Cred ca mai sanatos ar fi sa ma las pagubasa.

I

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva inaintea intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului MONICA HRIB MONICA HRIB Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am daca cu o luna de zile inainte de intoarcerea din concediu de crestere copil am primit comunicare de la firma ... (vezi toată discuția)
Valabil sau nu cc de munca la nivel de ramura vivi23ro vivi23ro as dori sa stiu daca Contractul Colectiv de Munca (CCM) Unic la Nivel National pe anii 2007- 2010, mai este valabil din moment ce nu a fost altul validat, pe ... (vezi toată discuția)
Cic2 daca cic1 expira cu o luna inainte de nasterea celui de-al doilea copil nerantula nerantula Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: - am un copil de 1 an si 4 luni, CIC_1 expira la data de 16.09.2010 - sunt insarcinata cu al doilea copil, care ... (vezi toată discuția)