avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare masina de catre Politia locala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare masina de catre Politia locala

Buna ziua, as avea rugamintea daca ma poate ajuta cineva. Situatia este urmatoarea: In data de 04.07.2012, o nepoata de-a mea s-a deplasat cu masina la examen (BAC) si neavand unde sa-si lase masina in alta parte, a lasat-o tocmai unde era un indicator "Oprire interzisa", unde dealtfel, mai erau si alte masini. Nu era acolo indicator "Avertizare ridicari auto". Cand a iesit de la BAC, masina ei nu mai era acolo, era un agent de la Politia locala, care i-a spus unde sa mearga sa si-o ia. Am mers cu ea la firma care a ridicat masina, a platit 230 lei, i-a eliberat factura si chitanta si soferul masinii care a ridicat masina i-a inmanat un "Proces-verbal de dispunere a ridicarii unui autovehicul stationat neregulamentar", care bineanteles ca a fost intocmit de catre politistul local si lasat la soferul respectiv. Prin procesul-verbal respectiv, politistul local dispune ridicarea autoturismului, in baza art. 7 lit. "h" din Legea 155/2010 ( ART. 7
În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii:
h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar) si art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 (care se refera la Politia rutiera nicidecum la Politia locala).
Acuma eu am e nedumerire: Acest proces-verbal de ridicare auto, deci aceasta masura, nu e considerata ca fiind o pedeapsa complementara sau tehnico-administrativa si ca nu se poate aplica decat daca se intocmeste si proces-verbal de contraventie prin care sa se aplice sanctiunea principala (avertisment sau amenda). Ca soferul masinii care a ridicat autoturismul a spus ca politistul local doar atat i-a lasat. Sau urmeaza ca politistul local sa o contacteze pe nepoata mea si sa-i intocmeasca p.v. de contraventie ? Apelez la cineva care a mai trecut (din pacate) prin asa ceva si stie care-i "mersul".
Se poate contesta doar acest p.v. de ridicare sau tr. sa astept si sa contest p.v. de contraventie ?. Ma gandesc si la varianta sa stam 6 luni...ca dupa aceea nu mai poate incheia p.v. de contraventie ca ar fi nul. Ideea ar fi sa recuperam banii.
Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva cu vre-o idee, informatie si eventual vre-un model orientativ de plangere impotriva procesului verbal si va doresc toate cele bune. Cu stima =D>A
Cel mai recent răspuns: raluca-oana , utilizator 14:46, 21 Decembrie 2012
Pilu a scris:

(...)a lasat-o tocmai unde era un indicator "Oprire interzisa", unde dealtfel, mai erau si alte masini. Nu era acolo indicator "Avertizare ridicari auto". (...). Prin procesul-verbal respectiv, politistul local dispune ridicarea autoturismului, in baza art. 7 lit. "h" din Legea 155/2010 ( ART. 7
În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii:
h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar) si art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 (care se refera la Politia rutiera nicidecum la Politia locala).

Se poate contesta doar acest p.v. de ridicare sau tr. sa astept si sa contest p.v. de contraventie ?


procesul verbal de contraventie trebuie comunicat in termen de 30 de zile de la data intocmirii si nu in termen de 6 luni.

og 2/2001
Art. 26. −(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii.
Art. 27. − Comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată de face prin poştă, cu
aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului.
Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un
martor.

nu veti avea castig de cauza in eventualitatea contestarii procesului verbal din moment ce relatati ca :
1. masina a stationat intr-o zona unde exista un indicator "Oprire interzisa" (in mod sigur masina a fost fotografiata inainte de a fi ridicata, cam asta este procedura).
Nu este obligatoriu sa existe un indicator de "Avertizare ridicari auto" langa un indicator de interzicere sau restrictie.
2. politia locala are atributii in aplicarea sanctiunilor pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea si accesul intersis avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar.

art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 (care se refera la Politia rutiera nicidecum la Politia locala).


OG2/2001
Art. 15. − − (1) Contravenţia se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele
anume prevăzute în actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia,
denumite în mod generic agenţi constatatori.
(2) Pot fi agenţi constatatori: primarii, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitaţi, persoanele împuternicite în acest scop de miniştri şi de alţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, de prefecţi, preşedinţi ai
consiliilor judeţene, primari, de primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi de
alte persoane prevăzute în legi speciale.

