Buna ziua,
Doresc sa va solicit parerea in urmatorul caz:
Societatea a angajat in urma cu 3 ani o persona pe functia de c.j. cu CIM perioada nedeterminata.
La scurt timp, salariata nou angajata, aduce la cunostinta angajatorului ca este gravida; urmeza apoi perioada de concediu maternitate, dupa care cererea de suspendare CIM pentru crestere copil pana la 2 ani.
Acum se apropie perioada de reincepere a activitatii.
Avand in vedera ca suntem o societate cu un nr.redus de salariati, problemele de natura juridica nu prea au fost, iar situatia financiara a societatiii nu prea este "roz", s-ar dori incetarea CIM-ului conf. art.65 din L53/003R, avand ca baza restrangerea activitatii si reorganizarea .
Stiu de faptul ca salariata trebuie sa inceapa activitatea macar 1 zi, dupa care trebuie sa-i inminez preavizul.
Problema mea este ca ptr.un caz in instanta, societatea a angajat acum citva timp in urma (dec.2011) un consilier juridic cu CIM perioada determinata (1 luna) si timp partial de munca (2 ore/zi). Cazul in instanta a fost un caz izolat, dar daca se va mai ivi o problema a aceasi natura juridica?
Societatea prin restringerea si restructurarea activitatii mai poate angaja cu cim - determinata si timp partial- persoana care ne-a reprezentat in instanta sau trebuie apelat la salariata concediata?
In cazul in care nu apelam la salariata noastra , aceasta poate face reclamatie la ITM ?
Multumesc, Ana
La revenirea din concediu de crestere copil se va face decizia de reincepere a activitatii. Apoi se poate face notificarea de desfiintare a postului si inceperea preavizului. In termen de 45 de zile daca veti avea nevoie de jurist va trebui sa o chemati inapoi si doar daca prezinta un refuz scris puteti apela la o alta persoana.
Totusi ar fi indicat sa mentineti persoana minim 6 luni si apoi sa faceti aceste demersuri pentru ca ar putea fi un suicid pentru firma dvs.
referitor la mentinerea salariatei minim 6 luni - aceasta a nascu in luna iulie 2010, deci zic eu ca nu beneliciaza de prevederile art.25(3) din OUG 111/2010 care intra in vigoare cu 01.01.2011( ea incadrandu-se la OUG 148/2005);
iar OUG 96/2003, art.21(3) prevede - "dispozitiile alin.1 nu se aplica in cazul concedierilor pe motive economice care rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilot tehnologice sau reorganizarii angajatorului, in conditiile legii".
Ei, aici doresc sa ma lamuriti : daca notificarea de preaviz cit si decizia vor avea in preambul :
" .... analiza economico-financiara a societatii precum si dificultatile prin care trece societatea noastra datorate micsorarii volumului de comenzi si contracte, fapt care impune o reorganizare a locurilor de munca precum si restrangerea activitatii " - ma incadrez la art. din oug 96/2003 ? si in acest fel nu poate contesta decizia?
Astept raspunsul dvs si va multumesc inca odata , Ana