avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea112/95
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea112/95

Vreau sa va intreb, in cazul in care cineva a dobandit o locuinta pe baza legii 112/95, din cate am inteles terenul aferent se atribuie proportional in cota parte detinuta din imobil.Un exemplu clar locuinta pe care am cumparat-o se afla initial pe un teren cu suprafata totala de aprox 2600mp, in imobilul respectiv se aflau trei apartamente.dezmembrarea initial fiind facuta pentru doua apartamente cu un teren aferent de o treime din 2600, ar fii trebuit corect sa fie de doua treimi.
Am sanse ca daca actionez in instanta pe cei de la consiliul local sa obtin inca o treime din teren.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters74363 , utilizator 09:45, 16 Februarie 2009
Buna ziua,

este important ce scrie pe contractul de vanzare cumparare. Scrie acolo ca vi se instraineaza si terenul?
Daca da, atunci aveti dreptul la cota indiviza corespunzatoare.

av. Boncu
Să înţeleg că dezmembrarea s-a făcut în perioada de dinaintea cumpărării apartamentului? Atunci nu aveţi nicio şansă. Proprietarii de atunci (sau statul, ca unic proprietar la data respectivă) aveau dreptul să dezmembreze imobilul aşa cum doreau ei. Dumneavostră aţi cumpărat ceea ce a rezultat din acea dezmembrare. Dacă aşa stă situaţia, nu puteţi cere mai mult.

Liviu S.Bordaş
NU dezmembrarea a fost facuta pe cheltuiala mea dupa cumpararea imobilului dupa 10 ani.
Am fost si in audienta la prefect si mi s-a spus ca am tot dreptul si la terenul aferent cladirii proportional.......
...conf art 35 legea 18/1991 cine are in folosinta un teren si o constructie in proprietate poate cere in baza ordinului prefectului proprietatea asupra terenului detinut in folosinta...Art. 35
Terenurile aflate in proprietatea statului, situate in intravilanul localitatilor si care sunt in administrarea primariilor, la data prezentei legi, trec in proprietatea comunelor, oraselor sau municipiilor, urmind regimul juridic al terenurilor prevazute la art. 25. Terenurile proprietate de stat, situate in intravilanul localitatilor, atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau in folosinta pe durata existentei constructiei in vederea construirii de locuinte proprietate personala, sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor in proprietatea acestora, integral sau, dupa caz, proportional cu cota detinuta din constructie. Terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobinditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor. Dispozitiile art. 22 ramin aplicabile. Terenurile fara constructii neafectate de detalii de sistematizare, din intravilanul localitatilor, aflate in administrarea primariilor, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispozitiilor Decretului nr. 712/1966, se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, dupa caz, la cerere. Atribuirea in proprietate a terenurilor prevazute de alin. 2-5 se va face, prin decizia prefecturii, la propunerea primariilor pe baza verificarii situatiei juridice a terenurilor.
inta...
Asa stiu si eu, am ajuns sa ma judec cu mafiotii din conducerea locala,in tribunale pentru un drept ce ar fii trebuit aplicata din oficiu din pura corectitudine.Dar cum vorbim de corectitudine in administratiile locale ??????plina de mafioti si hoti care nu sunt marunti.
Din pacate mi se pare ca aceste cazuri se judeca pe o perioada destul de lunga chiar si de ani.#-o

Alte discuții în legătură

Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate roxanar roxanar Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis ... (vezi toată discuția)
O lamurire privind legea 18/1991 va rog! claudia.m claudia.m Buna tuturor, Am nevoie de o lamurire privind legea 18/1991, si în special Art. 36. (1)\"[i]Terenurile aflate în proprietatea statului, situate în ... (vezi toată discuția)