avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si C.I.C la mai multi angajatori
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si C.I.C la mai multi angajatori

Sunt angajata la 2 angajatori si urmeaza sa intru in concediu de maternitate. Am intrebat la CJASS daca trebuie sa predau certificatul de concediu medical la ambii angajatori si mi s-a spus ca nu e obligatoriu, pot sa-l predau doar la un singur angajator. Daca il predau la un singur angajator, la celalalt angajator apar ca si prezenta la locul de munca? Sau cum apar in foaia de prezenta? Iar dupa aceia cand intru in concediu pentru crestere copil contractul de munca este suspendat din ambele locuri de munca chiar daca am predat concediul medical la un singur angajator? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:40, 7 Iulie 2012
ART. 72 din normele de aplicare a OUG 158 DIN 2005
Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii legalizate. Angajatorii platitori au obligatia respectarii prevederilor art. 1 din prezentele norme.
Îl predaţi la cel care virează asigurarea de sănătate, pe celălalt anjajator îl anunţaţi în scris despre acest lucru. La constatarea stării de maternitate aveaţi obligaţia legală să-i anunţaţi pe ambii angajatori dacă nu aţi făcut acest lucru deja.
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.


3. Asadar nu e nevoie de copie legalizata cu o simpla copie autentificata de medicul prescriptor.

4. - Cand veti intra in CCC trebuie sa suspendat toate CIM pe care le aveti.
-Toate veniturile nete din aceste CIM vor fi luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.


georgettegan:

Articolul 72 din Norme a fost modificat prin art. I pct. 23 din Ordinul C.N.A.S. nr. 470/2010, în vigoare de la 12 mai 2010.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare si calcul concediu medical la a doua firma CECILIA ENACHE CECILIA ENACHE Buna ziua, Am o angajata cu timp partial, 6 ore si noi suntem firma a doua. Va rog sa-mi spuneti care sunt ultimele proceduri si reglementari in aceasta ... (vezi toată discuția)
Medical platit de 2 angajatori Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua, Daca o persoana angajata ca profesor are norma de baza la o universitate si totodata, mai preda si ca asociat la un liceu unde de asemenea are ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical la 2 angajatori Doina Elena Doina Elena Care este procedura corecta privind plata unui concediu medical pentru un angajat care un contract cu norma intreaga si un partial, ma refer la faptul ca la ... (vezi toată discuția)