avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fostii mei socrii ne-au intentat proces de evacuare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fostii mei socrii ne-au intentat proces de evacuare mie si copiilor mei - gemeni, din casa in care locuim de 15 ani. Ei sunt propietari , insa am facut modificari/ reparatii majore cu bani mosteniti de la bunicii mei.Cum recuperez macar partial investia?

Buna ziua,

Am o mare problema, am fost casatorita 16 ani, am doi copii gemeni de 17 ani. Socrii mei au mostenit de la niste vecini o casa intr-o zona centrala a capitalei, vecinii au lasat casa mostenire mai mult pentru copiii mei - impresionati fiind de conditiile inumane in care locuiam - 4 persoane in cca 7 m. patrati - intr-o anexa a casei fostilor socrii.
Dupa moartea batraneilor vecini si pentru ca tocmai primesem mostenire de la bunicii mei o locuinta intr-o zona ultracentrala a capitalei, am vandut-o pe aceasta din urma si am renovat casa mostenita de fostii socrii, propietatea lor .
Initial, casa arata ca in " Marile Sperante", apoi am modificat tot si am facut o casa de vis. In permanenta spuneau ca aceasta casa va ramane nepotilor lor, insa niciodata nu au vrut sa renunte la dreptul lor de propietate asupra casei in timpul casatoriei mele cu fostul sot.

In 2006 am divortat, fostul sot s-a casatorit la scurt timp cu secretara lui, fostii socrii au inteles situatia delicata si au fost de acord ca eu sa locuiesc in continuare cu copiii aici, in casa lor.
In 2009 m-am recasatorit , sotul meu s-a mutat la noi, imediat au inceput sicanele din toate partile. Eu nu am dorit sa parasesc casa, tocmai in speranta ca bunicii isi vor tine promisiunea fata de nepotii lor.
Fostul sot a inceput proces de reincredintare a copiilor, ani de zile numai procese si amentintari. Mentionez ca fostul sot si parintii lui au multe datorii, eu le-am spus ca plec din casa cu conditia sa mi se inapoieze macar partial investitia in casa lor.
In ultimii 3 ani, tatal meu a platit lunar chirie catre fostii mei socrii, tocmai in speranta ca lucrurile se vor aseza si vor dori sa lase casa copiilor mei.

Acum , socrii ne-au intentat proces de evacuare din casa, cu ordonanta de urgenta. Se afla pe rol si un alt proces pentru evacuare definitiva, pentru care inca nu am fost citati.

Problema mea este ca foarte greu voi putea dovedi investitia facuta cu cca 15 ani in urma. Va rog sa-mi dati sugestii si eventual solutii pe care le-ati intalnit in situatii similare. Nu doresc nimic din ceea ce nu-mi apartine, dar nu pot renunta la toata munca bunicilor mei - investita intr-o casa din care voi pleca curand.

Cu multumiri
A.P.

Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 13:57, 21 Ianuarie 2013
Nu au nicio sansa sa va evacueze pe procedura ordonantei presedintiale.

In procesul pe fond formulati cerere reconventionala prin care solicitati contravaloarea investitiilor in imobil si drept de retentie (adica nu parasiti imobilul) pana la plata sumei cuvenite cu acest titlu.

Vet putea proba aceste investitii cu inscrisuri rezultate din vanzarea casei bunicilor, cu martori, cu eventuale fotografii vechi de familie din care rezulta starea acelei anexe inaintea renovarii, cu interogatoriul bunicilor.
Stimat forumist,

În acțiunea de drept comun, mai mult ca sigur că socrii vor reuși evacuarea.

Totuși, în privința unei cereri reconvenționale - cel mai oportun tip de acțiune în astfel de cauze, eventual dublată de cererea unui drept de retenție având drept scop recuperarea cheltuielilor investițiilor făcute, sunt sceptic în privința unui rezultat favorabil, având în vedere posibilitatea intervenirii prescripției în ceea ce privește aceste sume de bani.

Atenție, deci, având în vedere că o astfel de cerere se taxează, lucrurile nu sunt, în viziunea mea, favorabile dvs. În locul dvs, întâi aș lămuri problemele legate de prescripție, urmând ca secundar să văd dacă este fezabilă o acțiune în recuperarea cestor sume.

Cu stimă.

Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
andreigrigoriu, moderator
Buna ziua,

ordonanta presedintiala le-a fost respinsa fostilor mei socrii, iar acum se judeca procesul de fond pentru evacuare.

In cererea depusa la primul termen am mentionat o valoare minima pe care doresc sa o recuperez , taxa de timbru este si asa mare ...
(de fapt investitia a fost cu mult mai mare, insa nu pot plati o taxa de timbru proportionala cu aceasta suma ... )
Am fost nevoita sa trec o valoare mica...

In mod normal, ar trebui sa achit taxa de timbru pana la termenul urmator care este peste cateva zile, dar ma intreb daca am sanse de reusita sau mai bine sa renunt - pentru a nu pierde si acesti bani.

Situatia in acest moment este urmatoarea :
- am inscrisuri referitoare la vanzarea casei bunicilor, insa in acei ani suma mentionata era cea minima...
- nu mai am deloc chitante din 1997-1998..
- am in schimb martori, care stiu bine situatia si vin sa depuna marturie in favoarea mea

Socrii cer prin proces nu numai evacuarea mea si acopiilor mei gemeni , dar si sa le platesc chirie pe ultimul an - in valoare de 800 Eur/ luna.

In ce conditii intervine prescriptia ? Investii am facut in toti acesti aproape 16 ani, dar sumele majore au fost investe in 1997-1998 si 2005-2007.

Va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac, sa platesc taxa de timbru si sa merg inainte, cu evaluator, martori etc.. am sanse sa recuperez ceva din bani chiar si fara suficiente inscrisuri ?

sau

sa renunt la a mai plati taxa de timbru, practic renunt la o casa facuta cu banii mei , ca sa nu pierd si mai mult in continuare.


Este o situatie dificila si nu stiu cum sa procedez. orice idee, sfat ma pot ajuta.
Poate ati intalnit situatii asemanatoare, cum s-au rezolvat si cat a durat procesul de evacuare ?

Multumesc.
:ban:Avertisment moderator!

Stimat forumist @kowaliuk,

Vă rog să nu mai deschideți topic-uri cu aceeași întrebare, sau întrebări cu conținut similar pe diverse secțiuni ale forumului, cât timp aveți posibilitatea continuării discuției inițiale.

Acest lucru este contrar regulamentului forumului, care prevede:
3.3. Nu adresa aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si nu deschide acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau defintiv.

Vă mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Socrul vrea sa o scoata afara din casa pe nora dupa moartea fiului sau. nicoleta ianosovici nicoleta ianosovici Ma numesc nicoleta ianosovici si as vrea sa stiu daca se poate intampla ceea ce tot ameninta bunicul meu. Dupa decesul tatalui meu, mama a ramas sa ... (vezi toată discuția)
Suma de bani mostenita si investita in casa parintilor mei- taxa de timbru? ContSters315143 ContSters315143 Am primit o suma de bani din vanzarea casei bunicilor mei primita ca mostenire. Cu banii primiti am facut investitii in casa parintilor mei. Pentru banii ... (vezi toată discuția)
Evacuare fortata Biaboa Biaboa Buna ziua! Sper sa ma ajutati sa ma lamuresc cu o problema. Eu si sotul meu locuim in casa socrilor mei. Am stabilit de comun acord inca de la inceput sa ... (vezi toată discuția)