avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1197 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drept somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drept somaj?

si o alta lamurire doresc daca se poate.din data de 01.12.2009 am intrat in somaj beneficiind de 1an asa cum mi s-a spus de la ajofm,in cursul anului 2010 luna mai am ramas insarcinata si am avut o sarcina cu probleme din prima luna fiind diagnosticata cu iminenta de avort,am pastrat sarcina pt ca ne doream acest copil si din luna august am stat in medical pana in momentul nasteri adica 20.01.2011,deci eu nu am terminat perioada de somaj si a-si dori sa stiu ce se intampla cu diferenta de luni pe care le-asi mai avea de luat,precizez ca in momentul de fata sunt in ccc si am optat pentru 2 ani.ce trebuie facut si unde trebuie mers in cazul in care mai am dreptul sa recuperez diferenta de somaj la terminarea ccc.multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:48, 20 Noiembrie 2012
Buna ziua,

In data de 01.09.2012 am primit decizia de incetare a contractului de munca, nu am fost sa ma inscriu la somaj in termenul de 10 zile ca sa primesc somaj din data la care s-a incetat contractul ci am depus actele mai tarziu, intrebarea mea este, daca am intrat in somaj mai am dreptul la medic de familie, contributiile la stat imi sunt platite, sau trebuie sa mi le platesc eu ca sa am continuitate?Imi mai pot face card de sanatate daca imi cere continuitate in munca si eu am intrat in somaj?
1. - In perioada in care beneficiati de indemnizatie de somaj sunteti asigurata la sanatate si la pensie.
- Plata contributiilor se face de catre Agentia de Somaj.

2. Asa ca nu va faceti probleme, mergeti la medicul de familie cu carnetul de somer.
Buna ziua din nou! Am mari probleme la serviciu si poate ma puteti ajuta...Am un baietel de 2 anisori care, de 3 saptamani este tot bolnavior..l-am dus la cresa cu tratament timp de 2 saptamani, dupa care a inceput sa faca si febra. In cazul acesta nu l-am mai putut duce si am ramas in concediu medical. Inainte cu 2 zile de concediu medical, sefa mi-a dat o zi libera pt. copil. Acum cand mi-am luat concediul medical mi-a spus ca nu plateste asa ceva si ca imi desface contractul de munca pt. ziua pe care mi-a dat-o libera, spunand ca este nemotivata. Intrebarea mea este daca-i legal ce face ea si ce as putea face eu in cazul acesta? Multumesc!
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:

a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical (suma este mai mica decat amenda pe care o va plati, mai ales ca recupereaza indemnizatia platita de la Casa de Asigurari de Sanatate).

3. Angajatorul nu va poate concedia pentru o zi lipsa (va poate da o alta sanctiune).

4. Faceti o sesizare si la ITM pentru comportamentul si atitudinea angajatorului dvs. fata de lege si respectarea ei.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna seara,
Va multumesc pentru raspuns.
Datorita faptului ca contractul a incatat la data de 01.09.2012 si eu m-am inscris la somaj din 21.09.2012, nu am continuitate in munca, si am inteles ca imi poate afecta daca as ramane insarcinata la indemnizatia pentru copil, este adevarat? Daca da, ma afecteaza acest aspect in vre-un fel, as dori sa-mi platesc eu personal contributiile pe acea perioada, se poate? daca da, unde anume trebuie sa merg?

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic si indemnizatia de maternitate izulica izulica Sunt gravida in 5 luni si vreu sa stiu daca somajul tehnic si concediul medical in sarcina afecteaza indemnizatia de maternitate.Sunt angajata din 5 oct 2009 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil martinelim martinelim Care sunt conditiile obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului? Mentionez o data de nastere posibila15.03.2013.Perioada de contributie la CAS ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil olteanudiana olteanudiana Buna seara, Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)