avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... suprapunere de terenuri
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

suprapunere de terenuri

Buna ziua. In anul 2006 am cumparat un teren in urma unei licitatii publice, primind toate hartiile oficiale de la cadastru: carte funciara, schita, titlu de proprietate, in care eu detin 5530 m.p.
De doua luni de zile, aflu de la vecinul de alaturi ca terenul meu se suprapune peste terenul lui, cu toate ca de fapt el a cumparat terenul respectiv mai tarziu decat mine. El si`a dus topograf acolo si a facut masuratori, a folosit pamantul respectiv fara sa ma anunte, si`a construit casa iar acum, cand a vrut sa isi intabuleze casa, nu poate din cauza ca terenul e proprietatea mea. Vreau sa va intreb ce solutii am pentru a iesi la adevar. El sustine ca are titlu de proprietate pe terenul acela, deci amandoi avem in acte acea parte de teren. Eu nu inteleg decat ca primaria este vinovata pentru ca a acceptat vanzarea aceluiasi teren catre doua persoane, insa nu inteleg de ce acuma "vecinul" vrea sa ma dea in instanta pentru ca declara eu m`am bagat peste terenul lui. Am incercat sa vorbesc cu el si sa facem dezmembrare de teren in schimbul unei sume de bani (contract vanzare-cumparare) si am terminat balciul, insa respectivul nu accepta asa ceva si tine tare de faptul ca acela e pamantul lui si ca e vinovat cine mi`a masurat mie in 1990, cand dupa revolutie toata lumea a declarat mai mult. Important de mentionat este ca suprapunerea nu este mica, ci chiar 550m.p.
In caz de instanta, nu trebuie sa fie implicata si primaria? Eu, sincer, doar institutia primariei o vad vinovata pentru aprobarile date care mi`au cauzat prejudicii.
Mai mult decat atat, vecinul mi`a spus ca daca intra cineva la el in curte, el ii taie gatul si daca face puscarie, pentru ca el acolo are casa (bineinteles ca nu m`a anuntat despre problema la inceput ca sa nu il opresc din constructia casei, iar acum crede ca eu ii dau pamantul gratis doar pentru ca el acolo sta. E tipul de rrom cutitar care imi da emotii).
Azi am primit telefon de la respectivul in care m`a anuntat ca el vrea sa ne intalnim cu primarul sa "stam de vorba" si sa facem hartiile prin care sa renunt la pamantul acela (550mp) pt ca e al lui.
Va rog sa ma ajutati in aceasta problema si sa imi spuneti daca exista posibilitatea ca eu sa fiu despagubit de catre primarie in cazul in care el "rezolva" abuziv problema cu primaria. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:48, 10 Iulie 2012
Nu aveţi ce discuta cu primarul sau cu altcineva înafară de acţiunea în instanţă, pentru grăniţuire şi revendicare. D-voastră, aveţi terenul ingădit, ? Am înţeles că sunteţi întabulat în cartea funciară. Atunci, nu are primarul ce să se bage în dreptul d-voastră de proprietate, prezumat legal.şi nu acceptaţi nici o discuţie cu primăria. Doar instanţa se poate pronunţa. Mai mult, unul din principiile cadastrului şi publicităţii imobiliare este şi principiul priorităţii.
Faptul că şi-a construit o casă pe un teren, nu-i dă automat drept de proprietate(dacă nu-l are) pe acel teren. În primul rând, aveţi dreptul să solicitaţi la primărie, să consultaţi dosarul Autorizaţiei de construire pentru casa respectivă, urmărind aprobările, planurile şi schiţele pe care le are. Potrivit L.50-1991, pentru o construcţie, trebuie să prezinte printre altele, un plan de situaţie şi plan cadastral , actualizat. Mergeţi la primărie şi solicitaţi consultarea dosarului , printr-o cerere scrisă, motivată-sunteţi persoană interesată, potrivit L.544-2001-. Luaţi legătura cu un avocat.
astazi am fost si am vorbit si cu primarul care a zis ca topograful care a facut masuratorile acum 15 ani a gresit calculand mai mult. Acolo este vorba de un teren care se suprapune unde este construita o casa din pamant pe care fostul proprietar al pamantului are acte de proprietate "de pe vremea jidovilor" (citand pe batran) care insa nu stiu daca sunt inregistrate la oficiul de cadastru. Mi-a aratat niste hartii vechi ca niste manuscrise pe care era scris jumate in romana, jumate in maghiara. El nu are schita, nu e intabulat nici pe actualul proprietar, nici pe vechiul, ci are doar titlu de proprietate pt casa de pamant care e pe socrii fostului proprietar care stateau acolo acum 70 de ani. In momentul in care i`am aratat actele mele cu schita si semnaturi, aprobari si aviz, el a spus ca am platit topograf sa imi faca hartii mincinoase si nu pot face nimic cu ele pentru ca sunt minciuni. De asemenea primarul a zis ca nu este de competenta lui sa rezolva suprapunerea de pamant pentru ca ei se ghideaza dupa cat declara fiecare cu actele de ca Cadastru, insa in momentul in care i`am spus de impozitul platit pentru o suprafata pe care eu nu o am real (platesc dupa 5530 dar de fapt am doar 4970), a zis ca nu e treaba lui. Mai mult, pe terenul suprapus am platit si eu, si celalalt proprietar.
Din toate discutiile raspunsul comun a fost: Topograful a gresit pentru ca in momentul cand a masurat, a intrat cu masuratoarea prin mijlocul casei de pamant care e veche de 80 de ani.
Intrebarea mea este: se poate chema in judecata firma de topografie pentru a plati daune in urma acestei masuratori frauduloase? Am aflat cine este topograful cu pricina, insa la intrebarea despre situatia mea a raspuns sec :"nu mai stiu ce a fost acolo", nefiind interesat de problema mea.
După cum v-am spus şi v-a spus şi primarul, doar în instanţă prin acţiune în grăniţuire şi revendicare puteţi să vă rezolvaţi problema.Cât despre topograful care v-a făcut măsurătoarea, e normal să nu mai ştie şi mai ales el a predat lucrarea. În instanţă se va dispune o expertiză topo, actualizată, în sistem stereo 70 şi pe baza actelor pe care le are fiecare, se va face grăniţuirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprapunere de teren- drept imobiliar lazflo lazflo Buna ziua. In anul 2006 am cumparat un teren in urma unei licitatii publice, primind toate hartiile oficiale de la cadastru: carte funciara, schita, titlu de ... (vezi toată discuția)
Casa vecinului pe terenul meu. mirica77 mirica77 Cand am vrut sa vand casa mea, m-am lovit de foarte multe probleme: -casa si gardul vecinului este pe terenul meu. -la cadastrul erau acte ... (vezi toată discuția)
Teren, 2 proprietari riteayana2005 riteayana2005 In 2012 am achizitionat de la banca, prin licitatie un teren care era ipotecat. I n ideea in care banca nu se joaca cu actele de proprietate in ... (vezi toată discuția)