avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice contestatie cerere de oferte anulata
Discuție deschisă în Achiziţii publice

contestatie cerere de oferte anulata

Buna seara!
Stie cineva daca se pot depune contestatiie privind anularea unei proceduri de cerere de oferte, si daca da care este termenul de depunere a acestora?
Contestatia a fost anulata din initiativa AC.
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 19:36, 6 Iulie 2012
Conform O.U.G. 34 - Art. 256 - *2
(1) Persoana vătămată poate sesiza Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în vederea anulării actului şi/sau recunoaşterii dreptului pretins ori a interesului legitim, în termen de:
a) 10 zile începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, despre un act al autorităţii contractante considerat nelegal, în cazul în care valoarea contractului care urmează să fie atribuit, estimată conform prevederilor art. 23 şi ale cap. II secţiunea a 2-a, este egală sau mai mare decât pragurile valorice prevăzute la art. 55 alin. (2);
b) 5 zile începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, despre un act al autorităţii contractante considerat nelegal, în cazul în care valoarea contractului care urmează să fie atribuit, estimată conform prevederilor art. 23 şi ale cap. II secţiunea a 2-a, este mai mică decât pragurile valorice prevăzute la art. 55 alin. (2).
(2) În cazul în care cererea prevăzută la alin. (1) priveşte conţinutul documentaţiei de atribuire, publicată în SEAP în condiţiile art. 75 alin. (5), art. 89 alin. (4) şi art. 127 alin. (2), data luării la cunoştinţă este data publicării documentaţiei de atribuire.

De avut în vedere şi:
Conform O.U.G. 34 - Art. 271
(1) Sub sancţiunea respingerii contestaţiei ca tardivă, aceasta se înaintează atât Consiliului, cât şi autorităţii contractante, nu mai târziu de expirarea termenelor prevăzute la art. 256-2. Contestatorul va ataşa la contestaţie şi copia actului atacat, în cazul în care acesta a fost emis, precum şi copii ale înscrisurilor prevăzute la art. 270 alin. (1), dacă acestea sunt disponibile.
Deci termenul de depunere a contestatiilor este acelasi cu cel " din timpul desfasurarii" procedurii?
H.G. nr. 925/ 2006 - CAPITOLUL VIII Finalizarea procedurii de atribuire se prevede"
Art. 93. - (1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a finaliza procedura de atribuire prin încheierea contractului de achiziţie publică sau a acordului-cadru.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), autoritatea contractantă are dreptul de a finaliza procedura de atribuire prin anularea acesteia, dar numai în circumstanţele prevăzute la art. 209 din ordonanţa de urgenţă.
(3) Autoritatea contractantă nu are dreptul ca, fără o justificare temeinică, să întârzie adoptarea unei decizii de finalizare a procedurii de atribuire, să întârzie încheierea contractului/acordului-cadru sau să adopte orice alte măsuri cu scopul de a crea circumstanţe artificiale de anulare a procedurii. Aceste situaţii sunt considerate încălcări ale principiilor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. f) şi g) din ordonanţa de urgenţă şi se sancţionează în consecinţă. Ofertantul care se consideră lezat de un astfel de comportament are dreptul de a solicita despăgubiri prin acţiune în justiţie.


Dvs. cum interpretati acest articol? Contestatiile privind decizia AC de anulare a unei proceduri se depun de catre partea vatamata direct la instantele de judecata?
banuiesc ca dvs ati luat la cunostinta despre anularea procedurii in urma comunicarii privind rezultatul procedurii. in aceasta comunicare, in mod normal, se invoca si temeiul legal care a stat la baza deciziei. din momentul in care ati primit comunicarea incepe sa curga termenul pt introducerea unei contestatii. termenele sunt acelasi ca si in cadrul procedurii.
articolul la care faceti referire priveste actiunile autoritatii contractante ulterioare raportului procedurii. de ex. a fost stabilita o oferta castigatoare iar autoritatea intarzie incheierea contractului, termenul de valabilitate a ofertei castigatoare este depasit iar autoritatea nu solicita prelungirea ci anuleaza procedura. o asemenea situatie este sanctionabila contraventional si probabil cu anularea respectivei decizii de catre CNSC, evident daca este sesizat.
in completare, actele se ataca la CNSC. respectivul articol face referire la "prejudiciile" suferite de ofertant si care necesita despagubiri. aceste prejudicii sunt in legatura cu procedura de atribuire insa nu se confunda cu neteminicia unui act procedural care este de competenta cnsc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de urgenta 19/2009-ref. la achizitiile publice aura calin aura calin Buna seara, am trei aspecte neclare: -termenul pentru introducerea contestatiei la CNSC s-a modificat? -depunerea contestatillor la CNSC, in contextul ... (vezi toată discuția)
Urgent - contestatie dancantemir dancantemir Am primit o contestatie dupa comunicarea rezultatelor. Am transmis punctul de vederer fara sa cer suspendarea procedurii. Art.93 din HG ma obliga la ... (vezi toată discuția)
Contestatie poparaluca poparaluca Buna ziua, Suntem o autoritate contractanta. In cadrul unei licitatii, dupa finalizarea procedurii, un operator economic a contestat rezultatul acesteia. CNSC ... (vezi toată discuția)