avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta pensionare

Buna ziua , mama mea este nascuta in anul 1958 luna mai si lucreaza din anul 1973 luna august .
La ce varsta se poate pensiona anticipat si cu ce penalizari.
va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
matache2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 07:01, 7 Iulie 2012
-Conditia de varsta pentru pensie anticipata sau anticipata partiala este 56 de ani 2 luni(octombrie 2014).
-Conditia de stagiu pentru pensie anticipata fara penalizare este de 39 de ani si 2 luni(fara stagiu asigurat).
-Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala cu penalizare este de 31 de ani si 2 luni(fara stagiu asimilat).

Daca lucreaza din luna august 1973(de la 15 ani si 3 luni ?)inseamna ca in august 2012 va avea 39 ani de cotizare.Daca in acesti ani nu are si stagiu asimilat,mai are nevoie de 2 luni pentru a indeplini conditia de stagiu pentru pensie anticipata fara penalizare.Daca nu va indeplini conditia de stagiu de 39 ani si 2 luni(fara stagiu asimilat)penalizarea va fi de 45% pentru 60 de luni(5 ani)de anticipare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea anticipata mihailaelena mihailaelena sunt nascuta in anul 1958 luna ianuarie .Cind pot iesi la pensie anticipat sau partial anticipat?Amvechimea in munca neitrerupta de 31 ani. (vezi toată discuția)
Pensionare brezel brezel persoana de sex feminin nascuta in 02.08.1960 care lucreaza din data de 16.10.1979 va rog sa-mi spuneti la ce data ma pot pensiona anticipat , anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala- se includ anii de cotizatie la casa de pensii ? vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna seara Stimati avocati , Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la o problema legata de doua situatii in care ma aflu eu si sotul meu : Atat eu ... (vezi toată discuția)