avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis cineva care a facut cerere pe lg. 18/1991 abia in 2004 privind un astfel de teren si a obtinut titlu de proprietate. Eu nu am gasit o astfel de dispozitie, dar daca stie cineva de o astfel de prevedere va rog sa mi-o comunicati, respectiv actul normativ. Am inteles ca ar fi un ordin de prefect sau o hotarare, nu stiu mai multe.
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 19:16, 5 Octombrie 2006
Acel prieten a facut sigur o cerere mai devreme de 2004 pt ca
Art. 36. - (1) Terenurile aflate în proprietatea statului, situate în intravilanul localităţilor şi care sunt în administrarea primăriilor, la data prezentei legi, trec în proprietatea comunelor, oraşelor sau a municipiilor, urmând regimul juridic al terenurilor prevăzute la art. 26.
(2) Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.
(3) Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.
(4) Dispoziţiile art. 23 rămân aplicabile.
(5) Terenurile fără construcţii, neafectate de lucrări de investiţii aprobate, potrivit legii, din intravilanul localităţilor, aflate în administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispoziţiilor Decretului nr. 712/1966 şi a altor acte normative speciale, se restituie foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, după caz, la cerere.
(51) Cererile de restituire prevăzute la alin. (5), împreună cu copiile de pe actele de proprietate, se depun la primăria localităţii sau, după caz, la primăriile localităţilor în raza cărora se află situat terenul, personal sau prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 1 noiembrie 2001, sub sancţiunea decăderii din termen.
(6) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor.

Legea nr.18/1991
Si acum se mai pot face cereri la primariile de sector. Este exact cazul in care terenul pe care exista constructia a intrat in proprietatea statului cu ocazia incheierii unui contract de vanzare-cumparare.
Actiunea in revendicarea dreptului de proprietate, este intr-adevar, imprescriptibila, ca de altfel si cea a constatarii dreptului de proprietate. Dar:
Lg 18/1991 privea exclusiv terenurile din extravilan, ceea ce nu va intereseaza.
Redobandirea dreptului de proprietate asupra unui teren din intravilan a fost reglementata de Lg 10/2001. Aici intra si cazurile in care terenul a trecut la stat ca efect al vanzarii unui imobil - casa + teren. Si aici, ca si la Lg 18/1991 erau prevazute niste termene in care trebuia sa depui cererea, si daca nu le respectai erai decazut din dreptul de a mai cere ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate roxanar roxanar Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)