Agent constatator nu este numai politistul rutier, prin urmare si un primar poate intocmi un proces verbal de contraventie pentru incalcarea regulilor de circulatie prevazute in oug 195.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2012
cyan, moderator
P.v. se comunica intr-adevar in termen de 30 zile de la data intocmirii dar intocmirea p.v. trebuie facuta in tr. de 6 luni de la data constatarii faptei, conf. art. 13 din Ordonanta 2/2001: "ART. 13*) (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei."
Revin si adresez rugamintea daca ma poate ajuta cineva cu un model orientativ de plangere impotriva p.v. de contraventie intocmit de politiasul local, pentru o situatie similara. Multumesc mult.
Agent constatator nu este numai politistul rutier, prin urmare si un primar poate intocmi un proces verbal de contraventie pentru incalcarea regulilor de circulatie prevazute in oug 195.


:offtopic:Parca-l vad pe Vanghelie cu carnetelul de amenzi prin parcare sau cand te opreste ca ai trecut pe rosu.

Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, instituie cadrul general de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Prin dispoziţiile specifice pe care le cuprinde, acest act normativ reglementează modul de întocmire a procesului-verbal de constatare a contravenţiilor, cu precizarea menţiunilor obligatorii pe care trebuie să le cuprindă, persoanele ce pot avea calitatea de agent constatator, ca reprezentanţi ai autorităţilor publice abilitate prin lege să constate şi să sancţioneze contravenţiile, condiţiile în care poate fi contestat procesul-verbal de constatare a contravenţiei, ca şi regimul general al sancţiunilor contravenţionale, al aplicării şi executării acestora.
OUG195/2002
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor şi a celorlalte categorii de participanţi la trafic, drepturile, obligaţiile şi răspunderile care revin persoanelor fizice şi juridice, precum şi atribuţiile unor autorităţi ale administraţiei publice, instituţii şi organizaţii sunt supuse dispoziţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) Dispoziţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă au ca scop asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor respective, a proprietăţii publice şi private, cât şi a mediului.
(3) Autoritatea competentă în domeniul circulaţiei pe drumurile publice privind iniţierea şi avizarea unor reglementări, precum şi aplicarea şi exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române.
(4) Reglementările privind circulaţia pe drumurile publice se emit, după caz, de către autorităţile publice centrale sau locale cu atribuţii în acest domeniu, numai cu avizul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi cu respectarea acordurilor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte.
(5) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică tuturor participanţilor la trafic, precum şi autorităţilor care au atribuţii în domeniul circulaţiei şi siguranţei pe drumurile publice şi în domeniul protecţiei mediului.
ART. 2
Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora.

ART. 3
Circulaţia pe drumurile publice din zona de frontieră şi din alte zone pentru care, potrivit legii, s-au stabilit restricţii se face cu respectarea reglementărilor instituite pentru acele zone.
ART. 4
Controlul circulaţiei vehiculelor aparţinând instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională se efectuează de către poliţia rutieră, precum şi de personalul desemnat de către aceste instituţii.
Oameni buni, va multumesc si apreciez pentru raspunsurile date, insa tot nu m-am lamurit cu problema expusa si sintetizez:
1. Procesul verbal prin care politistul local dispune ridicarea masinii este considerat sanctiiune complementara, este considerat ca fiind legal, valabil chiar daca nu s-a intocmit proces-verbal de contraventie ?
2. Ar fi vre-o posibilitate sa recuperam banii dati pentru a primi masina care a fost ridicata de firma respectiva, si cum anume ?
3. Ma poate ajuta cineva cu vre-un model orientativ de plangere impotriva p.v. de contraventie (in cazul in care acesta se va intocmi).
Va multumesc mult pentru timp si ajutor si va doresc toate cele bune =D>:hugall:
Nu ma poate ajuta nimeni...

Alte discuții în legătură

Proces verbal de dispunere a ridicarii unui autovehicul stationat neregulamentar tgm tgm Buna ziua, As dori sa ma interesez ce sanse de castig am, daca contest procesul verbal de ridicarea masinii pt stationare neregulamentara? Mentionez, ca ... (vezi toată discuția)
Solicitare informatii pentru intocmire proces verbal sicka90 sicka90 Buna seara, Mai devreme am gasit la stergator hartia in care mi se solicita sa trimit documente pentru a-mi intocmi procesul verbal de contraventie pentru ... (vezi toată discuția)
Atributiile politiei locale in privinta circulatiei rutiere clientX clientX Conform ultimelor modificari legislative, politia locala poate opri autovehicule in trafic si poate dispune sanctiuni privind parcarea neregulamentara precum ... (vezi toată discuția)